28-10-12

kerkhofbloemen

 

kerkhof.JPG

Vandaag was het koud maar zonnig weer.Een "hemels" verschil met gisteren toen het om de haverklap hagelde gevolgd door fikse regenbuien. De termometer deed een ferme duik naar beneden, 's morgens was het amper 2° en tegen de middag 4° .
Toen ik  deze namiddag naar opa reed kwam ik voorbij de parkbegraafplaats. Tegen allerheiligen staat er op een veld rechtover de parkbegraafplaats een camion vol met chrysanten . Maar gisteren was het op het ogenblik dat ik er voorbij reed zo hard aan het regenen dat er niemand bloemen kwam kopen. De bloemenvrouw zat in haar camion op het stoeltje -dat op de foto van vandaag niet bezet is -te wachten op klanten die er maar niet kwamen.
Vandaag geen regen wel een waterig zonnetje en nog redelijk fris. Je zag  veel mensen de straat oversteken met een bloempot of een bloemstukje in hun handen.
Gezien ik toch even moest wachten omdat er  een auto vòòr me stilstond die wilde indraaien naar de parking toe, profiteerde ik ervan om vlug een foto te maken van de tijdelijke bloemenwinkel.(Mizzd ik stond echt stil op de weg hoor ;-). Toch redelijk gelukt  met een gesloten portierraam.

Zelf breng ik dit jaar geen bloemen naar de parkbegraafplaats. Het graf van mijn ouders is geruimd.  Maar ik heb twee bloempotten gezet ter nagedachtenis van mijn ouders bij mij thuis. Elk jaar bracht ik in deze periode een bloemetje naar hun graf , knipte er een bosje bloemen af en zette die in een vaasje bij mij thuis. Nu heb ik de hele bloempot bij mij thuis. Het is vreemd om geen bloemen meer te brengen op hun verjaardag of om in het voorjaar de lievelingbloemen van mijn vader niet meer te planten: paarse petunia's " omdat die zo goed ruiken " zei hij altijd. En voor mijn moeder gele bloemen . Ze hield van die kleur.

kerkhofbloemen.JPG

Commentaren

beter terwijl ze nog leven hen een bloemetje brengen
in hun graf of urne hebben ze er niks aan
maar jouw alternatief vind ik goed gevonden

Gepost door: fotorantje | 28-10-12

Reageren op dit commentaar

@Antje, er waren altijd bloemen in huis . Mijn ouders hadden een tuin en zelf heb ik ook een tuin. Zo is er vlug een vaasje gevuld met bloemen hé!!
Inderdaad je kunt beter bloemen geven als ze nog in leven zijn ,dan zie je ze ervan genieten.

Gepost door: magda | 28-10-12

Ik lees niet zonder verbazing dat men graven ruimt van personen terwijl hun kinderen nog in leven zijn. Ik kan zelfs nog het graf van mijn overgrootouders bezoeken.

Gepost door: Benjamín | 29-10-12

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,eeuwig durende vergunningen bestaan hier niet meer. Het perk waar mijn ouders liggen kan tot 28 jaar blijven,maar dan heb ik al na 15 jaar moeten bijbetalen. Andere perken soms 10 jaar. Mijn broer is gecremeerd en schoonzus kocht grond voor 30 jaar. De parkbegraafplaats is ingedeeld in een soort tuinkamers en al die kamers hebben een verschillende duurtijd. Zelfs dood moet je nog betalen aan de overheid!!!

Gepost door: magda | 29-10-12

Fotoranje heeft daar wel een punt Magda...

prettige dag

Gepost door: willy | 29-10-12

Reageren op dit commentaar

@Inderdaad Willy, fotorantje heeft wel gelijk .

Gepost door: magda | 29-10-12

Magda, ik heb gemerkt dat in de sommige gemeenten de graven sneller worden geruimd dan in andere gemeenten. Daar bestaat blijkbaar geen algemene regel voor.
Maar je ouders leven verder in je hart en je herinneringen en een bloemetje bij jou thuis om hen te gedenken is even mooi.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 29-10-12

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik denk ook dat iedere gemeente vrij kan beslissen over de duur vooraleer een graf geruimd wordt. De parkbegraafplaats hier vervangt de kerkhoven van de vier deelgemeenten. Het is ongelooflijk hoe dit park groeit en wellicht moet er op tijd en stond daardoor graven geruimd worden. Ik kon mijn vader laten ontgraven en laten cremeren en opnieuw laten begraven maar na 28 jaar hoeft zoiets niet voor mij. Veel te triestig. Mijn moeder is al gecremeerd en bijgezet bij mijn vader ( wat toen eigenlijk niet mocht). Ik weet dat het perk waar hun graf was nog een hele tijd blijft liggen vooraleer er echt ontgraven wordt. Alleen de zerk is weg en eenmaal het hele perk van de grafstenen is ontdaan wordt dit perk( een soort tuinkamer met graven) met een gesloten omheining afgezet en begint het echte ontgraven. Dus mijn ouders liggen er nog steeds en ik kan er nog steeds heen,alleen staat er geen grafzerk meer op. Ik laat een van dezer dagen een collage zien!

