24-09-12

Strijkijzers

 strijkijzers.JPGAls we de berichten op tv  radio en in de kranten lezen, mogen we ons deze winter verwachten aan stroomonderbrekingen. Als alles in het honderd loopt met al die lekke centrales kan het dus gebeuren dat we een stap achteruit mogen zetten.
Kun je je voorstellen wat dat voor gevolgen kan hebben? We staan er niet meer bij stil dat we verschrikkelijk afhankelijk geworden zijn. Elektriciteit, gas, mazout het wordt ons allemaal op een schoteltje gepresenteerd. Dure schoteltjes weliswaar, maar we gebruiken en gebruiken en betalen en betalen. En maar klagen dat alles duur wordt , maar we blijven maar gebruiken en denken niet eens aan alternatieven.
Kolenkachel of houtkachel? Centrale verwarming is veel gemakkelijker. Koken doen we hoofdzakelijk op gas of met elektriciteit.

Nu worden we wakker geschud en realiseren we ons dat het eens mis kan lopen en wat dan. Als er al eens een elektriciteitspanne is schreeuwen we vlug moord en brand: we kunnen geen eten koken want we koken elektrisch en zelfs een ketel water warmen kan niet eens , we hebben geen licht  meer, diepvries en frigo strijkijzers1.JPGvallen uit. De was kunnen we niet doen en de droogkast werkt ook al niet. De vuile vaat blijft in de vaatwasmachine vuil te wezen en om je af te reageren kun je met een elektrische grasmachine ook al geen gras meer afrijden en de haag scheren evenmin......Dan maar een krantje lezen, vergeet het maar want de drukpers kan niet meer werken en een brood halen ,kinneklop kun je doen, de bakker kan de oven niet meer warmen. Boodschappen doen, vergeet het, de automatische deuren van de warenhuizen blijven dicht en in de buurtwinkel kan de kassa niet meer werken....Openbaar vervoer als trein en tram...pppfff  ze moeten de stoomtram en stoomtrein weer uit de musea halen. Zo afhankelijk van energie zijn we geworden.
En daar is er nu een slimmerik die voorstelt dat er bv niet meer gestreken wordt tussen  6 en 8 uur 's avonds want dat zijn piekuren in het gebruik van energie. Zouden alle vrouwen tussen die uren echt aan het strijken zijn? In elk geval heb ik nog van die antieke ijzertjes waarmee ik kan strijken maar waar moet ik die op verwarmen? Ik heb geen hout of kolenkachel.Desnoods de haard aanleggen en op het brandend hout zetten of een bbq aansteken en daar de ijzers op verwarmen en tevens ook een ketel strijkijzers2.JPGmet water laten koken om wat koffie te maken. Maar dan moet ik eerst hout gaan kopen, want de houtstapel die we gebruikten voor de open haard is allang op. In de haard staat een oliekachel en dat is veel gemakkelijker..
Spreiden in het gebruik van energie doe ik al jaaaren: de was wordt 's avonds gedraaid en de vaatwasmachine eveneens. Sedert ik niet meer uitwerken ga gebruik ik nog zelden de droogkast. In de winter een droogrek 's avonds in de hall zetten naast de chauffage en 's morgens is de meeste was al droog. En de andere maanden hangt het wasgoed lekker te wapperen op de wasdraad.
Ik denk dat veel mensen bewust omgaan in het gebruik van energie. Tenslotte bestaat er nachtttarief en waarom zou je die niet gebruiken. Het scheelt in je portemonnee.

Die strijkijzertjes,indertijd nog gebruikt door mijn moeder, hou ik toch maar klaar ....je weet nooit deze winter....En kaarsen heb ik ook al klaargelegd  ;-))

 

 

Commentaren

Zo'n vaart zal het wel niet lopen en nu zullen ze eindelijk eens werk gaan maken van windmolens ,zonnepanelen enz

Gepost door: Marylou | 24-09-12

Reageren op dit commentaar

@ Marylou,dat denk ik ook niet hoor.Ik zie me al strijken zoals ik als kind mijn moeder zag doen,hahaha !!Er zijn verschillende alternatieven ,misschien gaan ze nu wat vlugger aan die alternatieve energie werken. Maar ja er is veel geld mee gemoeid .

Gepost door: magda | 24-09-12

Zeg Magda! Je ziet het ook zitten, hahaha, ik had van u verwacht dat je zou eindigen met: zover zal het niet komen. Alé, aan kaarsen geen gebrek hier maar zo'n strijkijzer heb ik niet. Mijn ma had er zo twee maar die heb ik weggedaan toen ze verhuisde. Tja, had ik toen geweten dat het nog van pas zou komen. Als het zover is en je ziet iemand met verrompelde kleren rondlopen, ik ben het :-)

Gepost door: bea | 24-09-12

Reageren op dit commentaar

@ Wel Bea, ik zal het hier dan zeggen : het zal zover niet komen ( hoop ik) hahahha!

