08-07-12

Navy days

Dit weekend zijn het de vlootdagen in Zeebrugge ,die vanaf dit jaar Navy Days genoemd worden. Wellicht om het internationale karakter te benadrukken. Ik ben er enkele jaren terug ook al naar toe geweest .Je krijgt er een idee van het leven van de mensen op zee, in vredestijd en oorlogstijd.
Er was veel te zien  over het leven aan wal en aan boord. De opleidingen en de geschiedenis maar dat heb ik vroeger al in beeld gebracht en ik focuste me meer op "de mensen van het leger" die er rondliepen en op de oorlogsbodems.

 

navy personeel.jpg

Het gebruikte materiaal als camions voor KFOR en DOVO waren te bekijken en Dovo gaf ook demonstraties met hun robot die ingezet wordt voor oa. onschadelijk maken van bompaketten

legerauto's.jpg

Het meest spectaculaire waren de oorlogsbodems: Een Russich , Amerikaans, Engels en een Nederlands schip . Je voelt je als mens maar kleintjes als je ervoor staat. Op het Engels schip heb ik rondgelopen. Je ziet zo dat het een oorlogsbodem is aan al het materiaal dat er op zo'n schip aanwezig is. Een rescueboot met de kostprijs van een huis is in een paar minuten operationeel .

vlootdagen,zeebrugge

argyll1.jpg

Bij de Nederlandse oorlogsbodem waren ze streng. Vooraleer op het schip te mogen moesten alle grote tassen en rugzakken afgegeven worden. Natuurlijk bleven de talrijke buggy's ook aan de kant staan. Niet te verwonderen dat er een lange wachtrij stond. Daar heb ik niet aangeschoven. Het zal wel de moeite geweest zijn want op dit schip zag je op alle niveaus tot boven aan toe mensen wandelen !

vlootdagen,zeebrugge

De Russische oorlogsbodem lag aan de andere kade en gezien het dreigende onweer ben ik niet tot daar gewandeld. De Belgische vloot was ook te bezoeken  en je zag de mensen van het ene schip overstappen op het andere.

boten.jpg

En de bekende Seaking helikopter zorgde weer voor stunten. Het was moeilijk om die deftig in beeld te krijgen. Op de collage rechtsonder was er een redding aan de gang van iemand die in het water lag.

seaking.jpg

Na een fikse onweersbui waarbij het water met bakken uit de hemel viel en iedereen ging schuilen in de tentoonstellingsruimten of onder de luifels van de talrijke souvenir- en eettentjes , werd aangekondigd dat de MP 's hun acrobatisch programma zouden  uitvoeren. Ik was in feite al om mijn fiets gegaan aan de ingang en wilde vertrekken. Maar aan de uitgang heb ik die aan de kant gezet , heb lief gekeken naar de dienstdoende politie om langs de uitgang weer binnen te mogen. De ingang was wel een héél eind verder en dat zag ik echt niet meer zitten om dan eenmaal terug binnen dat hele stuk opnieuw te voet  af te leggen..
Het was echt spektakel wat die motorijders deden en je hoorde aan het publiek dat ze met oei's en aaai's meeleefden  ,vooral toen ze kruiselings door elkaar reden.

vlootdagen,zeebrugge

De harmonie van Charleroi vrolijkte met aanstekelijke marsen het druilerige weer wat op. 

muziek van charleroi.JPG

En wie wilde kon gebruiken maken van legerautobussen om terug in Brugge te geraken. Ook tientallen bussen van binnen- en buitenland brachten bezoekers  naar de Navy Days

militaire voertuigen.jpg

Op weg naar huis gingen de hemelsluizen weer open . Hoewel ik niet meer zo ver van huis was en een regenjas aan had  was ik kletsnat. In elk geval was het een mooie namiddag. Vandaag is het heel wat minder want de hele dag is het met ups en downs aan het regenen. Jammer voor de Navy Days en alle andere activiteiten die in openlucht doorgaan.

 

 

18:00 Gepost in Vrije tijd, zomer | Commentaren (20) | Tags: vlootdagen, zeebrugge |

Commentaren

knappe fotoreportage over dit gebeuren...

ik had het ook met stip genoteerd , maar het weer en de afstand brachten me op andere gedachten...

je moet wel indruk gemaakt hebben, langs de uitgang naar binnen...

nooit gezien bij de marine !

