20-10-12

Film

groenten uit balen.jpg

Meer dan duizend keer werd het theaterstuk van Walter van den Broeck , ° Olen 1941 over de staking in de zinkfabriek van Balen, opgevoerd. Gisteren ging ik met de senioren naar de film kijken.
De oudere generatie herinnert zich nog goed deze maandenlange staking en vinden de film een mooi tijdsbeeld. De jongere generatie kan er zich niet zo goed in terug vinden en vinden het een "ouderwetse" film... Het geeft nochtans een goed beeld hoe de zeden en gewoontes in die tijd waren en ik herken in de interieurs veel dingen die ik bij mijn ouders ook heb gezien. Deze film zal volgens mij geen kaskraker worden maar is toch het zien waard.

"Groenten uit Balen is een begrip in Vlaanderen. Het toneelstuk is geinspireerd op een negen weken durende staking in 1971. De arbeiders die werkten bij Vieille Montagne in Balen, in de Belgische Kempen, legden het werk meer. Van den Broeck geeft het relaas van die staking aan de hand van de belevenissen van een van de stakersgezinnen in de cite. De geschetste situaties en de dialogen hebben een onweerstaanbaar komisch effect, terwijl Van den Broeck er tegelijkertijd in slaagt het sociale bewustzijn van de toeschouwers of lezers wakker te schudden. Groenten uit Balen werd voor het eerst opgevoerd in 1972 in het 'Volkshuis' te Balen.( internet).

Vandaag waren er hier werkzaamheden in de tuin. Maar morgen meer daarover, een warm bad is nu mijn grootste verlangen en daarna ...plof...in de zetel....

 

 

18:53 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (6) | Tags: film, senioren |

Commentaren

de film nog niet gezien

geniet maar van je zetel

Gepost door: fotorantje | 20-10-12

Reageren op dit commentaar

@Antje,dat doe ik .

Gepost door: magda | 20-10-12

Reageren op dit commentaar

Ik heb het stuk nooit gezien en ik moet bekennen dat ik eigenlijk geen jota van die fameuze staking afwist. Ik schaam me diep … maar ik ben heel lang ziek geweest. ;-)

Gepost door: Benjamín | 21-10-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik heb het stuk ook nooit gezien maar ik herinnerde me dat Vandenbrouck daar over geschreven had en ik herinner me ook die bewuste periode .Er werd indertijd veel over geschreven. Zo'n lange staking en de vakbond kwam niet tussen. De mensen waren zo solidair met elkaar ( uitdelen van voedselpaketten en bekomen dat de bank de leningen van hun huizen niet voor de duur van de staking terug vorderden,enz...) dat ze het 9 weken volhielden om uiteindelijk hetzelfde uurloon te krijgen als die mannen die in Luik werkten.
Ik lees Vandenbrouck graag en misschien daarom dat ik ervan wist. Hij schrijft hoe het arbeidersleven vroeger was. "Brief aan Boudewijn" gaat ook over het arbeidersleven in de Kempen .Daarin vertelt hij over zijn eigen leven.
Alé, ga nu maar dat gat in je cultuur eens opvullen !! ;-))

Gepost door: magda | 21-10-12

de film speelt zich wel in een ver verleden af, maar daarom is hij nog niet ouderwets..

ik heb er onlangs op televisie met belangstelling naar gekeken

fijne avond

ps :alles ok met Opa?

Gepost door: willy | 21-10-12

Reageren op dit commentaar

@Willy ,ikzelf vind de film niet ouderwets hoor, maar veel jonge mensen wel. Ik begrijp de jeugd niet,alles moet tegenwoordig vintage zijn en veel van die zaken die je in de film ziet ,liggen nu te grabbelen in kringloopwinkels en tweedehandszaken. Maar ja er vloeit niet veel bloed in die film hé !

ps.De operatie zelf is goed verlopen. Het gaat langzaam met opa. In Blkberge verzorgen ze hem goed wat in Kn. niet kan gezegd worden :-(

Gepost door: magda | 21-10-12

De commentaren zijn gesloten.