Gepost door: magda | 24-09-12

Dat het energieverbruik tussen 6 en 8 uur 'savonds piekt ligt natuurlijk niet aan strijkende vrouwen..ik denk eerder aan alle pc's en tv's die na het eten worden aangezet!
Strijken is sowieso een nutteloze energieverspilling..als je de was goed aan de lijn ophangt ( droogkasten?? nog nooooit gebruikt!!!) droogt het mooi glad op en kan het zó de kast in gevouwen worden!
Vaatwasmachines?? ook nog nooit gebruikt..zonde van de stroom en van het veel te grote waterverbruik..afwassen in een teiltje met de ouderwetse borstel..dát doen wij hier.
Maar dat de wereld niet meer zonder energievoorzieningen kan is al heel lang duidelijk..en de wereld-olievoorraad slinkt en slinkt. Ik ben trots op mijn vriendlief die in de windenergie werkt..die molens in zee..dát is toch een beetje de toekomst! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24-09-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, een paar van die spullen kon ik wel goed gebruiken toen ik uit werken ging en dikwijls een gezin had van 7 personen!! De schalen en potten en pannen werden dan nog met de hand gewassen! En een droogkast was geen luxe als je enkel het weekend had om een was van vijf personen gewassen en gestreken in de kast moest krijgen!
Mizzy dat energieverbruik tussen 6 en 8 ,wat dan te zeggen van al de mensen die overdag werken in burelen en fabrieken en massaal energie verbruiken ! Dat valt grotendeels stil tegen 6 uur 's avonds.
Er is zoveel (olie)geld mee gemoeid en het zal nog wel even duren eer er op wind of zonne energie wordt overgeschakeld!!

Gepost door: magda | 24-09-12

Mja..wij moesten gewoon meehelpen met afwassen thuis, mijn moeder werkte dan wel niet buitenshuis maar met een gezin van 10 was er ook wel genoeg te doen hè. Bovendien kon zij zich dus de luxe van een vaatwasmachine ( aanschaf en gebruik) en een droogtrommel niet veroorloven natuurlijk. Nu is mijn ervaring dat kleding in twee dagen aan de lijn ook droog is hoor, zéker in de zomer..en als het winter was en het echt haast had, zoals de luierwas, dan hing mijn moe die rondom de brandende kolenkachel..weet me niet anders te herinneren dan dat zondag de kachel 'aangekleed' was hahaha!
Ik zou het me nu wel kunnen veroorloven, maar ik vind het dus echt niet nodig..de tijd die het kost om zo'n vaatwasser in te ruimen en uit te ruimen..dat is volgens mij meer werk dan gewoon af te wassen met de hand.
Ik verbruik die dure energie liever door pc-gebruik hehe.

Gepost door: mizzD | 25-09-12

Mijn moeder liet de was ook drogen op een rekje voor de kolenkachel. Maar ik heb geen kolenkachel en de was overal op de chauffage leggen was ook niet te doen. Het is tijdens de wintermaanden altijd een probleem geweest ,anders hangt de was buiten. Nu met ons tweetjes wordt de droogkast niet gebruikt. Maar die vaatwasser zou ik niet willen missen. Er waait hier altijd wel iemand binnen om te blijven eten en dan heb je al vlug meer dan een paar bordjes en wat bestek. Zoveel water verbruikt een vaatwasser niet hoor. Dat is al eens uitgerekend. Ja de stroomkosten heb je ook nog natuurlijk. En vergeet niet dat opa hier meestal kookt en mannen die maken veel meer vuil in de keuken dan een vrouw :-))

Gepost door: magda | 25-09-12

Het werd later een gashaard hehe...en die heeft m'n vader nu nog..ze konden tijdens een renovatie cv krijgen, maar wilden het niet..ze waren het zo gewend..tja!
Och..ik denk dat als de nood aan de man kwam, als de stroom uitvalt of zo, iedereen wel oplossingen weet te verzinnen..en dan was je wél gewoon eens met de hand af..of opa nu gekookt heeft of niet! ;-) Feit blijft dat veel mensen meer stroom gebruiken omdat het kán..en eigenlijk is dat toch wel zonde, want de energievoorzieningen in de wereld zijn toch wel hard aan het afnemen.

