20-12-12

Regen ,toch liever vorst

 

zegemeer.jpg

De hele dag was het hier miezerig weer.
Zou dat komen omdat de aarde bang is dat het de laatste dag is
en zo hartsgrondig aan het schreien is ?
We zien morgen  wel of dat zo is...

Het zou wel leuker zijn wanneer het tijdens Kerstperiode sneeuwt of vriest in  plaats van regenen. Toen dacht ik aan de tijd héél lang geleden dat het vanaf november hard vroor en de kans op een witte Kerst héél echt groot was.
Maar daar heb ik helaas geen foto's van. Het digitale tijdperk bestond nog niet en toen liep iedereen ook nog niet rond met een gewoon fototoestel. Dat was veel te duur. Iedere foto die je maakte werd ontwikkeld zelfs als die op niks trokken en moest je die talen.
Tijdens zo'n ijskoude winter - ik was toen 15 jaar- konden we wekenlang gaan schaatsen op het toegevroren Zegemeer( in de volksmond zegt iederen " de Lac" ). Ik heb daar indertijd een logje aan besteed. (klik).

Op Faceboek is er een site " de dag van toen in Knokke-Heist" waar iedereen die zich heeft ingeschreven op deze site  foto's kan bekijken van vroeger: over de streek en de mensen. Het is ongelooflijk leuk om te zien hoe onze gemeente met de jaren is veranderd en erg leuk om mensen die je gekend heb terug te zien.

Ik vond oa. deze foto van een bevroren Zegemeer omstreeks de jaren 1930. Het Paviljoen du Lac dateert van 1924 en is allang verdwenen en recent is er een modern complex in de plaats gekomen.( zie foto)
Op dat Zegemeer heb ik  geschaatst samen met de hele schoolgaande jeugd van die tijd. Dat waren nog eens winters !!

lareserve.jpg

 21:20 Gepost in herinneringen | Commentaren (20) | Tags: winter, lac, schaatsen |

Commentaren

miezerig? zeg maar gieten, allé toch bij ons

t zijn inderdaad geen winters meer als vroeger
k weet nog dat wij een iglo bouwden en zo als kind, en sporen volgden

leuk om oude foto's te zien van de streek

Gepost door: fotorantje | 20-12-12

Reageren op dit commentaar

@Antje,niet gieten hier,maar de hele dag grijs en miezeren. Ik herinner me ook winters dat de kidnren in de tuin een echte iglo bouwden en opa hielp hen met verlichting erin aan te brengen!

Gepost door: magda | 21-12-12

Moest de wereld vergaan zou ik niet graag alleen overblijven. lol

Gepost door: liliane | 20-12-12

Reageren op dit commentaar

@Liliane, en als ik ook overblijf,dan wel? hahahah!

Gepost door: magda | 21-12-12

we zien morgen wel? Als het waar is zien we niets meer ;°) 't Zal een gedrum worden dan om in de hemel binnen te geraken. En ja, het is precies toch dat het nu meer regent dan vroeger, en een witte kerst was toen ook precies geen uitzondering. Of zijn het vervormde kinderherinneringen?

Gepost door: oma-moetje | 20-12-12

Reageren op dit commentaar

@Oma-moetje, ik kan toch op veel foto's zien dat er sneeuw lag. Daarom niet altijd op Kerst zelf ,maar toch in de Kerstvakantie. En ja doen we dat allemaal niet alles wat vroeger was een beetje mooier herinneren dan het eigenlijk was?

Ben je dan zo zeker dat je in de hemel zal geraken? ;-)))

Gepost door: magda | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

Er wérden natuurlijk alleen maar foto's gemaakt als het uitzonderlijk weer was..zoals strenge vorst en sneeuw..als er eens een jaar net als nu alleen maar grijze lucht te zien was, werden er geen foto's van gemaakt..ook net als nu! ;-) Dus ik denk dat het niet zo heel veel verschil maakt ook..die winters vroeger en nu. Maar..het moet gezegd..het is nu wél alweer zo'n 16 jaar geleden sinds de laatste Elfstedentocht..dus zachter wordt het over het algemeen genomen wél.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik kan hierop enkel zeggen dat de winters veel kouder waren toen ik zelf een kind was!Veel winters konden we op de grachten en kanaaltjes gaan schaatsen vlakbij onze deur. Het Zegemeer was weer wat anders ,dat was een groot wateropperblak en die lag niet zo dikwijls dicht.Ja de winters waren beslist kouder dan tegenwoordig.

Gepost door: magda | 21-12-12

het ziet er naar uit dat het regenachtige kerstdagen worden, ik had ook liever wat blauwe lucht, droog vriesweer, zo veel gezonder

Gepost door: merel | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

@Merel, niet alleen veel regen ,maar ook veel wind en zeker aan de kust.Ik verkies ook droog vriesweer. Dat is ook veel gezonder. Iedereen rond me loopt te snotteren of heeft keelpijn door dat vochtig weer .SSssst, ik ontsnap er nog aan..

