16-06-12

Op zoek naar asperges

herentals trein.jpg

Na de gezellige dinsdagnamiddag met drie blogsters in mijn eigen gemeente, vertrok ik woensdagmorgen naar Herentals. Daar woont een( oude) schoolvriendin  en verleden jaar nodigde ze me uit om in haar streek asperges te komen kopen. Voordien bracht ik er mee van mijn Limburgse vriendin uit Bocholt maar die is twee jaar geleden gestorven.

Ongelooflijk maar waar. Je kunt daar op de aspergeboerderijen asperges kopen van  1-2- 3 en 4 euro per kilo. Hier betaal je op zo'n boerderij 12 euro !! Die van 1 euro zijn evengoed als de duurdere maar ze zijn niet kaarsrecht en niet allemaal even dik . De smaak verschilt niet. Ik heb er toen in verschillende prijsklassen gekocht om het verschil eens te zien en te proeven..

Dit jaar werd een datum uitgekozen die voor iedereen paste . Er ging nl. nog een schoolvriendin mee.
Ik stapte op de trein van 9.06 uur want vroeger mag je tijdens de week niet  vertrekken met een seniorticket.

De lucht zag er met donkere wolken dreigend uit. De trein reed het station uit , langs de slagboom waar ik eerder foto's trok van een vertrekkende trein terwijl ik aan de slagboom stond met mijn fiets.  Nu trok ik foto's  vanuit de trein van het stationnetje van Duinbergen met de mooie graffiti en aan de andere kant zag ik nog juist de bomen die rond "de put van Cloedt" staan.
Er waren een aantal reizigers opgestapt in Duinbergen en de conducteur kwam langs om hen een ticket te verkopen. Het is een onbemand station. Tevens controleerde hij iedereen. Ik vroeg hem of ik zijn das op de foto mocht zetten . Hij poseerde gewillig en maakte met een Limburgse tongval grapjes. Tja de trein reed ook naar Tongeren.

In Brugge  stapte mijn  medereizigster op , in Gent moesten we overstappen en in Berchem nog een keertje. Daar hadden we tijd om een beker koffie te drinken. Blijkbaar had iedereen hetzelfde idee en het was bijna rijtje schuiven. Het was ook super lekkere koffie en dat zullen velen geweten hebben, denk ik.

Om kwart voor twaalf kwamen we in Herentals toe en stond de vriendin ons al op te wachten. Zij stopte mijn grote reistas in de autokoffer. Ja ik was van plan om 10 kg asperges te kopen. Verleden jaar zeulde ik met een weekendtas en ik kan jullie verzekeren als je tweemaal moet overstappen dat het echt zeulen is met zo'n gewicht aan je hand.

 

herentals station.jpg

 

Eerst gingen we eten en de vriendin had een leuk en gezellig restaurant uitgekozen. Natuurlijk kozen we een gerecht met asperges en dat werd een wokschotel . Ik koos voor de gambas erbij ,de medereizigster verkoos er kip bij . De vriendin koos voor een typische schotel van de streek: krielaardappelen , rode kool en gestoomd spek. Zag er heel smakelijk uit.
We zaten boven en hadden een mooi zicht op de brede straat en...

herentals de swaene.jpg

  ...Charly Chaplin keek toe of we ons bord helemaal leeg aten!

charly.JPG

Een prachtig kermispaard nodigde uit voor een ritje.
Ik heb me maar ingehouden ;-)

paard.JPG

Toen was het tijd om naar de aspergeboerderij te rijden. Het lag een heel eind buiten Herentals en zonder de vriendin zou ik het niet gevonden hebben.
Maar groot was de ontgoocheling . Er waren praktisch geen asperges meer die dag! Laat staan dat we keuze hadden tussen 1-2-3-en 4 euro de kilo. Daar stonden we dan ,we konden toch moeilijk blijven slapen om de andere dag vroeg de nieuwe lading die uitgestoken wordt op de kop te tikken. De vriendin voelde zich schuldig dat ze geen bestelling had doorgegeven. Maar dat zou niet geholpen hebben want er hing een groot plakkaat dat er geen telefonische bestellingen werden aanvaard. De reden was weinig aanvoer door de  grillige weersomstandigheden . Daar hadden we op dat ogenblik geen boodschap aan.

Ik ging zeker niet terug naar huis met lege handen en daarom kochten we de enige asperges die te verkrijgen waren maar ook duurder waren. Die waren bestemd voor de restaurants. Ik heb er meegebracht maar  geen grote reistas vol. Ze waren dan wel duurder dan vorig jaar ,maar nog altijd een stuk goedkoper dan hier even over de grens op een aspergeboerderij.

We brachten nog een gezellige namiddag door bij de vriendin en haar man .We kregen een enorm stuk aardbeitaart die ze zelf had gebakken.Het is ook de aardbeistreek. Dat maakte de dag goed en zonder noemswaardige problemen reisden we mèt asperges terug naar huis. Deze keer geen treinperikelen ;-).
De andere dag heb ik asperges gegeten ,wat dacht je ! En de rest belandde in de diepvries en van de schillen heb ik bouillon gekookt en ingemaakt.
Volgend jaar zal de vriendin de asperges op voorhand gaan kopen. Ach hoe dik of dun of recht of krom ze ook zijn, ze zijn allemaal even lekker.