Gepost door: mizzD | 25-09-12

Mizzy als de nood dwingt kunnen de mensen veel meer dan ze denken!! We moesten als kind al de handen uit de mouwen steken want mijn ouders hadden alles verloren in de oorlogsbombardementen en moesten van 0 weer beginnen en toen ik huwde hadden we ook al die luxe niet en het ging ook. Dus ons plan trekken zit er wel in . Ik zei het toch: "de kaarsjes liggen al klaar ", kunnen we 's avonds samen zitten kaarten ,hahaha!

Gepost door: magda | 25-09-12

ik hoop dan maar dat het geen te koude winter wordt want ik verwarm met elektriek
een droogkast en vaatwas heb ik niet, en strijken doe ik niet hihi ik loop er verfrommeld bij
maar m'n computer nee die kan ik niet missen, hoe gaan we dat oplossen, dat zou toch wel een ramp zijn, een computer op benzine zou dat een idee zijn :-)

Gepost door: fotorantje | 24-09-12

Reageren op dit commentaar

@hahah Antje, je hebt toch nog iets dat je absoluut niet wil missen. Een computer verbonden met een fiets, dan werken je geest en je lichaam !!!

Gepost door: magda | 24-09-12

Reageren op dit commentaar

Aha, jij bent een vooruitziende huisvrouw. Daar kan ik nog wat van leren.
tja, die energie tegenwoordig ... er komen steeds nieuwe problemen aan.
Een nieuwe week is nogal stormachtig gestart, hadden we nu maar een windmolen in onze tuin ...
Bloggroetjes

Gepost door: Chrisje | 24-09-12

Reageren op dit commentaar

@Hé Chrisje daar zeg je me wat ,iedereen een windmolen in zijn tuin en dan hebben we onze eigen energie! hihihi!Ja wind is er de laatste dagen genoeg ,we zouden al wat energie kunnen opgestapeld hebben.

Gepost door: magda | 24-09-12

Ja wat zijn we verwent!
Hier word de afwas nog met de hand gedaan en het drogen van de was op een wasrek.
Maar strijken gaat elektrisch. Vroeger had ik ook nog een van de oude ijzers staan! :-)
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 24-09-12

Reageren op dit commentaar

@P-ter ,hou die strijkijzers maar in ere ,wie weet heb je ze ooit nog nodig,hahaha.En verwend? 't was geen luxe toen ik nog ging werken om een vaatwasser en een droogkast te hebben. Zie je het al voor je drie mannen die elke dag een ander overhemd aantrokken en ik elke dag een uniformbloes? Dat moest op tijd gewassen en gestreken zijn. Dus droogkast was geen luxe. En terwijl ik streek kon de vaatwasser al de schotels wassen. Nu met ons tweetjes is het wel een luxe ,maar we kunnen het niet meer missen. We zijn het nu gewoon.

Gepost door: magda | 24-09-12

Ik heb ook nog een half dozijn van die strijkbouten. Ik was van plan om die op een rommelmarkt te verpatsen, maar bij nader inzien zal ik dat maar niet doen. We weten waar we staan, maar niet waar we zullen komen.

Gepost door: Benjamín | 25-09-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, op de rommelmarkt zal je er-in geval het zover is- veel geld kunnen voor krijgen. Reserveer toch maar een paar strijkbouten voor jezelf hoor!

Gepost door: magda | 25-09-12

Hier van 't zelfde laken een broek Magda: de droogkast staat al een lange tijd stil in de wasplaatst, maar met het wasrekje wordt er gewerkt ,( lees overdag zoveel mogelijk buiten, en anders ook dicht aan de chauffage op z'n plek in de keuken ). 's Avonds brandt er alleen maar in de living sfeerlicht, en gerechten die een lange kooktijd vergen gaan bij mij in de snelkookpan, en alle kleintjes helpen ... :-)

Gepost door: Klaverke | 25-09-12

Reageren op dit commentaar

@Klaverke, en wil je wel geloven dat de rekening toch nog de hoogte ingaat niettegenstaande we minder kwh verbruiken.'k Zal nog zuiniger moeten worden en alvast oefenen met die strijkijzers ;-) en aan opa ga ik zeggen dat hij wat minder taarten bakt :-(

Gepost door: magda | 25-09-12

Eventjes komen gezellig bij lezen, groetjes

Gepost door: Emily | 25-09-12

Reageren op dit commentaar

@Emily van harte welkom ,maak het je maar gezellig.

Gepost door: magda | 25-09-12

zonder elektriciteit kunnen we nog heel weinig doen...

onze energie zit trouwens in buitenlandse handen...

ehh, kan ik hier al een strijkijzer reserveren Magda..

fijne dag

Gepost door: willy | 25-09-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, je hebt nog keuze ,welk formaat had je in gedachten? ;-)

Gepost door: magda | 25-09-12

De commentaren zijn gesloten.