22-10-12

Zeebrugge

Wanneer ik opa ga bezoeken in het ziekenhuis in Blankenberge rij ik dagelijks langs Zeebrugge. Ik rij langs de duinenrij  tussen Zeebrugge en Blankenberge en wil dan zo graag eens naar de zee toe. Maar elke keer ik weer huiswaarts rij is het ofwel aan het regenen ofwel is de schemering bijna duisternis aan het worden.
Maar op een dag was het iets langer helder ( of was ik wat vroeger weggegaan ? )en toen ik langs de duinen reed  ben ik in Zeebrugge naar de zeedijk gereden. Ik had geen zin om over het duinpad te wandelen, het had in de namiddag zoveel geregend en alles lag kleddernat. Het was een zachte avond en ik wandelde een poosje langs de zeedijk. Behalve een echtpaar op een bank , gewikkeld in een deken om het niet koud te krijgen(verondertel ik ),was er niemand te zien. De stilte , het zachte ruisen van de zee in de verte , en de zilte lucht werkten kalmerend.

zeebrugge.JPG
Ik kon nog juist wat foto's nemen voor de duisternis inviel.

zeebrugge1.JPG

Het was hoogtij geweest en de terugtrekkende zee had nog flinke plassen achtergelaten.

zeebrugge2.JPG

De lantaarns van de haven weerkaatsten in het water en gaven het een gloed.
Verboden te zwemmen? Op dat ogenblik zou het zandzwemmen zijn.

zeebrugge3.JPG

Het strand lag er verlaten bij.

zeebrugge4.jpg

Nog even en de strandkabientjes worden afgebroken voor de komende winter.
Het kunstwerk in het kader van Beaufort 02 ( 2006) van Jean Bilquin
( de man die de boot zag,in de lucht) blijft er dan alleen staan.

zeebrugge5.JPG

De verlichtingselementen op de palen doen denken
aan de hoelahoeps van eind de jaren 50.

Toen werd het donker en ben ik huiswaarts gereden.

 

19:00 Gepost in avond, wandelen | Commentaren (20) | Tags: zeebrugge, zee, strand, avond |

Commentaren

hoelahoeps...Magda

zo had ik het nog niet beken; en je hebt nog gelijk ook...

fijne avond gewenst

Gepost door: willy | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

@Willy ,het is me nooit gelukt om die hoepel lang rond te laten draaien!

Gepost door: magda | 22-10-12

die hoelahoeps zijn prachtig zeg zebrugge staat ook nog op mijn lijstje
groetjes antony

Gepost door: antony | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

@Antony, je krijgt een lang lijstje hoor als je alle kustgemeenten eens wil langsgaan!!

Gepost door: magda | 22-10-12

vandaag zal er wellicht wel volk geweest zijn, was aangename temperatuur

Gepost door: fotorantje | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,het is weekdag en dus werkdag . Er was geen kat te bespeuren op zee!Volgende week is het vakantie dan zal het wel drukker worden.

Gepost door: magda | 22-10-12

Hallo Magda, ben hier weer bij.
Het goede weer van de laatste dagen heeft me naar buiten gelokt, weg van de computer.
Een nieuwe week is alweer gestart, hopelijk gaat het goed met opa.
Ik wens jullie een fijne week toe, groetjes

Gepost door: Chrisje | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, pas vandaag is het hier mooi weer geworden. 18° deze middag! Met opa gaat het met kleine stapjes vooruit.

Gepost door: magda | 22-10-12

ZE ZIJN PRACHTIG JE FOTO4S

Gepost door: sloeber | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

@Sloeber, fijn dat je ze mooi vindt!

Gepost door: magda | 22-10-12

Het strand, stil en verlaten. Mensen uit het binnenland krijgen de kust zelden op deze manier te zien, Magda. Maar dankzij jouw foto's zien we nu ook eens het zeetje op een stil moment.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik vind het fijn dat je op die manier eens kunt zien hoe de kust eruit ziet zonder toeristen! En misschien begrijp je dan een klein beetje wanneer de kustbewoners na de zomer zeggen " oef de zee is weer van ons" Daarmee bedoelen ze niet enkel de drukte van de mensen ,maar de strandkabientjes en de terrasjes die het zicht op het strand en de zee belemmeren.

Gepost door: magda | 22-10-12

Magda goede avond...

ik was veel op de baan en kende zo de zalige plekjes om eens lekker te onthaasten en één van mijn favoriete relaxpunten was eenvoudig na het drukke seizoen gans de kust afrijden op mijn gemakske en genieten van die zalige kalmte ! Ze wisten dat ze mij nooit mochten storen ( geen gsm ) wanneer ik aan het rijden was en trouwens kenden ze mijn agenda en dan moesten ze maar bellen waar ik ging arriveren ! Iemand op de baan moeten ze gerust laten, het is al druk genoeg !
Weet ge, dat ik regelmatig de autostrade verliet om zo langs kalme landelijke wegen op mijn gemakske naar mijn bestemming te bollen en nog iets...op die routes liggen fijne restaurantjes die de baanmensen soigneren en weten dat die terugkeren en het voortvertellen ! Geniet maar van die serene omgeving, het zal u deugd doen ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 22-10-12

Reageren op dit commentaar

@Pepino, op een autostrade merk je niet eens door welke streek je rijdt. Groot gelijk dat je de kleinere wegen nam,zo zag je nog iets en vond je ...lekkere stopplaatsen ;-))

Gepost door: magda | 23-10-12

Het zal aan mij liggen en het zal me ongetwijfeld niet in dank afgenomen worden, maar ik vind Zeebrugge de lelijkste kustgemeente, waarschijnlijk omdat ik al dat havengeweld als een storende factor beschouw.

