29-08-12

groenten en bloemen

rozebottel.JPG
rozebottels in Cadzand

Vandaag geen fietstochtje maar wat gewerkt in de groententuin. Sébastien had nog vlug een handje snijbonen geplukt vòòr hij gisteren naar huis ging met de mededeling" oma deze die langs boven hangen moet jij plukken want ik kan er niet aan" . Tja dat heb ik vandaag gedaan en tevens nog fijne boontjes geplukt ook. Ik eet die graag als ze nog slank zijn, zonder merkbare bonen in. Ik heb ook  een ras geplant die lange en slanke boontjes oplevert.

Terwijl ik toch bezig was heb ik  de opgeschoten sla uitgetrokken. De kinderen wilden wel eens weten welke bloemetjes er aankwamen. Van de rode sla komt er aan de uiteinden een krans met gele bloempjes en de gewone sla krijgt bijna witte bloempjes en van de krulandijvie zijn het blauwe bloempjes. Mooi om zien maar ik vergat er een foto van te nemen. Je zou denken dat je toch nog blaadjes sla kan afplukken van de opgeschoten stengels ( wel 1 m hoog) maar die zijn te bitter. Dus alles uitgetrokken en op de composthoop gegooid. Ik heb de lege plekken mooi omgespit.

Ondertussen al de baddoeken gewassen want van zwemmen zal er wel niet veel meer terecht komen. Ik heb deze avond zelfs met de gieter water gevuld voor de bloembakken . Zolang het nodig is zal ik het zwembadwater gebruiken om de planten en bloembakken water te geven. Dan heeft het ook nog zijn nut.

De meeste bloemen zijn over hun hoogtepunt en hoewel ik ze goed verzorgde, hebben toch veel planten last van het wisselend weer . De zon is fel en de avonden zijn fris .'s Morgens ligt het gras nat tot tegen de middag en hier en daar krijg je al schimmel op de bladeren. Bij de stokrozen , de zonnebloemen, de petunia's ...de herfst nadert.
De dikke hommels zoemen de hele dag van plant naar plant en vooral de hibiscus is nu geliefd. En de vervelende wespen houden we in toom als we buiten eten met geurstokken speciaal voor de tuin. De hele zomer hadden we er geen last van. Nu zijn ze daar.

Maar voor de rest was het hier kalmpjes aan en heb ik een ferm dutje gedaan na de middag. Het zonnetje was heerlijk en de wind was bij momenten zelfs warm. De donkerpaarse petunia's zorgden voor een bedwelmend parfum. De zogenaamde zwarte stokroos( zo stond het op de verpakking) blijft maar bloeien. Echt zwart is die niet maar het is wel een speciale kleur voor een stokroos, diep paars. Ik had er in verschillende kleuren maar alleen de donkerrode en de dieppaarse bleven over.
Volgende week ga ik op zoek naar rozebottels om er gelei van te maken. Je vindt er overal langs de grote wegen maar ik wil er die geen benzinedampen ingeademd hebben !!

Ik ga deze avond vroeg slapen ,vrijdag moet ik er op een onmogelijk uur (voor mij toch) uit en ik wil toch wat uitgerust aan een tweedaagse uitstap beginnen.
Dus even geduld met de blogrondes,volgende week valt hier letterlijk alles terug in de plooi.

 

bloemencollage.jpg

 

 

21:38 Gepost in werken, zomer | Commentaren (12) | Tags: tuin, bloemen, groenten |

Commentaren

Ik ben ook al bezig in de tuin met de bloenen die hun hoogtepunt gehad hebben.

Gepost door: liliane | 29-08-12

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,als je regelmatig wat opruimt dan komt het niet allemaal ineens en is het ook niet ineens zo kaal en op zijn winters in de tuin.

Gepost door: magda | 30-08-12

"voor de rest was het hier kalmpjes" :-( Mag ook na zoveel werk. Waar haal je al die energie vandaan?

Gepost door: oma-moetje | 30-08-12

Reageren op dit commentaar

@oma-moetje, 't is maar als ik ga zitten dat ik voel hoe moe ik ben ;-). Maar bezig zijn dat word je gewoon als je maar geen overdaad doet en dat vergeet ik af en toe wel eens.

Gepost door: magda | 30-08-12

de herfst in aantocht, dat brengt gelukkig veel mooie kleuren
jij kan zeker nog wat rust gebruiken, wat ben je een bezige bij
geniet straks van je tweedaagse!

Gepost door: fotorantje | 30-08-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,zeker wat rusten want die antibiotica deed me geen deugd ,gelukkig is die zware hoest nu wèl weg daarmee. En het vooruitzicht van een tweedaagse kikkert me zo al op.

Gepost door: magda | 30-08-12

ik wist niet dat rozebottels er zo uitzagen. misschien let ik daar niet op omdat ik rozebottel thee helemaaaaaal niet lekker vind...

Groetjes...

Gepost door: Kim | 30-08-12

Reageren op dit commentaar

@Kim, rozebottel thee lust ik wel ,al drink ik liever échte thee. Maar gelei van rozebottel is héél lekker en vooral vind je die in Nederland . In Sluis vind je rozebottel gelei, rozebottel thee,rozebottel siroop en niet te vergeten de vitamine siroop van rozebottels voor de kinderen !

Gepost door: magda | 30-08-12

een tuin vraagt veel onderhoud, maar je plukt dan natuurlijk wel achteraf de vruchten (groenten) ... ze zijn dan ook een streling op je bord ...

geniet van je tweedaags weg zijn

Gepost door: merel | 30-08-12

Reageren op dit commentaar

@merel ,als je graag tuiniert maakt het niet zoveel uit of je veel of weinig werk eraan hebt. Ik ben er jaren geleden aan begonnen om me te ontspannen . Mijn werk als hulpverlener was geestelijk soms erg zwaar!!

Gepost door: magda | 30-08-12

Als kind plukten we rozenbottels en schraapten er dan met onze voortanden het buitenste af..lekker zoet. Je moest alleen oppassen niet te diep te gaan, want dan kwam je bij die harige zaadjes..bah! hahahahhahaa!
Heb ook de nodige Roosvicee gedronken in m'n latere kinderjaren..dat was gezond hè! ;-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 30-08-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, yes dat was het woord wat ik zocht nl roosvicee . Liters zijn er hier door de kinderen naar binnengewerkt!! Gelei maken van die bottels is een héél werk, maar het is ook zo lekker en dan maak ik er tevens ook siroop van. Lekker om in yoghurt te doen of over de pudding!!

Gepost door: magda | 30-08-12

De commentaren zijn gesloten.