05-07-12

tuinwerken en bessen plukken

Na de lange fietstocht van maandag zouden ze dinsdag thuis willen blijven. Ze sliepen lang en lummelden wat in huis , lezen en wat op de pc spelen. Oma wilde ondertussen het gras afrijden. Cédric was op slag helemaal wakker :"oma  mag ik dat doen" . Hij had het bij papa nog niet gedaan maar hij zou het best kunnen als oma het eens voordeed. Niet te geloven ,na één keer tonen reed hij probleemloos over het grasveld !! Ik had  in het begin meer moeite  met de combinatie aanzetten, rijden en stoppen. Ook de kleine man wilde in de tuin helpen. Hij snoeit héél graag de haagjes en struiken bij en dat doet hij nog goed ook. Opa gaf hem een handsnoeischaar en ondertussen zorgde opa ervoor dat de accu opgeladen werd voor de accu snoeischaar . Dan kon Sébastien wat gemakkelijker snoeien. Terwijl beiden bezig waren kon ik ondertussen eten klaarmaken en de keuken opruimen. Dominique kwam die namiddag en zij poetste verder de woning.
Na het verzorgen van de plantjes en water geven aan de bloembakken op de vensterbanken ( die krijgen zelden water als het regent door de brede goot bovenaan) trokken we naar de grote tuin..


 ---lezers die hier al lang langs komen weten dat ik bijna 20 jaar heb getuinierd op een stuk grond dat nog niet bebouwd was op een honderd meter van ons huis. Ik tuinierde daar samen met de eigenaar van deze grond en soms was er ook nog een derde persoon die een lapje grond bewerkte. Met ruim 1000 m2 was  er zeker plaats genoeg om groenten, aardappelen,en klein fruit te kweken. Op een dag wilde de eigenaar niet meer dat ik verder tuinierde. Dat moest ik respecteren en met pijn in mijn hart stopte ik.
De kinderen hebben dan langs één kant van onze woning een stuk grond omgespit en daar kan ik -al is het kleinschalig -verder tuinieren---

Elk jaar brengt de eigenaar aalbessen van de struiken die ik er zelf nog heb geplant en ook van de kruising tussen stekelbessen en blauwe bessen. Heel speciaal om zo te eten maar als gelei superlekker.
Dit jaar -na het overlijden van zijn vriendin enkele tijd terug- kwam hij terug met aalbessen en vroeg of ik de bessen zelf wilde komen plukken. Dat doe ik met héél veel plezier en de kinderen eveneens , want die tuin was ook voor hen een stukje paradijs waar ze konden spelen en ronddollen en naar de vijver achteraan kijken naar de kikkers of water putten om de planten te besproeien bij grote droogte.

 tuinwerken.jpg

 De grote struik met de kruising stekelbessen-blauwe bessen . Ze hangen in rijen onder elke tak.  Het is een heel werk om die allemaal te plukken! 

bessen plukken.jpg

Cedric was ondertussen de tuin in om de bloemen te fotograferen die er her en daar verspreid staan. De meer dan 80 jarige eigenaar probeert de tuin in orde te houden maar slaagt daar maar  deels in door stukken grond dood te spuiten ...  jammer. Ik had indertijd veel koningskaarsen en nu zag ik er eentje juist buiten de omheining staan. Ondertussen plukten Sébastien en ik een emmertje vol bessen

bessen en onze tuin.jpg

De vijver achteraan toebehorend aan een vroegere boerderij lag er maar treurig en onverzorgd bij. Geen leven meer te bespeuren.En te bedenken dat er hier honderden kikkers inzaten .

 vijver.jpg

Ik heb vandaag een tiental potjes gelei gemaakt van de geplukte bessen.

gelei.JPG

Cédric was woensdagavond met zijn papa meegegaan naar huis maar Sébastien wilde nog een dagje blijven vooraleer naar de andere oma te gaan. Hij had nog een belangrijk werk te doen !! Hij wilde het zwembad leeg scheppen en oma zou die dan uitdweilen en proper water laten inlopen want het was toch alle dagen warm...alleen geraakten we niet klaar met het vuile water er uit te scheppen. Het regende en de hoeveelheid die  we uitgeschept hadden viel er in een mum van tijd weer in...

zwembad.jpg

22:27 Gepost in vakantie | Commentaren (9) | Tags: vakantie, zomer, kleinkinderen, tuin |

Commentaren

Nou..treurig..het is overal nu veel kroos op de sloten hè..wie weet wat daaronder allemaal nog huist?
En ja tuurlijk..die kids hebben dat soort dingen veel sneller onder de knie dan wij hè..als je ze ook op pc's bezig ziet..! haha daar kan ik alleen maar van dromen haha!
Kruisbessen ken ik..maar stekelbessen niet..of zijn dat die japanse bessen waarvan de takken van de struik echt heel erg vol met stekels zitten? die heeft m'n zussie in de tuin gehad.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 06-07-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, als je die vijver een paar jaar geleden zag was het onderhouden en zaten er eendjes in,vogeltjes in de struiken en honderden kikkertjes die in de paringstijd door de grote tuin wipten naar een grote vijver aan de andere kant van de straat. Nu ligt die vijver er erg verwaarloosd bij ,geen vogels noch eenden te bespeuren. Dat kroos zal wel verdwijnen met het veranderen van het weer,maar de eigenaar van de tuin zei dat hij er geen leven meer bespeurde.

Stekelbessen of kruisbessen zijn dezelfde vruchten. Maar die kruisbessenstruik zoals jij ze noemt is gekruist met een blauwe bes en het resultaat is een donkerblauwe geaderde bes. Aan de struiken komen geen stekels voor. De smaak van de kruisbes neem je nog waar maar wordt verzacht door de smaak van de blauwe bes. Lekker om zo te eten en als gelei is het heerlijk.

Gepost door: magda | 06-07-12

Aha..ik bedacht me later ook al dat die japanse bessen die m'n zus in de tuin heeft meer op knalrode braampjes lijken..niet op die besjes op jouw foto!

Gepost door: mizzD | 09-07-12

goed dat de kinderen hun oma zo willen helpen..

maar met die felle buien, lijkt het wel een onbegonnen werk voor Sébastien ..

groeten

Gepost door: willy | 06-07-12

Reageren op dit commentaar

@Willy en zeggen dat het enkel de bodem was die nog moest geleegd worden. Het afvoergaatje ligt een 10 cm boven de bodem. Het was inderdaad dweilen met de kraan open.

Gepost door: magda | 06-07-12

Reageren op dit commentaar

Magda goede avond.
Ja we hebben ons goed geamuzeerd, en in september gaan we weer eens naar Duitsland. Wat een pracht van foto's heb je hier geplaatst mooi.
Groetjes van uit Waregem
Adriën

Gepost door: Adriën | 06-07-12

Reageren op dit commentaar

@Adriën je hebt de smaak te pakken geloof ik! Groot gelijk ,als het even kan moet je ervan profiteren.

Gepost door: magda | 06-07-12

flinke helpers heb je Magda, straks moet je zelf niks meer doen :-)

Gepost door: fotorantje | 07-07-12

Reageren op dit commentaar

Flink van Cédric ! Blijkbaar zit het tuinieren hem in het bloed, net als bij Oma ! Mooi verhaal van die gezamelijke groenten-en -fruit -tuin ! Er gaat niets boven vers :-) !

Gepost door: Klaverke | 07-07-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.