25-09-11

Huis van Alijn

Nadat we door het Patershol gewandeld hadden gingen we ook naar het Huis van Alijn dat tegen tegen het Patershol ligt. Het Huis van Alijn noemde vroeger het Museum voor Volkskunde.Zelf was ik er een aantal jaren eerder al eens geweest maar Emmy had het nog niet bezocht. Nu bleek dat we indertijd niet alles hadden bezocht met onze seniorengroep. Waarschijnlijk tijd tekort. In feite hadden we nu ook wat tijdsgebrek en moesten we het gedeelte waar de interieurs van de jaren '50 '60 '70 enz. in een soort open kamertjes werden uitgebeeld wat vlugger doorlopen.Maar het mooiste hadden we  gezien en daar heeft Emmy veel foto's van gemaakt.

"De familie Alijn stichtte in 1363 het godshuis als zoenoffer na een twist met dodelijke afloop tussen de families Alijn en Rijms. Graaf Lodewijk van Male besliste dat de familie Rijms een som van 200 pond parisi aan de familie Alijn moest betalen. Hij werd mede-initiatiefnemer en beschermheer van het hospitaal.Bij opname in het hospitaal moest de patiënt zijn onroerende goederen afstaan, zijn roerende mocht hij behouden.
Tijdens de 16e eeuw kreeg het huis zijn huidige vorm: een toegangspoort en acht huisjes aan de straatkant en zestien driekamerwoningen rond het binnenplein. De laatgotische Sint-Catharinakapel werd tussen 1543 en 1546 gebouwd."huis van alijn8.jpg 

Het leven zoals het in de 20ste eeuw was.

Je krijgt een zicht op hoe de mensen woonden en leefden .Hoe de school ingericht was. Je krijgt ook zicht op de belangrijkste overgangsrituelen van geboorte tot dood, je wordt ondergedompeld in het ontspanningsleven en feestgebeuren, je wordt ingewijd in de oude gebruiken en tradities en bekijkt oude Gentse handelspanden en interieurs zoals de bakker,de kruidenier, de apotheek, de barbier , en dan niet te vergeten alles wat in de vorige eeuw gebruikt werd zoals het wasbord ( wasmachine moet nog uitgevonden worden), het wafelijzer,werkmateriaal..

huis van alijn.jpg

huis van alijn2.jpg

huis van alijn4.jpg

huis van alijn5.jpg

huis van alijn7.jpg

huis van alijn3.jpg

huis van alijn1.jpg

huis van alijn9.jpg

Aan alle mooie dingen komt een einde ook aan ons gezellig dagje Gent.
We zagen een herberg die de naam" 't Einde "droeg !
Het afscheid aan Gent kan niet passender dan met deze lichtreclame
op één van de vele mooie gebouwen die Gent rijk is.
huis van alijn10.jpg

21:19 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (21) | Tags: gent, emmy, daisy |

Commentaren

Voila dat was het dan... nog iets om aan onze herinneringen toe te voegen.
Je hebt dat uitstekend vertelt Magda!
Groetjes entot kijk.

Gepost door: Emmy | 25-09-11

Reageren op dit commentaar

@Dank je wel Emmy! Maar ik deed het graag dat weet je wel !

Gepost door: magda | 25-09-11

zo mooi dat Huize Allijn is
heel lang geleden dat ik er nog eens was en blijkbaar zag ik toen ook niet alles, zoals de kapel, die herinner ik me totaal niet
k nam toen ook nog geen foto's :-) daarmee dat ik meer aan alles gewoon voorbij liep
raar toch hé, als je foto's neemt zie je meer vind ik, let je meer op details en herinner je ze ook langer
Heel mooi verslag Magda!

Gepost door: fotorantje | 25-09-11

Reageren op dit commentaar

@Inderdaad Antje,dat heb ik bij mezelf ook gemerkt .Sedert ik foto's neem zie ik ook meer details.Bijvoorbeeld die letters op de boord van het water.Daar zou ik vroeger nooit op gelet hebben. En je onthoudt ook alles beter omdat je het bij het opladen op je pc nog eens ziet .Ik trek ook veel foto's zodat opa ook kan meegenieten als ik thuiskom van een uitstap.

Gepost door: magda | 25-09-11

Reageren op dit commentaar

Ik snap ietes niet echt goed. Je schrijft dat wie er opgenomen werd zijn onroerend goed moest afstaan. Volgens mij is dat afzetterij. Of lees ik ergens iets te weinig of begrijp ik iets niet juist?

