18-09-12

Een speciale dag.

 

kerkhof.jpg

Vandaag 18 september is de verjaardag van mijn moeder.
Zij zou vandaag 96 jaar zijn geworden.
Zij is echter overleden in 1989.
Ik kan geen bloemetje meer op haar graf zetten.
Het graf waar zij samen met vader lag is dit jaar geruimd.
Ik wil haar hier even herdenken.

Terzelfdertijd wil ik haar tweelingzus
langs deze weg een gelukkige verjaardag toewensen.
Zij wordt vandaag dus 96 jaar en is nog flink te been
en goed van geest.
"Tante al zul je dit niet lezen ,
ik wens je toch nog veel gezonde jaren toe."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

tram.jpg

 

Zondag 16 september gingen de senioren weer eens op stap en deze keer met de tram.
Trein en tram zijn onze favoriete vervoersmiddelen en gezien we senioren zijn is op deze manier reizen erg goedkoop. Nieuwpoort was deze keer de bestemming .
Ik rolde om halfzes mijn bed uit, wat ik een onmogelijk uur vind om op te staan. Ik ben geen ochtendmens.
Ze kwamen me ophalen  en die mensen willen altijd zo erg op tijd zijn dat we zelfs de eerste tram  van 6.30 uur nog zagen staan ! Die mochten we niet nemen want er stapten op verdere stations nog senioren op. Het was afgesproken om de tram van 7.01 te nemen.  Het was nog donker en we gingen in het tramhokje zitten want het was toch wel frisjes. Halfwakker keek ik naar de vertrektijden van de volgende trams en tot mijn afgrijzen zag ik dat we een uur moesten wachten!! Het was weekend en dan rijdt er tot 8 uur ' s morgens maar om het uur een tram en niet om de 20 minuten. Daar hadden de inrichters niet opgelet !   De andere senioren moesten verwittigd worden van deze wijziging , wat toch wel voor een hectische toestand zorgde zo vroeg op de morgen. Uiteindelijk konden we ons een uurtje later opwarmen in een lege tram. Het zijn gekken -en we waren met 22-die zo vroeg op zondagochtend op stap gaan,hahaha.

 

floreal.jpg

Na 2 uur trammen arriveerden we in Nieuwpoort bad , waar we gingen ontbijten in de Floreal. De koffie en de boterkoeken smaakten en daarna terug de tram in richting Nieuwpoort stad waar de gids ons al opwachtte. Wat een prachtige overkapping bij de halte Nieuwpoort stad !

tramhalte.jpg

En wat voor een gids. Zij was indertijd lesgeefster geschiedenis en dat hebben we gemerkt. Zij kon vertelllen en vertellen en sleepte iedereen zo erg mee dat er  vragen en vragen gesteld werden. We zijn niet meer tot bij het standbeeld van Koning Albert geraakt en ook niet bij het sluizencomplex de ganzepoot. Dat zal voor een volgende keer zijn... Maar toch een foto van ver getrokken van het standbeeld!

standbeeld Albert.JPG

 

de gids.jpg

We startten bij de vismijn en luisterden naar de verhalen die de gids ons vertelde. Ik hou me bij de foto's want anders hebben jullie uren nodig om te lezen, maar toch een klein overzichtje...

Het ging over de vismijn waar er nog drie keer in de week een visveiling is , over de weinige "schipjes"( zoals ze de visserschepen noemde) die er nog zijn, over de baggerschepen en de hopen zand die aan de andere kant lagen, over de zeilschepen en de aanlegsteigers  en waar de beste plaats is om aangemeerd te liggen, over de zeilclub, over de andere  manier van vis vangen waarbij de bodem niet wordt beroerd... 

  Op weg naar de vismijn

vismijn1.jpg

's Morgens vroegen we ons af waarom het plein vòòr de vismijn er zo nat bij lag. Toen we na de middag hier terug langskwamen zagen we waarom!  Leuk speelplein ook voor de kinderen,maar ook volwassenen laveerden rond de spuitende fonteintjes. 

water.jpg

De kraaknette visveiling hall!

de vismijn.JPG

Baggerschip

baggerboot.JPG

zandhopen1.JPG

De vissersvloot bestaat in 2012 uit nog slechts zes vissersboten, voornamelijk traditionele vissersboten, gebruikt voor de boomkorvisserij(klik). Waaronder de Aalscholver ( foto hieronder) Er zijn ook twee catamarans bij waaronder de Jolly Jumper.

aalscholver.jpg

schip.JPG

schip1.JPG

schipje.JPG

netten.JPG

morgen wandelen we verder...

 

 

 

23:10 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (16) | Tags: senioren, tram, nieuwpoort |

Commentaren

wat een hoge leeftijd voor je tante, jammer dat je moeder zoveel geluk niet kreeg
met of zonder graf ze wordt gekoesterd in je hart

hihi, enkel gespensioneerden gaan op zondag zo vroeg op stap, zij kunnen uitslapen tijdens de week
ikke ook :-)

hard labeur voor de vissers

Gepost door: fotorantje | 18-09-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,ja het was mijn moeder niet gegeven om lang te leven. Ze stierf na jarenlang vechten tegen leukemie. In die tijd wisten we daar neit zoveel over en de dokters waren ook niet erg mededeelzaam.

hahaha, inderdaad alleen gepensioneerden gaan op zondag vroeg op pad ,dat mag je wel zeggen. Ze willen elk uur van de dag goed benutten. Maar achteraf is iedereen plat!! Ik had ook een dag nodig om te bekomen. We waren tenslotte meer dan 12 uur onderweg de tramreis meegerekend( en zo comfortabel is het nu ook niet op een tram)

Gepost door: magda | 19-09-12

Zo leuk dat je tante nog in goede doen is voor haar leeftijd, zo zou iedereen oud moeten worden maar ja.... zelfs bij tweelingen verloopt het niet identiek, spijtig dat je ma zo jong al moest gaan.
Magda, jij als kustbewoner zal het niet graag horen maar Nieuwpoort vind ik de schoonste badstad van belgie :-) Ben al benieuwd naar het vervolg van het verhaal. Die veilinghall ziet er echt wel netjes uit!