Gepost door: Benjamín | 23-10-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ik wil je niet naar de mond spreken ,maar je hebt groot gelijk. Ik rij nu dagelijks door Zeebrugge en ik kan maar niet begrijpen dat er daar mensen willen(blijven) wonen.Het is er een onmogelijke drukte van af en aanrijdende camions volgeladen met auto's of containers!! De dorpskern ligt dan nog onder straatniveau waar die mastodonten op rijden...Zet de sluizen open en het stroomt onder!!
Maar waar ik stond waren het de duinen die Zeebrugge met Blankenberge verbinden en daar merk je niets van het havengebeuren behalve in de verte ,je ziet de kranen.

Gepost door: magda | 23-10-12

@Benjamin & Magda , jullie commentaar maken mij een beetje kwaad en een geluk dat jullie ver van mij zijn op dit ogenblik , maar zeggen dat Zeebrugge één van de lelijkste gemeente is , dat is omdat jullie niet kijken en beseffen dat Zeebrugge belangrijk is voor jullie en jullie kinderen later ;doordat Zeebrugge een zeer belangrijke havengebied geworden is en jullie afstammelingen misschien zullen blij zijn dat zij daar later gaan werken vinden om ook van het leven te kunnen genieten ! Ik vind het alleen jammer dat Zeebrugge in korte tijd zo uitgebreid is , en daardoor de echte Zeebruggenaar heeft verdrongen en nu allemaal van vreemde oorsprong zijn . Velen uit het binnenland en daarbuiten zijn hun geluk in Zeebrugge komen zoeken en het waren niet altijd die met de beste bedoelingen ! Ik ben nu 2 jaar in pensioen en heb er mijn brood verdient in 43 jaar als trucker ! Over veertig jaar was er maar één afgedankt caravannetje als bureel om de papieren te verwerken van de toenmalige Towsendvloot te verwerken !
Als jullie meer toeristen willen zien ga 3 km verder naar Blankenberge en loopt daar in de drukte , want tenslotte zegt er niemand dat jullie in Zeebrugge hoeft te komen , en het zal veiliger zijn voor de mensen die er werken (vrachtwagens)?

Gepost door: kapoentje | 23-10-12

@Kapoentje, er is hier wel een groot misverstand hoor. Ik heb niets tegen de gemeente Zeebrugge verre van. Als kustbewoner ben ik evengoed als jij fier dat de haven zo'n uitbreiding kent . Het komt iedereen tengoede . Maar geef nu toe dat de haven meer en meer de bovenhand neemt en het de plaatselijke bevolking niet gemakkelijk maakt met al dat vrachtvervoer dat door Zeebrugge dendert .Jaren terug is er zelfs sprake geweest om het dorp te ontruimen . Ik weet iemand die toen zijn huis heeft verkocht uit vrees dat hij onteigend zou worden. Die plannen zijn ondertussen opgeborgen.

Inderdaad worden de oorspronkelijke bewoners verdrongen door inwijkelingen. Denk je dat dit in mijn gemeente niet zo is? Op het einde van het seizoen zijn wij ook blij dat het "valiezenkoers" is en dat de gemeente en de zee en het strand terug van ons is!!
Ik heb geen behoefte aan de drukte van Blankenberge hoor,waarom zou ik anders de rust van het strand in Zeebrugge opzoeken of het strand van Cadzand ( niet ver van mijn deur)waar het ook altijd rustig is!?

Ik heb ook geschreven dat je pas voorbij de Môle daar waar de duinen beginnen van een kustgemeente kan spreken. Maar dat maakt toch maar een klein deeltje uit van Zeebrugge. Zodat je toch niet echt kan zeggen dat Zeebrugge een badstad is.Het is wel een groot en erg belangrijk havengebied en je mag terecht fier zijn dat je daar 43 jaar hebt gewerkt. Na jou zullen er niet velen meer zijn die zolang op een zelfde plaats blijven werken!.

Goede vrienden? Het was zeker mijn bedoeling niet om iemand te kwetsen!

Gepost door: magda | 23-10-12

De zee, ... Tgooooh, de zee heeft toch iets magisch hé Magda. Hoe dié een mens rust kan geven ! Het beste aan jullie ... jij , de jouwe, en vooral, aan opa !

((( KNUF ! )))

Gepost door: Klaverke | 23-10-12

Reageren op dit commentaar

@Klaverke, de zee kan echt rustgevend werken!!

Gepost door: magda | 23-10-12

De commentaren zijn gesloten.