14-08-12

De bunker

---

bunker1.jpg

Toen ik met Marc ging fietsen reden we langs het nieuwe zwembad richting zeedijk. Zo kon ik hem ook tonen waar ik als kind gewoond heb. De ouderlijjke woonst ligt nl. niet zo ver van het nieuwe zwembad. Het huis staat er nog maar heeft een nieuwe gevel die we bij verbouwingswerken hadden aangebracht.De tweede zoon heeft er een tijdje gewoond .
Bij al de werken die er in de omgeving van de Put van Decloedt aangebracht zijn om er een nieuw " dorp" te bouwen, zijn  tot nu toe de overblijfselen van een bunker blijven staan. Rond de bunker is er bakstenen muur gebouwd om het meer het uitzicht van een woning te geven. Ik herinner me goed dat er daar een gezin heeft gewoond . De man was werkzaam bij de spoorwegen, dus was hij dicht bij zijn werk ;-)  . De sporen liggen een  honderd meter verder.

Van mijn ouders mochten mijn broer en ik niet het weggetje inslaan waar deze bunker stond, maar toen de bunker niet meer bewoond was trokken al de kinderen van de straat stiekem naar de bunker . We liepen er in en uit en ook bovenop. De boer die een eind verder over de spoorweg woonde kwam ons geregeld wegjagen. En juist die boer is later toen wij onze woning bouwden één van onze lieve overburen geworden. Natuurlijk werden deze herinneringen af en toe eens bovengehaald.

Nu staat die bunker daar na al die jaren nog. Maar zeker is het dat die binnenkort wordt afgebroken want zo'n gedrocht in de nabijheid van een mooi zwembad en de nieuwe woonhuizen die er in de nabije toekomst gebouwd worden,  kan toch echt niet. Een gemakkelijke klus zal dat niet zijn want enkele jaren geleden werd er in onze omgeving ook een bunker afgebroken en het heeft weken geduurd vooraleer al het ijzer en beton met drilboren verwijderd was!!

Natuurlijk moesten er wat foto's genomen worden van alle kanten van de bunker als herinnering van een ver verleden. Op de bovenste foto's zie je de bomen die de Put van Decloedt omzomen en waar ook het nieuwe zwembad gelegen is.

bunker2.jpg

20:58 Gepost in Actualiteit | Commentaren (9) | Tags: fietsen, zwembadn bunker |

Commentaren

wij hebben hier ook nog drie kilometer van bij ons een bunker staan, maar die is dichtgemaakt als vleermuis verblijf.

Gepost door: liliane | 14-08-12

Reageren op dit commentaar

oep, foutje het moet vleermuizenverblijf zijn natuurlijk

Gepost door: liliane | 14-08-12

@Liliane, het is best mogelijk dat er daar ook vleermuizen huisden. Bunkers zijn ideale slaapplaatsen voor deze beestjes.

Gepost door: magda | 15-08-12

Hallo Magdaa,

Wat een nostalgie! Hmm... ik herineerde me hoe luid mijn oma huilde toen onze oud huis moest verwoest worden voor een nieuwe port in Sumatra.

Er waren veel verhalen die je hebt daar, mischien ook een liefde verhalen ;-). Vertel vertel vertel hahahaha... Nee.

Groetjes,

Hallo

Gepost door: Hallo | 14-08-12

Reageren op dit commentaar

@Hallo, liefdesverhalen? Toch niet in de bunker hoor,hahaha.

Gepost door: magda | 15-08-12

Ik zat me af te vragen wat die fameuze put van Decloedt wel mocht wezen, dus heb ik die met de hulp van Google Maps even tevoorschijn getoverd. Toegegeven: dat ziet er een heel fraaie, om niet te zeggen schilderachtige put uit. Nu zit ik me natuurlijk af te vragen hoe die put daar ontstaan is. Hij lijkt op het kratermeer van een vulkaan, maar hier maakt mijn fantasie wellicht een rare sprong.

Die bunker lijkt inderdaad nergens op en ze kunnen die beter met bekwame spoed afbreken. Ik ben het overigens niet helemaal met je eens. Volgens mij zullen zich daar wel degelijk liefdesverhalen afgespeeld hebben, want die zijn van alle tijden en plaatsen.

Gepost door: Benjamín | 15-08-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, in de jaren 50 werden er door de firma Decloedt baggerwerken uitgevoerd. Onder de kleilaag moet er zand gevonden zijn en die werd gebruikt om via enorme ijzeren buizen naar het strand te spuiten. Maar vooraleer aan de zandlaag te geraken werden er talloze camions met aarde afgegraven en door de straat waar ik als kind woonde weggevoerd. We zijn er maaaaanden geterroriseerd door die camions. De kinderen mochten niet eens meer buitenspelen in de week wegens te gevaarlijk . Er is op die manier een enorme diepe put ontstaan die iedereen hier "de put van Cloedt" noemt. Over de diepte heb ik al vanalles gehoord tot zelfs 40 m diep.Onmiddellijk is er beplanting rond gezet en die werd zo dik en dicht dat het ondoordringbaar werd. Er was ook altijd bewaking en de wildste geruchten deden de ronde. Niemand deed na enige tijd nog een poging om daar dichtbij te komen.Mijn vader probeerde het en ook mijn man wilde er gaan wandelen met de hond maar de beakers waren er!!!
Van die bunker kan ik zeggen dat niemand echt zin had om daar te gaan wandelen teneerste door die bewakers en ten tweede door de boer die wel over de treinsporen woonde waar je niet met vervoer over kon maar toch alles in de gaten hield. Daarenboven was het een aarde weg en in de winter was er geen doorkomen aan. Hoe daar zoveel jaren na de oorlog mensen konden inwonen snapte niemand. Ik twijfel er sterk aan dat die bunker liefdesverhalen heeft gekend,er waren daarvoor wel andere knusse plekjes hihi!

Gepost door: magda | 15-08-12

Magda ik kom je nog een fijne avond toe wensen, het is nu wel warm he , ik denk dat het aan de zee beter is beetje koeler.
Groetjes
Adriën en Jeske

Gepost door: Adriën | 15-08-12

Reageren op dit commentaar

@Adriën het was hier ook veel te warm.30° in de schaduw en bij de minste beweging zweten !Dat is van het goeie teveel. Vanavond stak een korte maar hevige wind op en regen hebben we niet gezien.Dus moest ik de plantjes water geven!

Gepost door: magda | 15-08-12

De commentaren zijn gesloten.