Gepost door: magda | 21-12-12

Wat een mooie nostalgische foto, Magda ! Die roept waarschijnlijk mooie herinneringen bij jou op. De winters zijn niet meer wat ze geweest zijn. De opwarming van de aarde zal daar wel voor iets tussen zitten zeker ?
Dat miezerig natte weer vind ik ook niet leuk. Hopelijk wordt het in de kerstvakantie toch iets zonniger.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,die foto dateert wel van lang vòòr mijn tijd ,maar ik heb daar ook nog geschaatst jaren later. En toen konden we aan de rand in een stalletje warme chocomelk kopen. Friet en worst was toen nog niet gekend .De directeur van onze school kwam mee schaatsen met ons . Man man was dat een tijd. De hele namiddag schaatsen en dan met rode kaken naar huis strompelen want we waren's avonds werkelijk kapot.

Gepost door: magda | 21-12-12

Magda goede middag...

laat het maar wat regenen , want we moeten nog op de baan ! En ik heb ook al menige keer op bevroren vesten rond gegleden met een bang hart opdat het ijs niet zou breken. Zelfs ' 't Scheld ' toegevroren en later in 1963 toen ik soldaat speelde, was het de strengste winter tot hiertoe en die lange kapoot kwam wel van pas en ja...op nen Duitse kapoot staan knoppen en op nen Engelse niet ! En tussen haakjes, laat u niet opjagen i.v.m. die successieaangifte, ge hebt tijd ( vier maanden nu ) , het komt allemaal wel in orde en tsja...als ne mens geboren wordt, kost em geld en zo gaat dat verder tot zijne laatste snik ! En het Zegemeer...daar heb ik al op gevist ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

@Pepino die straffe winter begin de jaren 60 herinner ik me goed. Ik zou mijn broer gaan bezoeken in Luxemburg waar hij toen werkte,maar de treinen konden niet rijden door de vorst en de sneeuw. Het hele openbaar vervoer was plat gevallen!!En iedereen aanvaardde dat toen want het was echt overmacht. Tegenwoordig is dat helemaal anders met dat openbaar vervoer.
Ik weet wel dat ik vier maanden tijd heb bij de notaris,maar ik heb zodanig achter zijn vodden gezeten en ook bi j de bank dat begin januari alles al in regel zal zijn.Nu is enkel de lopende rekening vrij beschikbaar maar neit de andere gelden zoals spaarboekjes ,verzekeringen... De successie rechten kan pas na vier maanden,maar van mij mag dat langer duren want dat is toch maar geld uit je zakken halen.
Ik geloof niet dat er nu nog mag gevist worden op het Zegemeer.

Gepost door: magda | 21-12-12

Er is wel de opwarming van de aarde, maar ook door de vervuiling bevriest het water zo snel niet meer, ..


niet zo lang geleden werd op de Dender toch een ijsbreker ingezet..


hoe zit het eigenlijk met die" wuivende " krabben van Panamarenko vraag ik me af ?

groeten

Gepost door: willy | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

@Willy, winterweer vind ik niet erg als het maar droog en zonnig is.
Die wuivende krabben zijn in winterslaap. Die wuiven allang niet meer!! Hadden ze de vorige beelden maar laten staan...

Gepost door: magda | 21-12-12

het is nu 19.30u tot nu toe zijn we nog niet vergaan,
en het ziet er naar uit dat het niet voor vandaag zal zijn :-)
flauwe kul,maar toch voer voor plezante gesprekken,
ne witte kerst zit er niet in,maar wij hebben onze portie sneeuw al gehad,
mooi, maar ben toch blij dat we weer veilig thuisgeraakt zijn!
grtjs xxx

Gepost door: guusje | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

@Guusje ,het is nu 21 uur en ik zit op mijn pc te tokkelen. Welke plezanten heeft zoiets de wereld ingestuurd: een berg die zou opengaan en een ufo zou eruit komen en zou mensen meenemen... 't lijkt niet eens op een sprookje,hahaha!
Héla jij hebt je portie sneeuw al gehad maar gij dikken egoist ,wij nog niet hé,hahahah!

Gepost door: magda | 21-12-12

Reageren op dit commentaar

miezerig noem jij dat ik zat die dag in Knokke het was echt KL weer( oeps sorry)
pffffffffffffff de hele dag in de gietende regen rondlopen is niet leuk

Gepost door: pascale | 22-12-12

Reageren op dit commentaar

@Pascale, dan liep ik toevallig buiten als het niet zo had regende! Maar vandaag is het echt kl-weer.Ben naar de kers verlichting gaan kijken met de kinderen... met de auto!

Gepost door: magda | 22-12-12

De commentaren zijn gesloten.