03-08-12

Vakantiekolonies

 

 

senioren,sincfala,vakantiekolonies

Het is dikwijls zo dat alles samenvalt:  Zo was het gisteren onze dames bijeenkomst . Normaal op de laatste donderdag van de maand, maar dat paste niet voor één van ons. Dus met een weekje vertraging gingen we er weer op uit. Eén van hen had het logje gelezen en de foto's gezien toen ik met dochterlief naar Cadzand fietste. Nu gingen we daar eens wandelen. Het weer was ideaal en we wandelden en wandelden  van het ene eind van Cadzand tot het andere eind. Ik kan vandaag bijna geen stap meer verzetten,Lachen. Ik zal er wel een paar beelden van tonen één dezer dagen..

Maar 's avonds was er met de Senioren een bezoek aan het Sincfalamuseum met een gidsrondleiding . Het museum kende ik al dus ging ik ietsje later, ik wilde onze gezellig dames namiddag niet afbreken . Ik ging enkel naar de tijdelijke tentoonstelling kijken " Boterhammen met zand". Een tentoonstelling over de Vakantiekolonies aan de Oostkust.
De kinderen van de kust die gingen met de mutualiteit op vakantie in de Ardennen en de kinderen van het binnenland kwamen naar de kust op vakantie. En op deze tijdelijke tentoonstelling werden de villa's en huizen en hun interieurs getoond waar de vakanties doorgingen. Tot mijn verbazing telde Knokke en Heist meerdere dergelijke vakantiekolonies.

 

"De dolle wandelingen door de duinen, voorgesmeerde boterhammen oppeuzelen op het strand, het rumoer in de eetzalen, niet naar bed willen en zo de leiding pesten, zingend op stap van hot naar her, de kaartjes naar het thuisfront… Duizenden mensen hebben nog herinneringen aan hun verblijf in één van de vakantiekolonies langs de kust. Die waren er vanaf het eind van de 19de eeuw tot in de jaren 1970. Museum Sincfala besteedt aan de kolonies die hebben bestaan in Knokke-Heist een tentoonstelling met veel foto’s, klank- en beeldmateriaal."

Wil je meer lezen over deze vakantiekolonies ,klik dan hier(klik). Wie weet is één van jullie ooit aan de Oostkust op vakantie gekomen in een vakantiekolonie !!

 

Commentaren

nee ik ben nooit naar zo'n vakantiekolonie geweest
wel mooie huizen waar ze in onder gebracht werden

Gepost door: fotorantje | 03-08-12

Reageren op dit commentaar

@ Antje , ik één keer met de mutualiteit in Lorcé bij Stoumont in een kasteel en één keer in Nieuwpoortook met de mutualiteit . Was veertiendagen dood ongelukkig. Ik heb het mijn eigen kinderen nooit aangedaan ;-)

Gepost door: magda | 03-08-12

Reageren op dit commentaar

een vakantiekolonie in Waasmunster...

één keer, nooit meer ...

wel een interessant thema...

fijne dag Magda

Gepost door: willy | 04-08-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, dus zijn er meer kinderen van toen die er niet zo'n blitse herinnering aan hebben ;-)

Gepost door: magda | 04-08-12

Reageren op dit commentaar

Dag Magda!

Weer een heel mooi verhaal en interessant!
Ben over twee jaar ook met mijn mailvriendin naar Cadzand geweest vanuit Brugge naar daar gereden en dat is dan niet zo ver hoor!
Het is daar wel zeer mooi om te wandelen en te fietsen!
Toen waren ze heel hard aan het bouwen dan zal het er niet meer zo rustig zijn denk ik!
Wens je een fijne zonnige zaterdag!
Lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 04-08-12

Reageren op dit commentaar

@Annemarieke, die grote gbouwen die ze daar neerplanten vind ik er niet horen.Het is er in het kleine centrum nu wel druk maar het strand en de duinen blijven zoals ze altijd geweest zijn !Gelukkig maar .

Gepost door: magda | 04-08-12

De commentaren zijn gesloten.