Gepost door: ms | 26-09-11

Reageren op dit commentaar

Neen, dat is zo en ik heb al eens gehuurd dat ze dat nu soms nog toepassen!
Daarom verzorgd onze, over de tachtig jarige, buurvrouw al jaren haar man zelf.
Groetjes.

Gepost door: Emmy | 26-09-11

Sorry dat moest gehoord zijn in plaats van gehuurd!

Gepost door: Emmy | 26-09-11

Het is hier in de verpleegtehuizen heden ten dage nog steeds zo, dat voor de tijd dat je er opgenomen bent, je hele uitkering ( vaak AOW of WAO-uitkeringen) door het tehuis ingenomen wordt...heb je dus nog een eigen huis en hoop je terug te gaan daarheen, zul je wel iets moeten verzinnen om je kosten dááraan nog te kunnen voldoen! Héél vreemde constructie, maar het is wél zo...ze gaan er vanuit dat je dat tehuis niet meer uitkomt feitelijk.
Vroeger zullen de opbrengsten van dat onroerende goed dus aan de huisvester ten goede zijn gekomen...men hoefde dan geen huur oid te betalen neem ik aan...dat was dan ruim betaald al.

Gepost door: mizzD | 26-09-11

@Ja Mske Emmy heeft gelijk. In vele rustoorden is het nog zo.Het pensioen of een ander inkomen gaat naar de instelling en als er onroerende bezittingen zijn worden die een onderpand ingeval de rekeningen niet kunnen betaald worden.

Gepost door: magda | 26-09-11

Magda mijn postje staat er maar er staan nog geen foto's bij. Je hebt ze allemaal opgebruikt ;-))
Ik zal straks eens naar kijken wat er overblijft.
Groetjes en nog een fijne dag.

Gepost door: Emmy | 26-09-11

Reageren op dit commentaar

@O sorry Emmy! dat was de bedoeling niet,ik zei het al op jou blog.

Gepost door: magda | 26-09-11

ik moet er niet fier over zijn, op de binnenkoer ben ik wel eens geweest....

maar verder niet.

bijzonder knappe reportages over Gent Magda

fijne dag !

Gepost door: willy | 26-09-11

Reageren op dit commentaar

@Willy dank voor het compliment en ga nu maar vlug eens kijken in het Huis van Alijn! Echt de moeite waard.Je kunt er ook een lekkere pint drinken na de rondwandeling.

Gepost door: magda | 26-09-11

zoals bij nana vandaag hier ook nostalgie, want veel wat daar te zien is zijn vroege jeugd-kinder-herinneringen aan het huis van mijn grootouders. Wij waren er ooit met een Australiër, die keek zijn ogen uit, en na bezoek aan het Gravensteen nam hij als souvenir een kasseisteen mee (met toestemming). En Gent is echt wel de moeite van het bezoeken waard!!!!

Gepost door: oma moetje | 26-09-11

Reageren op dit commentaar

@Ja omamoetje Gent is de moeite waard en we gaan er zeker nog eens terug naar toe. Ik wil beslist ook de Bijloke eens bezoeken en nog 't een en 't ander,hahaha.

Gepost door: magda | 26-09-11

Wat een prachtige verslagen zeg...en de foto's zijn hartstikke leuk...ik moet ook eens naar dat Huis van Alijn schreef ik net bij Emmy al...daar hebben wij nog nooit tijd voor gemaakt en dat is eigenlijk wel heel erg jammer zie ik nu! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-09-11

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, devolgende keer wat minder lang bij Max blijven plakken en eens naar Het huis van Alijn gaan,hihihi!

Gepost door: magda | 26-09-11

Magda goede middag...

ge hebt uw best gedaan en de geschiedenisleer komt van pas en die wordt hier ook weer opgefrist ! En die van Male speelde toen ook mee ! Knap gedaan ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 26-09-11

Reageren op dit commentaar

@Ja Pepino ,ik heb ervan genoten en ik leer er zelf ook iedere keer nog wat bij!! Ik had graag de geschiedenisles vroeger!!

Gepost door: magda | 26-09-11

Wel dat was een hele mooie reportage over Gent, knap gedaan.

Gepost door: bea | 26-09-11

Reageren op dit commentaar

@Bea ...en ik heb het graag gedaan.

Gepost door: magda | 26-09-11

De commentaren zijn gesloten.