28-03-07

een rookmelder

rookmelderIk las op de blog van Luc de Pompier  over rookmelders. En toen herinnerde ik mij een voorval van vele jaren terug. Wij hadden op ons appartement waar we woonden vóór we ons huis bouwden een serieuze keukenbrand gehad. Had er toen een rookmelder gestaan dan was de schade wellicht beperkter geweest. Toen we in ons nieuwe huis gingen wonen wilde mijn man in elk geval iets dat ons kon waarschuwen als er brand ontstond. De oplossing was een rookmelder. Er werd zo’n ronde schijf op een centrale plaats in  ons huis aan het plafond gehangen .Dat was in de hall. Dat leek ons belangrijk omdat de hall als het ware het centrum was van de woning en wij het zowel boven als beneden goed zouden horen. Mijn man hield er als proef een brandende lucifer onder. Hemeltje lief wat ging dat ding te keer. Een echte sirene. We moesten tocht maken door de deuren tegen elkaar open te zetten opdat het ding zou ophouden met loeien.

brandHet gebeurde al eens dat de rookmelder  zachtjes begon te loeien. Vooral als we in de keuken even niet hadden opgelegd en er veel rookontwikkeling was (boter die aanbrandde  bv) Ja we vergaten wel eens de deur dicht te doen als er in de keuken gekookt werd. Af en toe keek mijn man of de rookmelder nog actief was door zijn brandende sigaret er onder te houden.

Na verloop van tijd had niemand nog erg in die rookmelder behalve mijn man die af en toe bleef kijken of die nog werkte.

Op een dag hoorden we in huis een vreemd piepend geluid. Als we dan rondliepen om dat geluid te lokaliseren stopte het. Dan kon het gebeuren dat je dagen niks hoorde en plots was dat piepend geluid er weer. Alle stekkers en stopcontacten werden gecontroleerd .Soms kun je al eens een zeurend geluid horen als een schakelaar ietwat hapert . Ook wasmachine ,vaatwasser en noem maar op werden nagezien . Niets te vinden.

Als dat piepend geluid opnieuw begon leek het telkens wat veranderd te zijn van toon.

rookOp een nacht werd ik wakker van een scherp geluid. Ik dacht niet weer hé. Mijn man ? als die slaapt dan slaapt hij en ik wilde hem niet wakker schudden. Ik stond op en liep naar het geluid toe. Plots ging dat scherp geluid over in een zachte sirene afkomstig van  de rookmelder en daar stond ik in de hall : geen rook ,geen brand  en toch de sirene zij het niet zo hevig als toen we die plaatsten. Ik heb toen maar een ladder uit de garage gehaald en de batterijtjes uit de rookmelder gehaald . Dat was de enige manier om die sirene te doen ophouden.

’s Anderendaags keek mijn man naar de rookmelder . Wat bleek : de batterijen waren ver op en dat gepiep was een verwittiging en toen ik in de hall stond was het in feite zijn laatste sirenezang die de rookmelder uitbracht.

vuur-035

14:15 Gepost in Algemeen | Commentaren (2) | Tags: vuur, rookmelder |

Commentaren

Hmm .. wij hebben dat ook vroeger gehad .. Maar na herhaaldelijk gestoord te worden door dat ding hebben we het er maar weer afgehaald .. (normaal mag dat denk ik niet af gaan als je aan het koken bent in de keuken .. Dat deed het bij ons dus wel ;) .

Gepost door: pixxie | 28-03-07

Reageren op dit commentaar

Hahaha magda! Wij hebben dat ook gehad maar we wisten wel van waar het kwam... En als je met deodorant spuit gaat tie ook af:s hahaha!! Nog een fijne avond en ben je op stap?;)

Grtjs Vicky Xxx

Gepost door: Vicky | 28-03-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.