19-09-12

Nieuwpoort 2

Voor we verder wandelden wilde de gids ons aan de hand van een stadkaart tonen  hoe Nieuwpoort is gegroeid en waar we ons bevonden en wat we allemaal zouden zien op onze wandeling. Zij had een luidsprekertje aan zodat iedereen haar héél goed kon verstaan en zo kon ik al eens een eindje verder gaan om foto's te nemen. Zij vertelde over de sleepbootjes met een supersterke motor ( oranje vaartuigje hieronder links) en over de " schipjes" en catamarans die er nog in gebruik zijn. Die toonde ik gisteren al ( hieronder rechts)

gids1.jpg

Op het plein naast de vismijn staat een mooi standbeeld met een ijslandvaarder en ervoor een bloemenperkje met in een plaat al de namen van de vissers die hun leven lieten op zee. Toevallig stond er een oudere man met zijn handen in zijn zakken te kijken en te luisteren. De gids vroeg of hij soms een ijslandvaarder is geweest. Hij had in zijn jonge jaren inderdaad nog op ijsland gevaren en op haar vraag wilde hij gewillig poseren onder het beeld van de ijslandvaarder in dezelfde typische houding van vissers.
Een geanimeerd gesprek ontwikkelde zich want onder de senioren waren er mensen uit Heist die familie hadden in het vissersmilieu en er ook veel over wisten.

vissermonument.jpg

ijslandvaarder.JPG

Dit schip is uit de vaart genomen en de stad Nieuwpoort is van plan om er een toeristische attractie van te maken zoals de laatste ijslandvaarder Amandine in Oostende . Maar niet als museumschip, meer hoe zo'n schip werkte.  Momenteel staat dit schip op het droge te wachten op een definitief plaatsje. Dat zou op de plaats van het douane gebouwtje kunnen zijn .Die willen ze afbreken omdat er daar praktisch geen activiteiten meer plaats hebben.

de n86.JPG

douane.JPG

Oud ijzer in overvloed !! Ze liggen er uit te rusten . Een ideetje voor de zondagrust P-ter ?

anker.JPG

ijzer.jpg

Op een gevel van het vismijn gebouw hangt dit tafereel: de wonderbaarlijk vangst!  Tijdens de oorlog mocht er geen vis gevangen worden van de bezetter  en toen ze voor de eerste keer wèl konden uitvaren was het overvloed na al die magere jaren .

wonderbaarlijke visvangst.JPG

Iedere vlag heeft een letter .Die is er ter verduidelijking onder geplaatst. Dit zagen we op de romp van een schip. 

vlaggen.JPG

Nog een verkommerd schipje op het droge. Wat zullen ze met dit schipje  doen?

versleten bootje.JPG

Wanneer er wateroverlast is in het binnenland wordt die sluis bij laag water opengedraaid.

sluis.jpg

Ik had die tekst gezien toen we er met de tram  voorbij reden. Het staat op de gevel van een gebouw in de omgeving van de sluis. Een spurtje van mijnentwege om dit beeld vast te leggen. huhuhuhuhuh(buiten adem).

paul snoek.jpg

Nog even een  zicht op de jachthaven richting zee en links zie je de weg die we bewandelden maar dat is voor morgen...

zicht op bootjes.JPG

 ... we kregen honger en zijn eerst gaan eten : een super vissoepje , een varkenshaasje met blackwell saus en als dessert een kopje koffie met een merveilleuse. En het smaakte !

 

middagmaal.jpg

O en ik ben apetrots dat het me eindelijk is gelukt om mooie foto's van meeuwen te maken. Die op de zandbergen ,tja dat was wel aan de andere kant van het water en niet zo denderend. Maar die andere foto's ...daar ben ik echt blij mee!

meeuwen1.JPG

meeuw.JPG

meeuw1.JPG

meeuwen2.jpg

Morgen is het bootjes show!!

 

20:44 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (14) | Tags: senioren, tram, nieuwpoort |

Commentaren

Schipjes? Dat móét wel Vlaams zijn..wij zeggen gewoon scheepjes! :-)
Heel interessante uitstap..met héél veel te zien! Leuk om mee te wandelen hoor! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, dat is dialect. Maar de gids zei het telkens zo grappig ,dat wij het toen overnamen als we iets vroegen over die "schipjes"! hihi!

Gepost door: magda | 19-09-12

Geniet nog van je uitstapjes :-)

Gepost door: liliane | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Liliane bij het maken van die postjes ,geniet ik echt nog eens van die wandeling!

Gepost door: magda | 19-09-12

mooi roest Magda en eigenlijk een volledig mooie fotoreeks!

Gepost door: fotorantje | 19-09-12

Reageren op dit commentaar

@Antje dank je wel voor het compliment.Ik ben nog altijd aan het nagenieten van die mooi maar ook wel vermoeiende dag. Je weet wel die begon al vroeg hé ;-))

Gepost door: magda | 19-09-12

DRIEMAAL WOW !!!! Wat een knappe reportage Magda ! Vooral ook van die ijslandvaarder die zo gewillig en in pose op de foto wilde. CHAPEAU over de ganse lijn ... ! Dag aan de meeuw ... meeuw meeuw ... :-) graag tot de volgende keer ...

Zwaai zwaaaaaaaaaai ... :-)

Gepost door: Klaverke | 20-09-12

Reageren op dit commentaar

@Klaverke ,toen waren nog maar halverwege... en die ijslandvaarder was wel een beetje fier met al die aandacht!

Gepost door: magda | 20-09-12

Ik denk dat ik in een vorig leven ook een IJslandvaarder geweest ben, want soms neem ik precies dezelfde pose aan als het standbeeld op je foto.

Gepost door: Benjamín | 20-09-12

Reageren op dit commentaar

@Haha Benjamin , dat is een typische houding voor de vissers. Heb je dan ook zeebenen?

Gepost door: magda | 20-09-12

Magda goede middag...

naar IJsland zullen we varen ! Nieuwpoort is zoals gepresenteerd zeker d emoeite waard en om vis te kopen moet ge niet in de viswinkels zijn aan de vissershaven, want ze kennen daar de prijzen ! Het jullie alleszins goed gesmaakt ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 20-09-12

Reageren op dit commentaar

@Pepino ,de vis wordt duur betaald ,zeggen ze wel eens als er vissers op zee omkomen. Maar de vis in de winkels rond de vismijn zijn erg duur, ik kan er veel goedkoper aangeraken...

Gepost door: magda | 20-09-12

prachtig zeg echt wat een reeks zeg en dan de uitleg ik vind het super om naar te kijken en te lezen zo
groetjes antony

Gepost door: antony | 20-09-12

Reageren op dit commentaar

@Antony ,het is ook de bedoeling dat je er iets van opsteekt. En misschien krijg je ook zin om die stad eens te bezoeken!

Gepost door: magda | 20-09-12

De commentaren zijn gesloten.