04-11-12

Bevrijdingsmars

---De 39ste Canadese Bevrijdingsmars(klik)---

canadamars2.jpg

Onder begeleiding van de politiemotards komen de Canadese soldaten in de Oosthoek toe waar het muziekkorps hen al opwacht om hen te begeleiden tot in Knokke.

canadamars1.jpg

Rechtsboven een groep Nederlanders verkleumd van de kou. Linksonder een drietal Canadezen die graag op de foto wilden en in ruil kreeg ik een Mapleleaf pin opgespeld ! Darlene die komt jou richting uit !! Het muziekkorps stond in een stralend zonnetje maar met een ijzige wind de soldaten op te wachten.

canadamars.jpg

Op het plein in de Oosthoek een reeks jeeps en een legermoto. Zoals je ziet lagen de straten bezaaid met bladeren . De sterke wind zorgt er voor dat de bomen vlug "ontbladerd" zullen zijn.

~~~~~~

Zoals elk jaar was er opnieuw de Canadese bevrijdingmars als orgelpunt van een paar dagen durende herdenking van de bevrijding van onze streek door de Canadezen. Ik heb er al elk jaar over verteld ( klik)en (klik)en (klik) en dat doe ik opnieuw. Ik weet dat ik Darlene wonende bij mijn neef en nicht in Canada een groot plezier mee doe. Zij heeft nl familie die indertijd deel heeft genomen aan de bevrijding van onze streek.

Zelf heb ik aan deze wandeling van 33 km nog nooit meegedaan. Dat is voor een ongeoefende niet te doen. Je ziet er velen al strompelend in Knokke toekomen. De weersomstandigheden zijn ook dikwijls een ferme spelbreker. Dit jaar was het vooral de striemende wind die het wandelen niet zo aangenaam maakte.

Ik ben al tot in Oostburg (nl)gereden om de doortocht te zien en de wandelaars aan te moedigen , maar ook in het Retranchement(nl) waar aan de Hickman brug (klik) altijd een korte herdenking is en deze keer beperkte ik me tot de Oosthoek waar de Canadese soldaten werden verwelkomd door het Knokse muziekkorps. Het muziekkorps begeleidt hen tot in Knokke en zorgt er tevens voor dat deze moedige stappers hun vermoeidheid en de koude niet meer voelen of tenminste toch minder. Daar grijpt nog een korte plechtigheid plaats en dan zitten de Canadese dagen er voor een jaartje weer op. De bevolking leeft elk jaar erg mee met deze herdenking en overal zie je mensen om de wandelaars aan te moedigen.

Commentaren

moet indrukwekkend zijn de 'optocht' van de soldaten

Gepost door: fotorantje | 04-11-12

Reageren op dit commentaar

@Antje , het is indrukwekkend als je die soldaten ziet stappen maar ook ontroerend he veel sportclubs ,wandelclubs en privé personen er aan deelnemen.

Gepost door: magda | 05-11-12

Ik lees mapleleaf, maar de foto toont wel een poppy. Of heeft de tekst niets met de afbeelding uit te staan en ben ik gewoon een muggenzifter?

Gepost door: Benjamín | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

Net onder de poppy staat ook een mapleleafblaadje hoor! :-)

Gepost door: mizzD | 05-11-12

@mizzD
Je hebt gelijk. Ik had het niet opgemerkt. Dank om me erop te wijzen.

Gepost door: Benjamín | 05-11-12

@Bejamin, Ik heb van die soldaten een pin gekregen met een mapleleaf erop en die hebben ze op mijn jas gespeld. En deze pin ga ik opsturen naar Canada .

Gepost door: magda | 05-11-12

Indrukwekkend lijkt het me ja..en mooi dat het nog steeds plaatsvindt.
33km is inderdaad wel een flink eind voor ongeoefende wandelaars..knap dat er toch nog zovelen zijn die het erop wagen..en dan maar strompelend binnenkomen..petje af voor hen! hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, als het weer een beetje meewil komen er elk jaar méér wandelaars op af. Er zijn die dagen wel méér activiteiten dan de wandeling: muziekoptochten ,korte wandelingen ,museum bezoek ( war museum) , gala's...

Gepost door: magda | 05-11-12

Goede Maandag Magda, mooie foto's als ik dat moest geweten hebben was ik daar ook met mijn camara, Het moet daar plezant zijn geweest, maar 33 km zal ik wel niet hebben gehaald.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Adriën je zou zeker mooie foto's kunnen maken ,maar het was die dag toch echt wel koud .