Gepost door: bea | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Bea, ik moet eerlijk zijn .Nieuwpoort is een mooie stad geworden met veel mogelijkheden voor de toeristen en het spreekt me ook geweldig aan. Zelfs toen ik er als kind een maand op vakantie was vond ik het al echt " een zeestad": Duinen , strand en veel water . Knokke heeft enkel aangelegde duinstroken naar het Zwin toe.Nu doe ze weer veel om in de omgeving van het Zwin weer echt een duinengebied te maken.

Gepost door: magda | 19-09-12

je tante fijn dat nog zo goed is ,en ben met plezier meegewandeld

Gepost door: sloeber | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Sloeber zo oud als mijn tante wil ik ook wel worden. In goede doen en met nog een goede gezondheid. De wandeling was echt mooi.

Gepost door: magda | 19-09-12

Het strekt je tot eer dat je nog steeds de verjaardag van je moeder gedenkt. Die gedachte is gewis meer waard dan honderd ruikers bloemen.

Gepost door: Benjamín | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, hoe ouder je zelf wordt hoe meer je je ouders begrijpt. En als ze er niet meer zijn dan mis je ze echt. Ik heb hen nog zoveel te vertellen ...

Gepost door: magda | 19-09-12

Mooi, ook een ferme hap.
Zolang het in gedachten af en toe nog naar de ouders gaat, ben je voor jezelf en de dierbaren nog goed bezig.

Gepost door: roy | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Hoh Roy, ik heb die dag een massa foto's gemaakt. Ideaal om knip knipte doen terwijl de gids vertelde en dan nog heb ik moeten rennen om de groep in te halen. Ik heb die wandeling in feite dubbel gedaan, hahaha!

Gepost door: magda | 19-09-12

een respectabele leeftijd voor je tante Magda...

wel heel vroeg om te vertrekken naar Nieuwpoort en dan nog moeten wachten op de tram...

knappe foto's van Nieuwpoort waar heel wat te zien is...

een bezoek aan het sluizencomplex moet je beslist eens doen, van op het monument (er is een lift) heb je er een enig zicht op..

ik kijk al uit naar het vervolg..

groeten

Gepost door: willy | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@ Willy , ik heb het standbeeld al van dichtbij gezien ,maar de lift werkte toen niet en het sluizencompex ook al bezocht toen we een uitstap deden met de Yserstar naar Diksmuide.
Maar zondag waren die twee dingen er teveel aan. Het slenteren deed iedereen verlangen naar een terrasje om de benen te strekken en een koel drankje achterover te slaan. Het was dan al tegen de klok van 5 aan!! En dan zo vroeg uit de veren en nog 2 uur trammen voor de boeg. Dat zal voor een volgende keer zijn !

Gepost door: magda | 19-09-12

Niet gemakkelijk denk ik, de éne vier je uitbundig en de andere in alle stilte ... 96 jaar waaauw ... Wat een mooie leeftijd als je nog goede doen bent En je tante,
ziet er super -goed uit ... :-)

Jullie hadden een fijn dagje uit samen, zo te zien ...


Zwaai zwaaaaaaaaaai ... :-) !

Gepost door: Klaverke | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@ Klaverke, tja soms denk ik wel eens " het is niet goed verdeeld". Mijn moeder was zo'n actieve, goedlachse vrouw en haar zuster het tegendeel. Maar ja...

Als de senioren op stap gaan is het altijd een leuke en gezellige bende.Een pluim voor de inrichter. Die gaat altijd eerst op verkenning uit( zelfs als we naar Luik gingen) en reserveert een gids en het eten en de vervoersbewijzen ( sommigen kunnen nog niet gratis reizen of met de nmbs niet aan het seniorentarief). Alles loopt op rolletjes behalve die tram 's morgens vroeg,hahaha, juist die dag veranderden de uren van de tram!

Gepost door: magda | 19-09-12

Magda, ook al is haar graf er niet meer, je moeder blijf je steeds herdenken. En je kranige tante wordt vast 100.
Ik heb de vishaven van Nieuwpoort al verscheidene keren bezocht, maar nog nooit met een gids. De deskundige uitleg heb ik moeten missen. Zo kan ik hier alweer iets bijleren. Hopelijk heb je ook verse vis meegebracht uit Nieuwpoort. Dan kan opa er een lekker gerechtje mee klaarmaken. Of je kan hem ook invriezen. Maar dan is het voor opa alweer een hele klus om de vis terug te vinden in de diepvriezer. Hahaha.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik heb géén vis meegebracht uit Nieuwpoort al stonden ze in een lange rij aan te schuiven bij een bepaalde viswinkel. Zie me al zitten op de tram met een paar kilo vis en garnalen!! En het vooruitzicht van nog een keer grabbelen in die diepvries ,die er nu zo netjes bijligt ,trok me ook niet aan,hahahah!
Wij doen al onze uitstappen met een gids en gezien we meestal het openbvaar vervoer nemen valt het mee qua kostprijs. Neem nu deze uitstap :tram,(voor velen gratis ,maar je betaalt toch een stukje mee voor hen die niet gratis reizen),ontbijt, middagmaal en nog een drankje vòòr we terugreizen:28 euro. Niet duur hé !

Mijn moeder haar tweelingzus wordt zeker 100 jaar. Een kranige tante en eentje met wilskracht hoor!

Gepost door: magda | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.