14-12-12

In het Cultuurcentrum

toehoorders.JPG
Een aandachtig publiek dat in het Cultuurcentrum een schilderijenwandeling deed.
Meer dan 300 schilderijen over de groei en bloei van de badplaatsen en het hinterland.

Ik had een uitnodiging gekregen van het gemeentebestuur om donderdagavond de tentoonstelling " van het atelier naar de kust " te bezoeken . Een gids zou ons de nodige uitleg verschaffen. Ik was dat al van plan geweest maar mijn hoofd stond er lange tijd niet naar. Samen met een oudcollega die ook een uitnodiging had gekregen schreven we ons in voor dit avondbezoek.

De gidse vertelde vol vuur hoe schilders in het binnenland hun ateliers verlieten om aan de kust te komen schilderen. Ze waren gefascineerd door het licht aan de kust. In hun kielzog kwamen er ook schrijvers en al deze artiesten hielpen mee aan het ontstaan en de bloei van Knocke en Heyst. Veel bekende schilders en schrijvers verbleven alhier en als aandenken zijn er veel straatnamen genoemd naar hen :Mommenstraat,Félicien Ropspad, Parmentierlaan,Emiele Verhaerenlaan, Alfred Verweeplein, Van Rysselberghe straat...
Deze tentoonstelling toont voornamelijk werken van artiesten die ook daadwerkelijk verbleven aan de kust verbleven. Zij trokken ook naar Dammme, St Anna ter muiden...

Zo zijn er veel schilderijen die het ontstaan van de badstad tonen en waarop ikzelf nog veel dingen herken of herinner uit de verhalen van mijn vader. De gidse gaf ook veel uitleg over de schilders zelf.
Het heeft de inrichters van deze tentoonstelling liefst vijf jaar gekost om deze schilderen komende van over de wereld hier samen te krijgen.

Ik heb er enkele beelden uitgepikt want ik kon ook eenvoudig weg foto's maken van de de schilderijen uit het kunstboek dat is uitgeeven .Ik vond het spannender om er ter plaatse foto's te  maken. Het mocht in feite niet maar de gidse die mij goed bleek te kennen( hoewel ik haar niet ken al zijn we beiden van Knokke) liet het toe . Ik gebruikte geen flits en met de speciale belichting op de schilderijen zijn de resultaten niet altijd denderend.

 

huisjes.JPG

Jacques Rosseels
Het Zoute in de duinen van Knokke 1883

kerk.JPG

Henri Van der Hecht
Het heden beschermde kerktorentje en een molen die verdwenen is.

koeien.JPG

Alfred Verwee

molen.JPG

René Clarot
De kalfmolen in Knokke

strandzicht.JPG
Jan Verhas

Strandplezier

schilderij.JPG

Jan Verhas
Stedelijk Museum in Dendermonde.

schilderijen1.jpg

f rops.JPG

Felicien Rops

kunstboek.JPG

In de foyer werd geruime tijd bijgepraat, ook met de gidse.

22:48 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (6) | Tags: schilderijen, scharpoord |

Commentaren

Dat was vast een heel interessante uitstap!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 15-12-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, zeker weten en dan nog allemaal schilderijen over je eigen streek! Deze avond rondleiding mikte ook op de eigen inwoners. De interesse voor deze tentoonstelling is groot en regelmatig zijn er gegidste rondleidingen .

Gepost door: magda | 15-12-12

mooie werken
en zeker die strandschilderijen van Jan Verhas, waar ik trouwens nog nooit van gehoord had

Gepost door: fotorantje | 15-12-12

Reageren op dit commentaar

@Antje ,ik kende die Jan Verhas ook niet maar er hangen een hele reeks prachtige schilderijen van deze schilder. Ik kocht het kunstboek en nu kan ik er rustig in kijken en lezen. Want in een twee uur durende rondleiding wordt er veel verteld maar onthou je ook niet alles .
Er was zoveel te zien van vissersboten en vissers, portretten en landschappen ... Ook de verschillende schildertechnieken kwamen aan bod. Ik fotografeerde niet teveel om de andere bezoekers niet te storen en dan nog zonder flits ( dat nikonnetje zegt iedere keer klik ,ik krijg het geluid er niet af)

Gepost door: magda | 15-12-12

Ik vind ze stuk voor stuk prachtig, van dit soort schilderkunst hou ik nog het meest, dit kan je zonder blozen kunst noemen, en dat kan je niet zeggen van bv, platgestampte rode blikken ;-)

Gepost door: roy | 18-12-12

Reageren op dit commentaar

@Roy, je hebt het niet voor die rode blikken op de zeedijk hé! Eerlijk ik vind het zelfs storend voor de mensen die daar vlakbij een appartement hebben. Neen dan zie ik liever de schilderijen die er in het Cultuurcentrum hangen. Die geven een mooi tijdsbeeld weer.

Gepost door: magda | 19-12-12

De commentaren zijn gesloten.