08-03-12

Internationale vrouwendag

vrouwendag.j3.jpg

Vandaag is Internationele Vrouwendag en zeg niet dat je het niet wist ,
want toen ik vanmorgen wakker werd gemaakt door de radio , ging het over
de Internationele Vrouwendag !
Toen ik mijn krantje las , bleek die vandaag samengesteld door ...vrouwen.

Het eerste  wat je hoorde op het TV nieuws...Internationale Vrouwendag.

vrouwendag.4.jpg

 Of er nu zo nodig een dag moet zijn waarop aandacht besteed wordt
aan het lot van vrouwen over de hele wereld? Lees dan eens dit cijfermateriaal :

1. Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking
2. Vrouwen doen 66% van al het werk
3. Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen
4. Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen
5. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw
6. Van alle armen op de wereld is 75% vrouw
7. Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw
8. Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw ...
Er is dus nog veel werk aan de winkel om de vrouw evenveel rechten te geven als de mannen.

Met zijn allen kunnen we dat : 

vrouwendag.jpg


"Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik

 Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend." (Bron :internet).

~~~~~~~~~~~~

Zelf heb ik een hele  evolutie tov de vrouw meegemaakt. Zo moest ik een hoger diploma hebben dan de mannen  om aanvaard te worden voor mijn job. Ik ontving ook niet hetzelfde loon ! Het probleem werd toen gedeeltelijk opgelost met het krijgen van een diplomavergoeding. Dit is van overheidswege later recht getrokken en kreeg ik de erkenning die ik in feite van in de beginne al moest krijgen.
Het was indertijd voornamelijk een mannengemeenschap en meer dan één keer werd voor mijn voeten geworpen dat ik beter thuis zou blijven om voor mijn kinderen te zorgen. Ik nam zogenaamd  de plaats in van een man ! Het was het verstandigste om  niet in discussie te gaan en de tijd evolueerde en vrouwen werden geleidelijk aanvaard . Ik heb moeten ijveren voor waardering voor mijn werk én voor mijn persoon.
Ik heb ook geweten dat je als vrouw geen eigen bankrekening kon openen ! Ik moest een bankrekening  hebben omdat het loon niet langer in de hand werd gegegevn maar gestort werd. Mijn man moest meetekenen voor een rekening op mijn persoonlijke naam ! !
Ondertussen heeft de vrouw al meer rechten verkregen , maar  het kan voor vele vrouwen over de hele wereld nog altijd veel beter ! Daar kunnen wij vrouwen maar ook de mannen meehelpen  om een einde te maken aan vrouwonvriendelijke  en vrouwonterende toestanden waarvan we met zijn allen weten dat die bestaan maar waar er tot nu toe nog geen einde aan werd gesteld.

20:32 Gepost in Actualiteit | Commentaren (12) | Tags: vrouwendag, internationaal |

Commentaren

de vrouw komt van ver hé
vrouwen het sterke geslacht, ze moeten zich dubbel bewijzen en hebben een dubbele job, eentje binnenshuis en eentje buitenshuis

Gepost door: fotorantje | 08-03-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,dat is echt waar.Maar onze maatschappij vindt dat normaal.En een beetje eigen tijd ...daar bleef niet veel van over.

Gepost door: magda | 08-03-12

Reageren op dit commentaar

niet echt veel van gemerkt hoot vandaag :)
wel veel blabla :) hihihi

Gepost door: pascale | 09-03-12

Reageren op dit commentaar

@Ach Pascale, hier thuis ook niet hoor.We doen aan taakverdeling : het ventje kookt en ik werk in de tuin ;-))

Gepost door: magda | 09-03-12

Die dag in stand houden is alleen al goed om de mensen hier nog maar weer eens bij stil te laten staan..ondanks de vooruitgang is het nog steeds niet helemaal gelijk wat rechten en plichten van mannen en vrouwen betreft..hoog tijd dat het dat eens wórdt hoewel ik het nog niet gauw zie gebeuren.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 09-03-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik zie het vooral elders in de wereld niet zo gauw veranderen. Maar het voornaamste is dat er aandacht aan besteed wordt.

Gepost door: magda | 09-03-12

Hoi Magda, ik zie dat jullie veel regen gehad hebben, hier is niet echt veel gevallen.
Het is alweer vrijdag en we hebben volop zon, We gaan een fietstochtje maken om ervan te genieten, om vitamientjes op te doen.
Fijn weekend!

Gepost door: Chrisje | 09-03-12

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, gisteren was het zonnig maar vandaag is het iets minder en al zeker geen fietsweer; Ik ga dan maar wat in de tuin gaan opruimen,daarvoor is het wel goed weer,hahaha!

Gepost door: magda | 09-03-12

Reageren op dit commentaar

vrouwendag...

en je bent klaarblijkelijk strijdlustig Magda...

en je argumentatie schijnt ook te kloppen...

tja, ik zal hier maar in beide landstalen zwijgen...

groeten..

ps : ik had een link geplaatst voor de beschrijving van dat gebouw

Gepost door: willy | 09-03-12

Reageren op dit commentaar

@Willy,ik was weer eens te vlug en tikte gewoon Arcam in en ik had het.
Hahahah,je zwijgt in beide landstalen! Ik ben geen suffragette of dolle mina ,ik heb in mijn leven ondervonden dat je meer kunt bereiken met diplomatisch te zijn dan met ruzie te maken.IK ben ook erg rechtlijnig als ik iets wil bereiken. Hier zeggen ze wel eens "as z' het in heur kop èt è ze het niet in heur gat".

Gepost door: magda | 09-03-12

Amai, da"s eig zot hé, die cijfers. Een schande eig.
En uw verhalen, ik heb met open mond zitten lezen. Geen eigen bankrekening, dat kan ik mij niet voorstellen. Zo veel jaar is dat toch niet geleden hé. Maar ja, uiteindelijk hadden vrouwen pas in 1948 stemrecht, da's ook nog niet lang geleden. Gelukkig is er al veel veranderd, maar kdenk dat we toch nog een lange weg te gaan hebben hoor. Niet alleen hier, maar ook in het buitenland.

Gepost door: Madrina | 13-03-12

Reageren op dit commentaar

@Madrina, inderdaad is dat allemaal nog niet zo erg lang geleden.Als vrouw had je niet zoveel rechten als de man. Gelukkig is er op korte tijd veel veranderd. Maar in de ontwikkelingslanden moet er nog veel meer veranderen voor de vrouwen zo ver staan als hier .

Gepost door: magda | 13-03-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.