29-09-12

Helihaven

De helihaven zette vandaag zijn deuren open en je kon na de basisprincipes over het besturen van een helicopter meegekregen te hebben, plaats nemen aan het stuur en even -natuurlijk onder begeleiding van een instucteur- een vluchtje maken.
Ik hoor hier en zie hele dagen de heli's boven mijn hoofd vliegen . Ik heb al altijd een bewondering gehad voor die beweeglijke dingen die zo snel de lucht ingaan en  zo wendbaar lijken.
Het was ook een bijzonder mooie  en zonnige dag en met de fiets was ik in geen tijd op de helihaven.
Op de kleine targets her en der verspreid in de weide stonden kleine en grote helicopters. 

heli's.jpg

De grote helicopter van de MUG uit Brugge had veel bekijks en de piloot en verantwoordelijke gaven gewillig uitleg .
Iedereen kent wel de MUG en dikwijls zie ik die overvliegen en dan denk ik  "weer iemand die dringend medische zorgen nodig heeft".

de mug.jpg

Hieronder een éénpersoons heli. Van de eigenaar kregen we veel praktische weetjes zoals dat je vier uur kan vliegen met een volle tank . Wettelijk mag je maar een dikke drie uur vliegen en moest je al eens in een noodsituatie zijn en je vraagt om te landen dan zal er nagegaan worden of die vraag gegrond was of niet en of je wel genoeg brandstof meehad. In negatief geval mag je voor de eventuele kosten voor hulp opdraaien.
Hoe zo'n heli werkt werd uit de doeken gedaan en ook vertelde hij dat  om de vijftig vlieguren alles aan de heli wordt nagezien.Vraag me niet naar technische details dat lijkt Chinees voor mij.

Ik nam een foto van mezelf staande vòòr de cockpit van de éénpersoonsheli. Een bewijs dat ik daar wel persoonlijk aanwezig was ;-)

 

kleine heli.jpg

Een helicopter heeft een staartschroef  maar die zijn die allemaal verschillend volgens de grootte van de helicopter. En als je dan die rotor van de grote schroef ziet , dat je daardoor de lucht inkan , pppfff. En dan de "latjes" waar ze op landen. Die moeten toch wel een serieus  gewicht kunnen dragen.

 

schroef.jpg

Ik maakte ook even een praatje met een piloot. Een héél vriendelijke man en deze piloot heeft Roy een prachtige moment laten beleven door een rondvlucht in een helicopter. Kijk maar eens op Roys-fotoblog .De piloot vertelde dat hij de vlucht opnieuw zal doen omdat er op dat ogenblik een storm was en het te gevaarlijk was om lang in de lucht te blijven.

Het helihaventje is nog altijd in zijn voorlopige fase en als kantoor huizen ze in een paar containers. Er is sprake dat ze in de nabije toekomst in de omgeving van Duinenwater een stek zullen krijgen ( waar het nieuwe zwembad is).
Een feesttent was opgetrokken maar de mensen zaten allemaal liever buiten  in het zonnetje met een hapje en een drankje.

 

helihaven.jpg

Ik hoopte dat ik de Seaking nog zou zien maar die liet op zich wachten.  Toen ik naar huis fietste kon ik onderweg nog een paar opstijgende heli's "vangen". Niet gemakkelijk ,want het gaat zo vliegensvlug.
Terwijl ik in de tuin nog wat in het zonnetje zat en de krantjes las, zag ik de heli's hoog in de lucht af en aan vliegen.

 

windvang.jpg

Commentaren

aaah ik dacht eerst dat je gaan kijken was toen Roy terug de lucht in mocht :-)
maar t was opendeurdag
inderdaad fascinerend hoe zo'n ding de lucht in kan

Gepost door: fotorantje | 29-09-12

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik zal Roy toch vragen wanneer het doorgaat en dan ga ik zeker kijken!!! Ontroerend hé die uitzending met Roy. En Paul houdt zich tot nu toe redelijk kalm.Ik heb hem op de Nederlandse zender al effenaf brutaal en grof geweten.
Een gezellige namiddag was het hier, maar fotos maken van heli's in de lucht is ferm moeilijk. Ik was toen niet meer op de helihaven en moest wachten tot ze boven de bomen kwamen en dan hebben die dingen al een flinke snelheid .groetjes!!

Gepost door: magda | 29-09-12

Reageren op dit commentaar

Ik heb ooit in zo'n tuig boven het stadje New York gefladderd. Dat was een hele belevenis voor iemand die nogal last heeft van vliegangst en een flinke aderlating voor een van nature spaarzaam mens, maar wel voor herhaling vatbaar.

Gepost door: Benjamín | 30-09-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik had het moeten meepikken want een paar minuten rondvliegen kostte maar een prik. Ik durf er geen cijfer opplakken want ik vind de reclame niet meer.Ik weet alleen dat ik toen dacht "amaai als dat geen serieuze aanbieding is."

Gepost door: magda | 30-09-12

Reageren op dit commentaar

Ja, Roy heeft SUPER GENOTEN toen, zag ik ... :-)

En jij ook hé Magda ... :-)

Gepost door: Klaverke | 30-09-12

Reageren op dit commentaar

@Ja Klaverke, ik heb gneoten van mijn bezoek aan de helihaven ,maar ik heb dubbel genoten van het programma waarin ze Roy in de bloemetjes hebben gezet . Ik heb hem zelfs nog foto's opgestuurd die ik maakte tijdens de uitzending . Hij had er natuurlijk veel mooiere gemaakt ,want hij heeft er tijdens de uiizending ('t was niet rechtstreeks) ook zelf nog gemaakt. Ik ben niet zo voor die zenuwpees van Paul ,maar hier heeft hij toch een mooi gebaar gedaan en iemand erg gelukkig gemaakt !!

Gepost door: magda | 30-09-12

prachtig voor Roy..

een helihaven is wel bijzonder storend..

en voor wie en voor wat...

wel een knappe reportage van onze reporter ter plaatse...

fijne zondagavond Magda

Gepost door: willy | 30-09-12

Reageren op dit commentaar

@Willy,dank voor het compliment. Nu ligt de helihaven in het industriegebied en zijn het enkel de koeien die er last van hebben aan de ene kant en van de begraafplaats aan de andere kant zullen er ook wel geen klachten komen.Maar om eerlijk te zijn hebben wij toch een hele tijd nodig gehad om te wennen aan het geluid van die heli's. Die vlogen constant laag over ons huis. Nu is er een reglement dat ze de richting van de natiënlaan moeten volgen en over de landerijen draaien naar de landingsplaats . Dat is een hele verbetering .

Gepost door: magda | 30-09-12

Oh mooi hè..helicopters..dat is een gemeenschappelijke interesse van ons hè magda! :-) Daar kwamen we ooit op de blogs achter! Hier zijn het alleen heli's van het ziekenhuis en van de ANWB ( wegenwacht) die je ziet vliegen..dat betekent eigenlijk altijd ellende. Maar één keer per jaar de hele dag die die boven de marathon vliegen..da's leuker! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-10-12

Reageren op dit commentaar

Even dank je wel voor de foto's die je doorstuurde Magda.
Tof en toevallig dat jij diezelfde sympatieke piloot daar ontmoette.
Ik heb er alvast ongelofelijk van genoten, zowel van manneke paul, als de (korte) vlucht :-)

Gepost door: roy | 01-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.