31-05-12

De tuin ligt er nu mooi bij

Vorige zaterdag kwam Michel.Hij was in de week langsgekomen om te zien of het mij paste om in de tuin te werken. In het vroege voorjaar was hij al eens langsgeweest om het gras te verticuteren , kalk te strooien en meststoffen. Ook een paar bomen kregen een opknapbeurt( klik)en (klik ).
Nu moesten nog een paar grote struiken afgezaagd worden ,die hadden de strenge vorst niet overleefd. Jammer ,want ze stonden er al zolang. Hij is verschillende keren met een auto vol takken , bladeren en tuinafval naar het recyclagepark gereden. Ik denk dat hij die avond zijn rug niet meer zal gevoeld hebben. pppppfffff. Ik had die dag niet zoveel kunnen helpen als anders wegens te zwaar , maar het lichte snoeiwerk ging ik dan de volgende dagen doen. Ik zorgde dat hij eten en drinken had en dat is toch ook werken, hahaha!

Hieronder zie je de bloemen die momenteel in bloei staan. De ouderwetse pioen bloeit langer dan andere jaren en de "hemdeknoopjes"beginnen te bloeien en zullen dat in overvloed doen tot de herfst. De klimhortensia doet het goed maar al de andere hortensiastruiken zullen dit jaar niet overdadig bloeien. Veel aankomende bloemknoppen zijn namelijk door de korte maar sterke vorstperiode bevroren.
In het laatste rijtje links heb ik een takje omgebogen . Dat is het bloemetje van de lampionstruik. Die bloeit héél talrijk dit jaar. Een klein struikje bracht ik jaren terug mee van mijn Limburgse vriendin. Maar het wilde de eerste jaren niet goed groeien.Nu moet ik oppassen of het woekert alsmaar verder. Kon ze het nu maar zien...

 

bloemen.jpg

De echte ( eetbare)laurier is deze winter gesneuveld en omdat ik denk dat die terug zal uitlopen heb ik de takken tot een dertig centimeter hoogte laten afzagen en daarbovenop heb ik nu een grote mand geplaatst met prachtig witte bloemetjes van de aubrieta en daaronder plantte ik wit en roze gestreepte petunia's. De blauwe irissen bloeien dit jaar prachtig maar die staan ook erg beschermd en hebben blijkbaar van de vorst niet geleden en ook de duizendschoon heeft de winter doorstaan en begint massaal te bloeien. De akelei in paarse, roze, gele, blauwe kleuren,enkele en dubbele, beginnen staan in bloei.

 

bloemen2.jpg

 

Een merel was zodanig kabaal aan het maken  en trippelde onder de struiken over en weer . Wellicht was poes in de buurt. Ondertussen zijn de bloembakken gevuld en staan ze opnieuw een hele zomer lang op de vensterbanken mooi te wezen. De wegeliastruik bloeit met kersenrode bloemen, en het gipskruid schiet de lucht in met witte bloemetjes en de klokjes van de salomonszegel wiegelen uitnodigend.
Michel heeft er ook voor gezorgd dat mijn kleine stukje bos onder een krulwig wat opgekuist is. Je kon er gewoon niet meer door(tweede rij rechts) en onderaan links is aan het tuinhuis een grote lege plaats ontstaan. Daar stond een héél grote lage conifeer die ook bevroren is  .Daar moet ik nog wat bloemen planten.

bloemen3.jpg

Na het snoeien van de klimop en allerlei struiken heb ik vandaag de laatste hand gelegd aan het snoeien van de buxus haagjes en het boompje dat ik indertijd nog van mijn broer en schoonzus kreeg toen we 30 jaar gehuwd waren en dat is echt wel al héél lang geleden. Mijn boer is ondertussen al 12 jaar dood.
Ik heb  wel een speciaal heggeschaartje  op batterijen maar het is en blijft een geduldswerkje.

En deze avond begon het te regenen. Juist op tijd dan moet ik de buxus niet besproeien tegen de felle zon anders worden de afgesneden topjes bruin en ook de pas geplante bloemen kunnen wat water verdragen. Zelfs de groentetuin kan de regen op prijsstellen !
Vanaf nu mag de zomer beginnen en behalve alles bijhouden heb ik geen groot werk meer in de tuin. Nog een goeie maand dan wordt de laurierhaag gesnoeid maar dat doet Michel en ik help hem dan wel een beetje met bladeren oprapen. Kan dat toch niet laten ;-)

haagje.jpg

 

22:29 Gepost in werken | Commentaren (12) | Tags: tuinwerken, snoeien, bloemen planten |

Commentaren

Ik heb stellig de indruk dat jullie in het aards paradijs wonen. Wat een weelde. En wat mij nog meer verbaast, is dat jij al de namen van die bloemen en planten kent. Het is zonder meer duidelijk dat je groene vingers hebt.

Gepost door: Benjamín | 01-06-12

Reageren op dit commentaar

@Ach Benjamin,je zwaait me teveel lof toe. Iets wat je graag doet wil je toch goed doen ! En daar horen ook de namen van het plantgoed in de tuin bij.

Gepost door: magda | 03-06-12

van groene vingers gesproken, jij hebt er Magda...

de natuur is nu wel op zijn best vind ik, heel groen en veel bloemen..

puur genieten in je tuin...

fijne dag!

Gepost door: willy | 01-06-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, alles staat wle mooi groen ,maar de echte bloeiperiode moet er nog aankomen. Aan de kust zijn we daar toch wel een ietsje later dan in het binnenland.

Gepost door: magda | 03-06-12

Oeh..bij mij bloeit er nog niet zoveel hoor..de pioen staat nog in de knop..en nu na de regenbuien ligt alles nog plat ook! Maar het wél mooi groen..in allerlei tinten, dat vind ik ook mooi! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-06-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, de tuin staat nog niet volop in bloei. Hier en daar zijn er al bloeiende planten maar het merendeel moet nog komen. De natuur is door de late vorstperiode een beetje achter

Gepost door: magda | 03-06-12

Amai, uw bloemen staan mooi. Ik zal het ne keer aan mijn meme tonen, die kloeg gisteren dat haar bloemen zo lelijk hangen.

Gepost door: Madrina | 01-06-12

Reageren op dit commentaar

@oei Madrina, 'k zou dat niet doen ,dan gaat je mémé nog meer klagen ,hahahah!

Gepost door: magda | 03-06-12

wat een gezellige tuin en alles zo mooi in bloei

Gepost door: fotorantje | 01-06-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,het is hier niet echt een siertuin maar wel een "woon"tuin . Ik woon bijna buiten ( als het weer het toelaat ).

Gepost door: magda | 03-06-12

Dag Magda!

Ik zou mijn buxu's ook moeten snoeien, grrrr
Heb een zetelbuxus gemaakt en als hij gesnoeid is zal ik hem eens op mijn blog zetten, oke?
Lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 01-06-12

Reageren op dit commentaar

@Annemarieke, ja buxus snoeien is een heel werkje maar als het eenmaal gedaan is ben je er weer voor lang vanaf.

Gepost door: magda | 03-06-12

De commentaren zijn gesloten.