28-03-12

Antwerpen : Het Eilandje

Toen we op de grote Markt kwamen om te middagmalen werden we  getrakteerd op koetsen die rond het standbeeld van Brabo reden en ook op een feestelijk huwelijk. Een aantal reuzen stonden opgesteld vòòr het stadhuis en een folkloregroep deed allerlei dansjes op zelfgemaakte muziek. Door het vele volk die errond stond te kijken zag ik het trouwkoppel niet zo goed en heb ik mijn toestel zo maar hoog in de lucht gehouden.
Een leuk intermezzo !

koetsen.jpg

huwelijk.jpg

reuzen.jpg

dansers.JPG

Toen was het tijd om terug te keren naar het MAS.
Neen we gingen niet meer in het Museum rondlopen, maar de afspraak met de volgende gids was aan het MAS . We misten de bus die er ons kon heen brengen( er rijden op zaterdag véél minder bussen en daar had onze reisinrichter niet op gelet )dus moesten we nog eens te voet . Het begon bij velen toch  door te wegen om tweemaal twintig minuten te stappen ipv met de bus. Maar kom het was nu eenmaal zo en we stapten dan ook flink door.

terug naar het MAS.jpg

Wij wandelden dichtbij de kade en zagen oude kranen die er staan als industrieel erfgoed , langs loodsen die precies met een stukje kant waren afgewerkt.We zagen bij het Steen dezelfde reuzen als op de Grote Markt staan. Wellicht vrolijkten die het huwelijksfeest op van de jonggehuwden die we vòòr het stadhuis zagen.
Toen zagen we de wapperende wimpels vòòr het MAS.

kranen.jpg

Nog een paar oude kranen die herinneren aan een verleden dat nog niet zover achter ons ligt. De Westhinder is verhuisd van de kust naar een dok hier in Antwerpen voor een welverdiende rust !
Ik heb al veel gehoord van de poorten die gesloten worden als er overstromingsgevaar bestaat. Hier stonden we dan voor zo'n poort. Het moet wel een akelig gevoel geven als je niet op tijd wegraakt met je auto.

't eilandje.jpg

Ik vergeet te vertellen dat we een wandeltocht gingen doen door het Eilandje. Voor we vertrokken voor een twee uur durende wandeling vertelde de gids de geschiedenis van deze buurt.

"Het Eilandje is een oude havenbuurt in het noorden van Antwerpen. Ze ontstond in de tweede helft van de 16e eeuw en werd destijds Nieuwstad genoemd. Later ging men deze wijk Eilandje noemen omdat ze volledig omgeven is door dokken.
De twee oudste dokken van Antwerpen, het Bonapartedok en het Willemdok, vormen thans de kern van het Eilandje.
In de komende jaren wordt het Eilandje het belangrijkste stadsvernieuwingsgebied van Antwerpen. Een aantal projecten zal de oude havenbuurt nieuw leven inblazen." (Internet)

Het is van hieruit dat veel mensen emigreerden naar Amerika en Canada met de Red Star Line. Jammer genoeg konden we de gebouwen niet zien .Die worden namelijk gerestaureerd en zijn helemaal ingepakt. Deze wandeling viel dus wat tegen en mede ook omdat iedereen moe was. Het was erg warm en twee uur over hobbelige straatkeien lopen is niet zo leuk.
Zelf had ik die wandeling een paar jaar terug al gedaan per fiets en toen was het super.

Aan een kade ligt er een luxe cruiseschip komende van Nederland. Die blijft een paar dagen liggen zodat de reizigers de stad en omgeving kunnen bezoeken . Dan gaat de reis verder...
Het flatgebouw op de foto ziet er in werkelijkheid prachtig uit ( al wil ik nooit of te nimmer in zo'n blok wonen). De panelen veranderen van kleur naargelang het licht. Er zullen nog een paar dergelijke blokken gebouwd worden.

