21-06-12

Begint de echte zomer vandaag?

Vandaag begint officieel de zomer.
Wat is er mooier om dit te illustereren  dan met een beeld van rode papavers! 

papaver3.jpg

 

Toen we op weg waren naar de aspergeboerderij  kwamen we in Herentals langs een leegstaand huis waar tegen de gevel en op het gaanpad tussen de stenen de papavers stonden te bloeien . Het vurig rood van de bloemen verborg de leegheid en het verval van de woning.

Neen ik maakte geen foto van de woning omdat er teveel "randanimatie" was. Een stalletje waar fruit werd verkocht vòòr het huis, overal volle bakken met en lege bakken van aardbeien , een camionette en over en weer geloop van mannen. Daarenboven wilde ik mijn twee compagnons niet laten wachten. Zij bekeken de aardbeien. Ik kocht er geen ,die zouden de treinreis toch niet overleven ( =overvolle trein en geduw met de bagage). Maar ik was toch erg tevreden met deze foto van bloedrode papavers.

Dit jaar vind je overal veel rode papavers langs de grasbermen en tussen het graan. Er zijn jaren geweest dat alles wat in grasbermen bloeide doodgespoten werd. Je zag praktisch geen wilde bloemen meer en ook geen papavers. Nu zie je tussen het opkomende graan opnieuw papavers en korenbloemen. Meestal bloeien die samen in de korenvelden. Langs de bermen zie je opnieuws de witte bloemetjes van de kamille samen  met de blauwe korenbloemen en de rode papavers.

Toen ik als kind mijn vakanties doorbracht op de boerderij van tante Regina en nonkel Clement waren er velden vol papavers . Die papavers hadden roze bloemen en werden gekweekt voor de industrie. Ik hoorde mijn tante dikwijls vertellen dat ze het zaad van die papavers kookten  en in een doekje gewikkeld lieten ze de babietjes eraan sabbelen . Vooral als de kleintjes niet konden inslapen of lastig waren wanneer ze tandjes kregen.
Elke dag wandelde ik langs die papavervelden om een bezoekje te brengen aan de buren die een paar honderd meter verder woonden en dikwijls heb ik een papaverkopje vol met zaadjes afgetrokken en de zaadjes opgegeten. Ik vond het geweldig lekker. De maanzaadjes op de broodjes doen me daar aan terug denken. Of ik daar slaperig van werd ?  Dat heb ik toch nooit ondervonden en een verslaving heb ik er ook niet van opgedaan.Lachen

 

PS Zomer ? De hele dag zwoel weer zonder zon. Nu (18 uur) is er een hevig onweer aan de gang !!

18:32 Gepost in zomer | Commentaren (22) | Tags: zomer, papavers, herentals |

Commentaren

Ik vind dat ook zo'n mooie bloemen, zou ze in de tuin willen, maar ik weet niet waar ik het zaad kan kopen

Gepost door: liliane | 21-06-12

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,gewoon zaadbolletjes plukken als ze uitgebloeid zijn. Ik ga dan ook op strooptocht en waar ik zaadbolletjes zie in de tuinen pluk ik een bolletje af. Met een beetje geluk heb je volgend jaar mooie papavers in je tuin. Zo had ik er eens heel donker paarse en roze en oranje. Maar hier is het kleigrond en daar groeien ze niet zo gemakkelijk.

Gepost door: magda | 21-06-12

prachtig die papavergroepen, op de spoorweg staan er hier ook veel, zalig als je het station binnengereden komt, wat een welkom :-)

Gepost door: fotorantje | 21-06-12

Reageren op dit commentaar

@Antje en ik vind dat er dit jaar overal zoveel papavers zijn en allemaal zo uitbundig van kleur.Zo zie je maar dat het gekke weer dat we tegenwoordig kennen toch goed is voor sommige planten ;-)

Gepost door: magda | 21-06-12

Kiekte er zelf toevallig ook gisteren! Ze steken altijd zo mooi af hè! Op vakantie stonden ze ook overal in de graanvelden.
Heb de struik trouwens ondertussen gevonden..het was niet de tamarisk maar de pruikenboom of cotinus.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 21-06-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik kon het niet zo goed zien op de foto .Van ver leek het op een tamarisk.
Langshier staan er ook zoveel papavers, het is zo opvallend dat de mensen erover spreken.Maar die op de foto waren uitzonderlijk groot voor wilde papavers en echt vuurrood.

Gepost door: magda | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

Hahaha, Magda aan de drugs, ;-) zo had ik het nog niet gehoord.
Wat wij wel deden was knabbelen op die witte wortels van de pastinaak die je toen overal in de grasberm kon vinden.