 

aspergen.jpg

 

PS. Ik kon gisterenavond niet posten en geraakte op een bepaald ogenblik zelfs niet op de skynetblog om het postje af te werken. De hele boel sloeg tot twee keer toe weg terwijl ik bezig was. Gevolg een deel moest ik opnieuw typen en terug foto's plaatsen.GGGrrr! Ik heb de pc dan maar afgesloten.

 

 

 

 

 

11:02 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (14) | Tags: asperges, trein, vriendin |

Commentaren

om asperges in Herentals...

je wilde er eigenlijk eens op uit trekken dus..

fijn weekend gewenst !

ps: skynet had terug zijn kuren gisteren, vervelend gedoe

Gepost door: willy | 16-06-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik haal al jaren asperges in Limburg...maar sedert mijn Limburgse vriendin is gestorven stelde een schoolvriendin die in Westerlo woont voor om in haar streek asperges te komen halen.Zoiets sla je niet af hé!! En daarenboven is het leuk om die vriendin terug te zien.

Ach "fijn" te lezen dat ik niet het enige slachtoffer was van een pruttelende skynet !

Gepost door: magda | 16-06-12

Dag Magda!

Je hebt er een dag uitstap van gemaakt, groot gelijk!
Wel spijtig van de asperges! Maar met dit weer komen ze met weinigen naar boven en dat is spijtig want het is bijna gedaan met asperges steken, allez hier toch!!!! Mijn man gaat ze opentrekken maandag, zegt hij. anders steek je ze arm en dan zijn er volgend jaar niet veel! Ben ze nu aan het bijhouden tot maandag en dan ga ik er nog eens van eten en van de rest soep maken voor in de winter, een mens moet zorgen dat hij eten heeft in de winter he!!!
Wens je een fijn weekend, liefs annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 16-06-12

Reageren op dit commentaar

@Annemarieke, zoiets zei de aspergeboer ook . Het seizoen is op zich al niet te schitterend geweest zei hij. Och ik heb er toch vier kilo meegebracht. Netjes gekuist en bouillon gemaakt van de schillen. Ben er al best tevreden mee en ook niet vergeten ik zag mijn vriendin nog eens terug!!
Aha je bent ook een bezige mier die wintervoorraden aanlegt! me too!

Gepost door: magda | 16-06-12

Magda een mooie zaterdag gewenst meisje. Gelijk dat je uitstapjes maakt, je moet er van profiteren en genieten. Jammer van uw asperges, en ik eet dat zo graag. Vanavond maakt onzeklein zoon konijn. Ik hoop dat het lekker is.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 16-06-12

Reageren op dit commentaar

@Adriën ,ik heb toch nog wat asperges mee gebracht hoor en die steken al in de diepvries. Maar konijn eet ik ook graag! 'k zal dat vlug ook eens op het menu zetten! Nog een mooie zondag !

Gepost door: magda | 16-06-12

aiai niet helemaal verlopen zoals het moest maar toch nog asperges genoeg mee hé
smakelijk!

Gepost door: fotorantje | 16-06-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,maar al met al hadden we een mooie dag! En ik heb toch nog vier kilo apserges mee.

Gepost door: magda | 16-06-12

prachtig zeg echt hemels lekker is dit en je heb er blijkbaar genoeg om tijd voort te kunnen
groetjes antony

Gepost door: antony | 17-06-12

Reageren op dit commentaar

@Ja Antony dat was ook de bedoeling om er een eindje mee voort te kunnen. Ik zal er toch een paar maaltijden mee kunnen klaarmaken.

Gepost door: magda | 17-06-12

Het uitstapje zelf was al de moeite..jammer dat het dóél een beetje minder was dan gepland..maar dat heb je met dat soort dingen natuurlijk..gelukkig hadden ze nog wát!

De problemen bij Skynet lijken al groter en vervelender te worden..hoelang dat nog goed blijft gaan is de vraag..ik hou m'n hart vast!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 17-06-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het doel van de reis viel wat tegen maar we hadden een mooie en gezellige dag en we bezochten ook nog iets moois.Dat komt er nog aan. De hele week vier ik al mijn verjaardag en dan kom je echt tijd tekort voor iets anders,hahaha!

Gepost door: magda | 17-06-12

Ach, je hebt een fijne dag beleefd, hou dat mr in gedachten!
En nr Herentals, hoe lang heb je dan op de trein gezeten? Toch wel een tijdje zeker.

Gepost door: Madrina | 18-06-12

Reageren op dit commentaar

@Madrina ,in totaal zat ik die dag 5 uur op de trein. Maar het verliep zonder hindernissen en ik had ook nog een vriendin mee . Dan zit je toch te babbelen met elkaar.

Gepost door: magda | 23-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.