Mijn camerabatterij was plat en ik mocht de camera van iemand anders gebruiken maar de man hield zijn belofte niet en zou zelf foto's maken. Wat hij uiteindelijk niet deed, maar het mij ook niet gunde. ggggrrr!!
Dus zijn er weinig foto's van de wandeling door het Eilandje.

Ik ga me onmiddellijk nog een batterij aanschaffen om dit in de toekomst te vermijden. Maar eerst toch eens langs gaan bij de winkel waar ik de camera kocht ,want de batterij loopt mijn inziens véél te vlug leeg.

politie.jpg

Dit was het district gebouw van de politie die in deze ruige buurt orde op zaken moest houden. Rechts het politiebureau en links de rode kruispost ! Deze rode kruispost had zoveel werk dat er tussen de twee gebouwen een deurgat werd gemaakt...dat ging dan vlugger voor de verzorging van de vechtersbazen ,hahaha.

beelden.jpg

Overal vind je beelden die herinneren aan het verleden zoals de Man met zijn valiesje klaar om met de Red Star Line naar de Nieuwe Wereld te trekken en het Havenboefje beiden van de kunstenaar Eugeen Vanmieghem en ook het Dametje is van deze kunstenaar.
Bovenaan rechts zie je het Falconplein waar er indertijd massa's winkels waren waar je namaakkledij kon kopen aan lage prijzen.

felixpakhuis.jpg

In de omgeving van het MAS staat het Felixpakhuis waar er kilometers archieven worden bewaard. In de gang beneden zijn er bistro's en restaurants. Daar moet je echt eens naar toe gaan als je in de buurt bent. Iedereen kreeg kippenvel als we daar doorliepen!!

Toen namen we de bus naar het station om dan met een stipte trein :-) huiswaarts te rijden. Iedereen was tevreden van deze dag , maar het was wel veel om op één dag te doen.

22:00 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (16) | Tags: senioren, antwerpen, trein |

Commentaren

Magda goede avond...

zeer goed verteld en gepresenteerd in deze drie reportages en als ge dat allemaal op één dag gezien hebt, is het niet moeilijk dat jullie bekaf waren en zeker goed geslapen hebben ! In ieder geval zijn er nog hele vele mooie dingen in de Sinjorenstad te bewonderen ! En ja...ik heb daar al auto's zien drijven ! Ik was op bezoek in een natie en er was springtij aangekondigd en ik verzeker u, wanneer die springvloed begint te komen, moet ge snel zijn en gelukkig was ik snel en kon ik me via de noodbrug mijn auto in veiligheid brengen en diegenen die dachten dat er toch niks zou gebeuren, waren er aan voor de moeite en die poorten zorgen er dan voor dat het water niet onmiddellijk de binnenstad niet in kan . Zo zie je maar hé ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 28-03-12

Reageren op dit commentaar

@Dank je wel Pepino,ik heb er werk aan gehad. Als ik eits neerzet wil ik dat het juist is .Dus heb ik alles even opgezocht want de gids vertelt zoveel dat je de helft vergeet. Maar als je het dan opzoekt komt het weer in herinnering. En dan is er nog zoveel dat hier niet geplaatst wordt omdat het echt te veel zou worden.
Het was natuurlijk goed bedoeld van de reisinrichter,maar het was teveel voor één dag en dan de busrit die we niet hadden en ook nog eens te voet moesten doen.In slaap vallen was die avond geen probleem ;-)

Gepost door: magda | 28-03-12

het lijkt me inderdaad heel veel voor één dag, het zal wel zwaar geweest zijn voor de leden die iets minder fit zijn
Waarom kregen jullie daar kippevel?

Gepost door: fotorantje | 28-03-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,het gebouw is zo imposant dat iedereen erg onder de indruk was en dan nog zo mooi gerestaureerd !Antje daar zou jij een pak foto's getrokken hebben. Ik moet mij altijd haasten om de groep niet kwijt te spelen. Een drietal mensen hebben na de middag afgehaakt en zijn op een terrasje blijven zitten. De warmte speelde ons ook parten, we waren allemaal te warm gekleed. Aan de kust was het die dag helemaal niet warm hoorde ik van opa. In Antwerpen was het die dag 20 °.