Gepost door: roysfoto | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

@Roy ,ik zuig dit niet uit mijn duim,het is echt gebeurd. Die pastinaak kende ik niet ,ze spreken dan van vergeten groenten maar zelfs als kind kende ik het niet en dat is toch al een flink aantal jaren geleden ,hahaha!

Gepost door: magda | 22-06-12

Ik vind papavers in de bermen prachtig, vooral op sommige plaatsen langst de autosnelweg. Dat fleurt die grijze boel daar wat op.
Jaren geleden zaaide ik papavers in de tuin (van zaadbolletjes) omdat ik die bloemen zo mooi vond maar de zaadbolletjes van die papavers verspreidden zichzelf waardoor de tuin een teveel aan papavers had. Ze zijn moeilijk weer weg te krijgen eens ze zich hebben uitgezaaid ;-) Nu let ik er op dat ik tijdig de zaadbolletjes afknip.

Gepost door: bea | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

@Bea ik denk hetbij jullie luchtige grond is ,hier is het kleingrond en met moeite krijg je die in je tuin terug. Ik vergeet dan al eens zaadbolletjes te oogsten :-( .Momenteel heb ik geen papavers in de tuin . Maar ik zie er overal in de landerijen en in de grasbermen . Dus ben ik daar ook al tevreden mee. Zelfs de korenbloemen beginnen zich in het wild weer uit te zaaien.

Gepost door: magda | 22-06-12

Ja, je komt de papavers weer overal tegen, Magda. Zo'n veld vol papavers is prachtig om zien. Deze in mijn tuin zijn intussen stilaan uitgebloeid. De mooie blauwe korenbloemetjes zie je nog iets minder vaak, vind ik. Hopelijk komen ook die helemaal terug.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,hier in mijn tuin zijn ze dit jaar weggebleven. Ik had ook een doorlevende struik met hele grote rode bloemen met zwarte stippen. Heeft de winter niet overleefd. Jammer.'k Zal weer op strooptocht moeten gaan en zaadbolletjes plukken!!

Gepost door: magda | 22-06-12

Ah, daar zijn de papavers :-)
Ik heb het onweer gemist, denk ik. Het zag heel donker en af en toe waren er druppels, maar verder... Ofwel is het vannacht gepasseerd en heb ik erdoor geslapen ;-)

Gepost door: Madrina | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

@Madrina, hier was het een kort en hevig onweer met donder en bliksem en hevige regen . Het duurde amper een halfuurtje. Gelukkig maar ,ik heb het niet zo begrepen op die hevige onweren...

Gepost door: magda | 22-06-12

Het onweer had 2 uur later Rotterdam bereikt..het werd eerst enórm donker..maar uiteindelijk vond ik het allemaal wel meevallen..nadat er zó voor gewaarschuwd was door de weerdiensten!

Gepost door: mizzD | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, we hebben allemaal een zwaar onweer verwacht door de verwittigingen van de weerdiensten,maar het is uiteindelijk enorm meegevallen. Gelukkig maar. Vandaag is het wel afwisselend buiig , zonnig en er is veel wind.

Gepost door: magda | 22-06-12

schitterende foto ,en de zomer hij zal wel komen hij zit nu even in de fille

Gepost door: sloeber | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

@hahah Sloeber,inderdaad de zomer zit vast in de file. Het moet wel een enorme file zijn!

Gepost door: magda | 22-06-12

je ziet er meer dan voor enkele jaren vroeger Magda..

niets mooiers dan papavers in het koren met hier en daar een korenbloempje..

groeten

Gepost door: willy | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, je hebt het dus ook al opgemerkt. Ze mogen de bermen niet meer besproeien enkel afmaaien na de bloei en dat helpt ook al veel het bestand van de wilde bloemen te herstellen.

Gepost door: magda | 22-06-12

Yep, dat hevig onweer kregen wij ook over ons dak zo rond de zessen. Wat die papavers betreft; schoon blomme !Maar dat die zaadjes werden gekookt waarop babytjes daarna konden sabbelen: wist ik totaal niets van, maar idd, slecht zal't wel niet geweest zijn .. ;-) hihihi * ik lust ook graag maanzaadjes ... :-)*


Zwaai zwaaaaaaaaaaaaaaai ... :-)

Gepost door: klaverke | 23-06-12

Reageren op dit commentaar

@Klaverke,het waren niet die rode papavers waarvan ze de zaadjes kookten ,maar wel die met rozige bloemen die gezaaid werden voor de industrie.

Gepost door: magda | 23-06-12

De commentaren zijn gesloten.