Gepost door: magda | 05-11-12

ik wist niet dat zo iets nog ieder gebeurde, dat Canadese soldaten dit nog doen

Gepost door: merel | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Merel ,elk jaar opnieuw komen er Canadese soldaten om deel te nemen aan deze mars .Maar het moet ook gezegd worden dat het overgrote deel wel wandelaars zijn van overal in het land. De organisatie is het werk van de gemeente ,de wandelclub van Knokke en sponsors.

Gepost door: magda | 05-11-12

Hallo Magda
Je hebt er een heel mooi foto verslag van gemaakt.

Gepost door: Marylou | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Marylou, dank je wel.

Gepost door: magda | 05-11-12

een jaarlijkse traditie en die mogen ze best in standhouden Magda..

het weer zat helemaal niet mee dit jaar..

en 33 km daar moet je wel voor getraind zijn..

vandaag, wellicht een belangrijke dag voor jullie, hopelijk krijgen jullie goed nieuws

groeten

Gepost door: willy | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, inderdaad een mooie traditie en zeer gewaardeerd door de Canadese bevolking!!
Willy ,nog altijd afwachten of de tweede operatie echt gelukt is ...twijfel ,twijfel,twijfel...en nu nog een lichte longontsteking erbij....zucht i

Gepost door: magda | 05-11-12

Waarschijnlijk een mooi evenement om mee te maken. Aan een wandeltocht van 33 km zie ik mezelf ook nog niet beginnen. Maar aanmoedigen kan altijd hé ? Ik denk dat jouw familie in Canada hiermee erg blij zullen zijn, Magda.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, het is indrukwekkend om al die wandelaars te zien voorbijgaan en de Canadese familie vinden het fantastisch dat de Belgen hen nog altijd dankbaar zijn voor de bevrijding.

Gepost door: magda | 05-11-12

mijn schoonzoon heeft voor de tweede keer de ganse tocht gelopen,en...amai zijn voeten zeven blaren,maar van zijn vriend was het nog erger,het bloed hangde aan zijn sokken!maar ze konde achteraf met een pintje naar het voebal kijken,die soldaten indetijd moesten dan nog beginnen!
schoon dat het nog ieder jaar herdacht wordt!
:-) grtjs....

Gepost door: guusje | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Guusje, ik vind het altijd prachtig dat er zoveel aandacht blijft bestaan voor een belangrijke gebeurtenis in onze streek. 't Is geen wandelingetje ,maar een heuse mars en velen mispakken zich eraan met blaren als gevolg !!

Gepost door: magda | 05-11-12

wat een gezelligheid...
Hopelijk was het ook gezellig aan het zonnetje heeft het niet gelegen...

wens je goede week toe. en bedankt voor je reacties op mijn blog...

Grtz

Gepost door: Bianca | 05-11-12

Reageren op dit commentaar

@Bianca, fijn om je hier eens te zien.De zon was er wel maar ook een verraderijk koude wind.

Gepost door: magda | 05-11-12

prachtig die herdenking, en de moto een oude harley davidson van het jaar 1942, ze noemden hem de Liberator. Heb vroeger er ook nog zo eentje in mijn bezit gehad. Eindelijk gisteren en vandaag wat zon, dus de fiets op en genieten.
Wat denk je van de fotokes uit Kenya met een vervolg binnenkort van Tanzania en Zanzibar. Ik probeer zoveel mogelijk mooie foto's op de blog te zetten met het verhaal van de reis. t'was de moeite.
groetjes
Luc

Gepost door: Luc de pompier | 06-11-12

Reageren op dit commentaar

@Luc,je hebt er te zien aan de foto's een prachtreis op zitten! Ik bekeek de foto's,al maar heb een beetje tijd tekort door familiale omstandigheden om te reageren.Het zal zeker een reis zijn die je bij zal blijven!

Die Canada mars is elk jaar de moeite en niet alleen veel wandelaars nemen er aan deel ,maar ook veel legermateriaal zie je. Voila een harley van 1942,dat weet ik nu ook. Het waren Hollanders die er mee reden. Wellicht een Harley club.

Gepost door: magda | 06-11-12

De commentaren zijn gesloten.