Gepost door: magda | 28-03-12

oooh op die manier, ik dacht dat het er eng lopen was om de een of andere reden :-)

Gepost door: fotorantje | 28-03-12

@Antje ,ik denk dat jij ook kippevel zou krijgen . Het is ongelofelijk hoe mooi dit pakhuis gerestaureerd is met behoud van zijn vroegere eigenheid. Wij wisten ook niet waarom de gids ons daar binnenloodste want van buiten uit zie je niet die grootsheid. Je ziet wel dat het gebouw mooi gerestaureerd is maar andere gebouwen in de omgeving zijn dat ook.

Gepost door: magda | 29-03-12

Ik heb je 'reportages' met plezier gelezen. Antwerpen is een mooie stad met veel bezienswaardigheden maar wat jullie op één dag gedan hebben...te geloven dat jullie moe waren.

Gepost door: bea | 29-03-12

Reageren op dit commentaar

@Bea, het was de vermoeidheid waard maar we wisten ook niet op voorhand wat die bezoeken inhielden.

Gepost door: magda | 29-03-12

Goede morgen Magda hier ben ik terug, Jeske heeft gisteren chemo gehad, en moet nu weer rusten.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 29-03-12

Reageren op dit commentaar

@Adriën het allerbeste voor Jeske!

Gepost door: magda | 29-03-12

niet moeilijk dat jullie moe waren! Eigenlijk is het MAS bezoeken alleen al op 1 dag genoeg, en daarna uitblazen op een terrasje en nog eens terugkomen voor het Eilandje, en dan weer eens uitblazen op een terrasje ;°) Vooral als je al van de kust komt! Nu ja, in elk geval hebben jullie een mooi stukje Antwerpen gezien.

Gepost door: oma moetje | 29-03-12

Reageren op dit commentaar

@Inderdaad Oma moetje ,je moet meerdere bezoeken inlassen ,het was werkelijk te veel voor één dag en dan nog het probleem van de bussen die véél minder reden dat was nog een flinke wandeling erbovenop. Maar al met al heeft niemand het zich beklaagd. Maar het MAS kun je zelfs op één dag niet helemaal doen als je echt al de verdiepingen wilt zien.Er is afgesproken dat we er nog eens naar toe gaan.

Gepost door: magda | 29-03-12

een bijzonder sterke reeks heb je er van gemaakt...

en dat het vermoeiend was, daar hoef je hoef je me niet van te overtuigen...

groeten

Gepost door: willy | 29-03-12

Reageren op dit commentaar

@Dank je wel voor het compliment Willy. Ik heb genoten van die echt vermoeiende uitstap en nog eens toen ik het verslag maakte.

Gepost door: magda | 29-03-12

Ik dacht in Barcelona laatst ook dat m'n batterijen slecht werden..maar ik nam er gewoon veel te veel foto's hehe! misschien was het dat in jouw geval nu ook wel? Maar heb al tijden extra accuutjes..via internet kun je die heel gemakkelijk en goedkoop bestellen hoor! Heb nu altijd één accu in de camera en één in de oplader..maar heb dan nóg 2 reserves..gewoon handig!
Dat Eilandje is nog in ontwikkeling..denk dat het sowieso leuker is om te gaan bezoeken als het helemaal klaar is. Ik zou daar bij het Steen al afgehaakt hebben denk ik hahahaha..terug naar die gezellige Grote Markt een terrasje opgezocht! :-) Jullie hadden al zóveel gezien!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 29-03-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, 't Eilandje is wel de moeite waard hoor maar we waren er te moe voor denk ik. Een paar jaar geleden heb ik diezelfde wandeling met een gids en per fiets gedaan en dat was super. Maar kom voor de man die de dag had ingericht wilde niemand afhaken en dus sleepten we ons maar voort hahahaha. Achteraf waren we wel blij dat we volgehouden hebben .

Gepost door: magda | 29-03-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.