27-06-12

bloemenweide voor de bijen

bloem.JPG

bloemenweide.JPG

bij.JPG

Het gaat slecht met het bijenbestand( klik)

Het lijdt weinig twijfel dat bijen voor de mens de nuttigste insecten ter wereld zijn. Ze leveren niet alleen honing, was, propolis (een soort was dat in de natuurgeneeskunde gebruikt wordt) en koninginnenbrij maar ze zorgen ook voor de bestuiving van talloze voedingsgewassen.(internet)

Jaar na jaar verminderen de bijen in aantal door allerlei reden oa het gebruik van pesticiden,minder bloemen waar bijen op afkomen, ziektes... Er is nu een actie om zoveel mogelijk te zorgen dat de bijen bloemen en planten vinden waar ze op afkomen. Ook onze gemeente neemt hier aan deel en in de omgeving van het Cultuurcentrum is een grote bloemenweide aangelegd. Prachtig om zien al die bloeiende planten  en toen we er langs liepen was het één gezoem van bijen .

Ook onze Burgemeester zorgt voor bloemenweiden waar hij woont en bij het binnenkomen van de gemeente via de  N49  rechts aan het eerste kruispunt heeft een tuinier een enorme bloemenweide ingezaaid. Dat doet hij al jaren na elkaar. Zelf heb ik in mijn tuin ook bloeiende struiken zoals momenteel de vuurdoorn en de weigelia waar het nu gonst van de bijen !

Denk aan de bijtjes en maak ze blij met een bloemetje in je tuin of zaai meteen een hele lap grond vol bloemen !! De bijen zullen er dankbaar voor zijn en het komt ook de mens ten goede !!

18:13 Gepost in Actualiteit | Commentaren (16) | Tags: bijen, bloemenweide, scharpoord |

Commentaren

whaw zo'n bloemenweide wil ik wel voor m'n deur

Gepost door: fotorantje | 27-06-12

Reageren op dit commentaar

Antje, waar jij die paardjes heb gefotografeerd toen je hier was ,wel daar naast is er in de zomer een héél grote bloemenweide!! Moest ik plaats hebben dan zaaide ik ook een lap grond vol bloemen.

Gepost door: magda | 28-06-12

Thoh, ik vind het soms zo irritante beestjes, maar ze zijn zo gelukkig in onze bloementuin!

Gepost door: cuisine celine | 27-06-12

Reageren op dit commentaar

Celine, bijen kunnen irritant zijn en je weet maar nooit...maar als ze genoeg bloemen vinden naar hun zin dan blijven ze daar rond zoemen.

Gepost door: magda | 28-06-12

Reageren op dit commentaar

Ik denk er serieus aan om mijn tuin in zo'n bloemenweide te herscheppen en er vervolgens de natuur haar gang te laten gaan. Voor iemand zonder groene vingers en met weinig schoffelaarstalent lijkt dat me een geschikte oplossing en bovendien vind ik het mooi om naar te kijken.

Gepost door: Benjamín | 28-06-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin als je er de plaats voor hebt raad ik je dit tenzeerste aan. Wanneer de bloemeweide van onze burgemeester volop in bloei staat plaats ik er een foto van! Bloeiende bloemen tot in het najaar gegarandeerd.

Gepost door: magda | 29-06-12

dat is een goed initiatief Magda...

het belang van "bijen" wordt meestal onderschat..

fijne zomerse dag !

ps niet op het rad, de wachttijden zijn er veel te lang..

Gepost door: willy | 28-06-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, dit initiatief krijgt toch meer en meer navolging en het is een goedkope oplossing voor mensen die geen al te groene vingers hebben maar wel een grote tuin!
ps. Ik dacht het al dat er lange wachttijden waren. Dat zag ik bij ons bezoek ook al van af de boot op de Thames.

Gepost door: magda | 29-06-12

Schitterend...vind dat altijd zo'n mooi gezicht! Hier werden jaren na elkaar de grasbermen ingezaaid met wilde bloemen, maar de laatste tijd niet meer..er zal wel weer geen geld voor zijn..maar het was wél een heel ander gezicht als je de stad binnen kwam gereden langs die bloemenweelde..en er hoefde minder gemaaid te worden dan nu..en dat kost toch ook geld? En voor de bijen was het zéker goed ja!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 28-06-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, hier maaien ze pas de bermen als de bloeitijd wat voorbij is en sproeien doen ze al jaren niet meer. We moeten ook zelf ons voetpad onkruidvrij maken en de goot incluis.De straat vegen doen ze nog maar daar heb je het onkruid niet mee opgeveegd.

Gepost door: magda | 29-06-12

je hebt blijkbaar een goede burgemeester, eentje die ook aan de bijtjes denkt

Gepost door: merel | 28-06-12

Reageren op dit commentaar

@Bea onze burgervader is een natuurmens over de hele lijn soms tot ergernis van sommige mensen.

Gepost door: magda | 29-06-12

Magda goede middag...

natuurlijk zijn we vrienden van de bijen en zij zullen nooit spontaan steken !
Wespen daarentegen, het zal ver gaan beginnen en dan een wespenval plaatsen . Natuurlijk is onze jeugd nog vriendelijk en jullie ook ! We mogen ons niet blindstaren op die minderheid leeglopers ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 28-06-12

Reageren op dit commentaar

@Pepino, veralgemenen is nooit goed. Maar toch zijn we voorzichtiger geworden in onze spontane reacties.

Gepost door: magda | 29-06-12

Magda, de bijtjes zijn inderdaad sterk in aantal verminderd. Ik merk het ook in m'n tuin, hoewel ik mijn best doe om zoveel mogelijk bijvriendelijke struiken en bloemen in mijn hof te planten. Hopelijk kunnen we het tij keren voor onze bijtjes.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 29-06-12

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik heb in elk geval al mijn best gedaan en ze zeiden dat ze tevreden waren ,echt waar zoem zoem zoem ging het hier!!

Gepost door: magda | 29-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.