05-09-11

Een Kasteel

sluis.JPG

 

Ik heb al eerder verteld dat ik op amper een paar kilometer van Nederland woon. Ik bracht als kind ook alle vakanties  door in Nederland  en ergens heeft dat op mij toch zijn invloed gehad. Ik steek  graag de grens even over om boodschappen te doen en Sluis is dan ook een ideaal stadje hiervoor. Wat hebben ze daar wat je bij ons niet zoveel tegenkomt ? stroop en een grote keuze vla en daar ben ik dol op en ik mag ook niet de winkel instappen met honger want dan vliegen er veel te veel koekjes in de winkelwagen. Ik weet nog van bij tante Regina dat ze elke keer andere koekjes bij de koffie gaf. Koekjes die wij niet hebben. Wij gaan gemakkelijker naar de bakker om een gebakje  ,zij eten meer koekjes bij de koffie.

Maar dat wilde ik nu eigenlijk niet vertellen.

Wanneer ik naar Sluis rij , rij ik altijd langs dit kasteel wat je hierboven op de foto ziet. Vanaf de straat zie je enkel nog het bovenste deel van een kasteel met een  torentje. Deze foto nam ik deze zomer toen ik met de fiets naar Sluis reed.
Er is een tijd geweest dat je vanaf de straat het grote park kon zien ,maar nu was het overwoekerd door braamstruiken ,vlienderstruiken en uit de kluiten gewassen hagen en bomen . En toen kon je ook het kasteel nog zien . Het zag er  al verwaarloosd uit met scheefhangende luiken,kapotte ramen,pannen van het dak....nu zie je enkel nog het bovenste van het gebouw. Ik herinner dat er opzij van het kasteel wat verder in het park een soort koetshuis was.

Dit kasteel herbergde lang geleden jonge meisjes uit de begoede burgerij die werden voorbereid op hun later sociaal leven en nog later verbleven er mentaal zwakkere kinderen vanuit België ,zo vertelden ze mij.
In feite weet niemand mij precies te vertellen wie er daar  heeft gewoond en verbleven.

Ik ben dan wat gaan googlen en vond dit :

In het begin van de 20e eeuw kwamen diverse Franse kloosterorden naar Sluis. In Sluis werd een zeer groot internaat, het Institut Saint-Joseph, gesticht. Veel jongens uit België en Frankrijk genoten daar hun onderricht. Dit had te maken met het feit dat, ten gevolge van de toenmalige Franse secularisatiepolitiek de kloosters geen onderwijs meer mochten geven. De congregaties weken naar België en Nederland uit.

en ook nog:

In 1908 werd door de Soeurs de Sainte Ursule de la très Sainte Vierge (Ursulinen) een klooster gesticht aan de weg naar Sint Anna ter Muiden. Hier zou een meisjeskostschool moeten komen maar het werd geen succes, zodat het complex in 1922 werd verkocht aan de Broeders van de Christelijke Scholen te Baarle-Nassau. Dezen maakten er een vakantiehuis van en van 1938 tot de Duitse inval werden er katholieke joodse vluchtelingen in gehuisvest. Van 1947-1974 was hier een Kleinseminarie van de Reguliere Kanunniken van Sint-Jan van Lateranen (C.R.L.), een congregatie van Augustijnen, gevestigd met de naam: Sint-Augustinus. (bron :internet)

En dan stond het leeg en bleef het leeg staan tot heden.
Allerlei plannen waren er van vakantiehuis,tot hotel ,tot school...maar tot heden staat het leeg en het hele domein is in verval.
Is dat nu niet jammer?

 

21:42 Gepost in mijmeringen | Commentaren (14) | Tags: sluis, kasteel |

Commentaren

ohohoh daar wil ik naar binnen
inderdaad zonde van het verval, maar wat moet het daar fotogeniek zijn

Gepost door: fotorantje | 05-09-11

Reageren op dit commentaar

@Antje ,kruipen we samen eens door de braamstruiken en ander onkruid?

Gepost door: magda | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

graag! :-)

Gepost door: fotorantje | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

@Antje,zal ik onthouden!!!

Gepost door: magda | 06-09-11

Dat is heel jammer, Magda. Dergelijk patrimonium zou men moet koesteren.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik vind het zo jammer wat er nu aan het gebeuren is . Op den duur is het juist nog goed voor de sloop.

Gepost door: magda | 06-09-11

ja, het is jammer dat zoiets moois volledig in verval raakt en waarschijnlijk na een tijdje zal gesloopt worden.
Ik wil je kleindochter nog feliciteren met haar diploma en haar nieuwe job, ik vind het een mooi beroep.
Ook nog een bedankje voor de lieve verjaardagswensen, groetjes van mij

Gepost door: paulientje | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

@Paulientje ,dank voor de wensen voor mijn kleindochter. Ze heeft er haar eerste werkdag opzitten en het is reuze meegevallen. Nu maar hopen dat ze na vier maanden op proef een vaste betrekking verwerft.

Ach dat kasteel, ik heb het jaar na jaar zien vervallen. Moest ik ooit de lotto winnen ,ik wist direct wat doen met het geld.

Gepost door: magda | 06-09-11

Magda goede middag...

Sluis was en is zoals ge weet bekend voor verschillende zaken. Nog altijd de moeite waard om te bezoeken . Maar de tijd van de couponnekens is voorbij, want mister Reynders heeft er voor gezorgd dat alles nu gekend is en goed genoteerd staat op uw effectenrekening, terwijl zijn luttele ( sic ) centen geparkeerd staan in één of ander belastingsparadijs . Kom niet getreurd...in Sluis hebben ze ook goei mosselen, maar die vindt ge bij ons ook . Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

@Hallo Pepino,terug uit het kabouterbos? Ja Ik vraag me soms af wat die massa mensen in dat kleine dorpje komen zoeken??Sexshops zijn er niet meer zoveel,en de verschillende winkelketens die er zijn vind je elders ook. Het is er wel sfeervol juist omdat het klein is en gezellig aanvoelt.

Gepost door: magda | 06-09-11

jammer van het verval....

een kasteel met een geschiedenis...


groeten !

Gepost door: willy | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

@Dat mag je wel zeggen Willy ,al weet ik niet precies welke voorgeschiedenis . In elk geval had het iets te maken met kloosterorde en onderwijs.

Gepost door: magda | 06-09-11

Yep..koekjes bij de koffie...eentje en dan het trommeltje weer dicht hahahaha da's echt Hollands hè! :-)
Echt wel zonde als zo'n huis zomaar staat te vervallen..de grond zal dan ook niet erg gewild zijn..anders was het allang afgebroken om er wat nieuws neer te zetten hè!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

@hahaha,Mizzy,jij schrijft wat ik inderdaad bij tante Regina meemaakte. Koekjestrommeltje deed een rondje en dan ging het deksel er weer op. Uitzonderlijk kwam dat trommeltje nog eens langs !!!!

Ik denk eerder dat de grond veel te duur is en niet iedereen wil langs de drukke invalsweg naar Sluis wonen!!Er is sprake geweest van een winkelcentrum of hotel maar dat is er nooit doorgekomen.

Gepost door: magda | 06-09-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.