Gepost door: magda | 29-10-12

mooi om je ouders thuis met een bloemetje te gedenken ..... waar ze ook zijn hé .... het is in ons hart dat ze verder leven

Gepost door: merel | 29-10-12

Reageren op dit commentaar

@Merel , hoe ouder je wordt hoe meer je je ouders mist...

Gepost door: magda | 29-10-12

Heb zo'n zelfde chrysant als de rechtse op je foto naast m'n voordeur staan..maar bij ons hebben die planten niet die speciale betekenis als ze bij jullie hebben, van herdenking..ik vind ze gewoon heel mooi en echt herfstig. Moet er echter best weleens van aan m'n moeder denken..die was er ook gek op, op chrysanten..alle bloemen en planten eigenlijk wel, maar zij hield ook echt vast aan de seizoenen wat bloemen betreft en dit was het chrysantenseizoen hè. Ik heb dat een beetje van haar geërfd..zal nóóit voor januari tulpen kopen bijvoorbeeld..dat vind ik echt niks hoe graag ik die bloemen ook zie! :-)
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 29-10-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, de kleinbloemige chrysant is hier algemeen aanvaard als kerkhofbloem ipv van de grootbloemige die bij één koude nacht al kapot zijn. Zelf vind ik het een mooie bloem waar je een hele tijd kunt van genieten en als er geen strenge winter is kun je die overhouden in de volle grond tot het volgende jaar.Vroeger had iedereen in zijn tuin wel ergens chrysantstruiken staan. Blauwe, paarse ,koperkleurige , gele...Er werden dan takken afgeknipt om in een vaas te zetten .

Gepost door: magda | 29-10-12

Blauwe chrysanten? nu haal je ze denk door elkaar met herfstasters..blauwe chrysanten zie je wel in de winkels maar die zijn dan geverfd..volgens mij bestaan ze in natura niet in het blauw. Herfstasters had mijn moeder ook grote pollen van in de tuin, in alle paarse tinten..vaak een bosje van meegekregen naar school om aan de juf te geven! :-)

Gepost door: mizzD | 30-10-12

@Mizzy,je hebt gelijk in de tuin zijn de grote struiken inderdaad herfstasters en daarin heb je geen grote kleurschakering.

Maar ik had diè bloemen in gedachten die ik elk jaar probeer over te houden ( dat lukt dikwijls), ik haal ze terug van het graf , doe je dat niet dan gooien de mensen die het kerkhof onderhouden ze toch weg , of ze nu groeien of niet. Je betaalt voor een grootbloemige chrysant per "kop"en dat loopt al vlug op. Vandaar het succes van de kleinbloemige.

Gepost door: magda | 30-10-12

de bloemen zijn er weer ,samen met een tijd waar veel droevig van worden

Gepost door: sloeber | 29-10-12

Reageren op dit commentaar

@Sloeber, het is een tijd waarin je meer dan anders aan geliefden denkt die gestorven zijn .

Gepost door: magda | 29-10-12

Ik heb van mijn grootmoeder, grootvader, overgrootmoeder etc ook geen graf. Daar heeft eigenlijk niemand van ons ooit nood aan gehad. Bloemen in de tuin zetten of zo doen we ook niet. Maar we denken wel heel regelmatig aan hen. Voor ons is dat voldoende. Zo is mijn zoontje een paar weken geleden geboren en toen dacht ik ook aan hen: "ben je trots op je kleinzoontje meme?" Raar maar waar: ik word verdrietig van chrysanten te zien (ik noem ze "doodsbloemen") Iedereen heeft zijne eigen manier om hen die dierbaar zijn te herdenken zeker?!

Gepost door: Sterreke | 30-10-12

Reageren op dit commentaar

@Sterreke ,toen ik jong was ,had ik een gloeiende hekel aan kerkhoven ,maar met ouder worden groeit het besef dat je onherroepelijk daar ook eens zult terecht komen. Mijn ouders zijn reeds lang geleden gestorven en nog regelmatig denk ik aan hen of vraag ik of ik het goed doe.Hoe ouder ik word hoe meer ik hen mis.Chrysanten of andere bloemen ,ik zie ze allemaal graag. En chrysanten horen bij de winterperiode en kleuren de natuur in zachte tinten. De uitbundige kleuren van de zomer zijn voorbij.

Gepost door: magda | 01-11-12

De kerkhoven zijn best wel mooi met al die kleuren rond deze periode. Zelf ga ik niet zo gauw naar een kerkhof. Heb er niet zoveel aan. Maar ik kan begrip opbrengen voor wie dit wel doet.

Gepost door: maaike | 30-10-12

Reageren op dit commentaar

@Maaike, toen ik jou leeftijd had , vond ik het vreselijk om op een kerkhof te komen bij een begrafenis.Maar met ouder te worden verdwijnen die scherpe kantjes en zoals ik bij Sterretje al zei krijg je het besef dat jijzelf daar ook ooit zult liggen.

Gepost door: magda | 01-11-12

Votre article fut un bonheur à voir!

Gepost door: Blog de Nail art | 23-12-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.