Gepost door: willy | 08-07-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, nochtans had ik geen minirokje aan,hihihi!
Ik mocht niet binnen en zei beleefd" ik respecteer het verbod ,maar u kan niet verhinderen dat ik hier aan de poort kijk naar het spektakel" Ik bleef dus aan de ingang kijken maar foto's kon ik niet nemen omdat er teveel storende elementen waren. Hij zag dat ik naar de show bleef kijken en hij kwam op me af en zei met een knipoog"ga maar vlug dichterbij kijken" .Hij zei dat ook op een moment dat er geen mensen rond waren. Die man had een opdracht en dat respecteerde ik ook. Zo zie je maar dat de marine ook een menselijk gelaat heeft!!
Door het onstabiele weer was het niet op de koppen lopen. De hele namiddag voelde je -zelfs als de zon scheen- spetters. Ik heb een massa foto's kunnen maken en zelfs een filmpje van die motorijders.

Gepost door: magda | 08-07-12

Reageren op dit commentaar

Vandaag is het echt wel veel slechter nog dan gisteren..hier zéker!
Mooi spektakel..heb het niet zo op het leger..dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn op deze wereld, maar voor die shows knijp ik een oogje toe! ;-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 08-07-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, nu is het show maar het zijn tenslotte toch deze schepen die meehelpen oorlogvoeren en als je daaraan denkt als je op zo'n oorlogsbodem rondloopt dan is het geen fijne gedachte.

Gepost door: magda | 09-07-12

mooie sfeerbeelden Magda
zal wel boeiend zijn als je zo'n boot van binnen mag bekijken

Gepost door: fotorantje | 08-07-12

Reageren op dit commentaar

Antje, op zo'n schip voel je je maar kleintjes hoor. Ik bewonder de mensen die op zo'n schip werken.

Gepost door: magda | 09-07-12

YES Navi Days, hoe kom dat ik het niet wist? Hmm... ik will ook een keer ten minste Navi Days kijken. Maar ik geniet van uw photo's.

Groetjes

Gepost door: hallo | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

@Hallo, dan moet je wel even wachten tot volgende jaar. Elk jaar begin juli zijn er twee dagen na elkaar Navy Days.Dit jaar zul je het moeten doen met mijn fotos ;-)

Gepost door: magda | 09-07-12

Dag Magda!

Ik heb er iets van gezien op het nieuws van 19 uur!

Groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

@Annemarieke, het is wel het zien waard ,enzeker als je een sopzo'n oorlogsbodem kunt rondlopen.Je voelt je dan nietig hoor tussen al die kanonnen en raketten en afweergeschut.

Gepost door: magda | 09-07-12

Dat lijkt me heel boeiend ! De Marine heb ik ook eens bezocht, maar de rest nog niet. Lijkt me zeker een bezoekje waard !

Gepost door: maaike | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

@Maaike, op de Navy dagen zie je wel eens van die héle grote oorlogsbvodems dat is indrukwekkend. Je kunt ook eens afkomen naar Zeebrugge als er van die grote luxe cruiseschepen aanmeren. Dat is ook indrukwekkend om ernaast te staan..

Gepost door: magda | 09-07-12

Ik ben er ook geweest, maar ik heb jou daar niet gezien. Nu ja, jij bent geen oorlogsbodem natuurlijk.

Gepost door: Benjamín | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik heb er ook geen uil zien rondvliegen!! Maar je hebt niet goed gekeken: een rood regenjasje liep errond met een fototoestel in de hand!

Gepost door: magda | 09-07-12

gelukkig is het maar reportage ..... beeld je eens in hoe het zou zijn in oorlogstijd .... zou niet mogen maar ja ...

Gepost door: merel | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

@Merel,dat is waar want als je op zo'n oorlogsschip rondloopt krijg ik een naar gevoel als je die raketbuizen ziet en die automatisch geweren waar een hele resem kogels kunnen afgevuurd worden en de radar die voortdurend draait en de hele omgving afspiedt.... het zou niet nodig moeten zijn maar ja....

Gepost door: magda | 09-07-12

jij laat ons thuisblijvers lekker meegenieten ,mooi gebracht hoor

Gepost door: sloeber | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

@Sloeber, fijn dat je van dit logje genoten hebt!

Gepost door: magda | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

Zo te zien heb ik wat gemist, maar dank zij jij toch ff mee kunnen genieten ;-)

Gepost door: liliane | 09-07-12

Reageren op dit commentaar

@Liliane, leuk voor jou en fijn voor mij dat het je plezier doet !

Gepost door: magda | 09-07-12

De commentaren zijn gesloten.