13-01-13

Komt de winter ?

helleborus.jpg

Dat het beter gaat met me bewijzen deze foto's. Ik heb weken mijn camera niet in handen gehad en dat wil  heel wat zeggen. Want in mijn handtas zit altijd het digitaaltje en op feesten of familie bijeenkomsten neem ik de grote camera mee. Op het familiekerstfeest half december hebben anderen de camera gebruikt en verder heb ik geen foto's genomen.

Enkel deze week heb ik een paar foto's genomen van een oude schoolvriendin waar ik al jaren geen kontakt meer mee had . Nu ze vernomen had dat opa was gestorven heeft ze me opgebeld en onmiddellijk een afspraak gemaakt om langs te komen. Het was alsof we elkaar pas verleden week nog zagen... dat doet wel deugd. We wonen amper een uur rijden van elkaar en hebben beloofd om elkaar regelmatiger terug te zien.

Gisteren scheen de zon en tegen de middag ben ik de tuin ingetrokken en heb vastgesteld dat de natuur hier en daar al (of nog steeds) in bloei staat !  Dat vroeg om een paar foto's.

De winterjasmijn bloeit overdadig , dat komt beslist omdat Sébastien  verleden jaar vlak vòòr de struik ging bloeien die helemaal kort geknipt had. De jongen was er niet goed van toen oma zei dat hij dit niet had mogen doen want dat de struik nog moest bloeien. Maar ja hij was zo bedrijvig geweest met andere struiken te snoeien en die was in zijn ogen ook broodnodig gesnoeid. Dit jaar bloeit hij echt overdadig. De wilde calla staat prachtig met zijn groengevlekte bladeren. De helleborus heeft al mooi witte bloemen.

 

roosje.jpg


Hier en daar staat er nog een roos in de knop of volop te bloeien. De magnolia staat vol knoppen die al willen openspringen. Dat die nog maar wat wachten want verleden jaar zijn er met een late vorstperiode veel knoppen half in bloei bevroren. En de "hemdeknoopjes "staan nog steeds te bloeien, die weten precies niet van ophouden . De sierlijke gedroogde takken van de Phlomis hebben nog altijd hun sierwaarde in de tuin. O
veral staan de tulpen en narcissen al een flink aantal centimeters bovengronds !!

voorjaar.jpg

 

En dan te bedenken dat er sneeuw en vorst ( deze morgen -2 aan de kust) wordt voorspeld de komende nachten...

15:00 Gepost in winter | Commentaren (18) | Tags: tuin, winter, vorst |

Commentaren

Wij zijn gisteren ook de tuin in geweest..om er nog flink te snoeien want dat was nog niet gebeurd! Had nog niet veel bloeiends, maar zag wel dat er al veel onderweg is.
Dat bonte blad..is dat niet de aronskelk? toch geen calla? Ik zag dat in de Gorzen ook allemaal al staan..mooi blad en straks die feloranje besjes op die stokjes hè! ;-)

Je komt van lieverlee wel weer in je oude ritme terug hè..des te beter.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 13-01-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, aronskelk of calla is eender. Ik zocht het op. Maar deze in mijn tuin is de wilde calla of aronskelk. Mooi om zien maar ik vrees dat die gaat woekeren ,die rode besjes hebben er heel lang opgestaan. Wel mooi om zien ,blijkt dat de hele plant ook erg giftig is. Gelukkig staat die midden in de tuin.
Ook hier in de tuin moet er nog veel gesnoeid worden. In oktober helemaal geen tijd meer gehad omdat opa in het ziekenhuis lag en daarna wel wat koud om het te laten doen . Ik wacht nu maar af tot de lente. Het leven heeft hier een tijdje stil gestaan....Ik zal eerst toch nog wat rustig aan doen want echt hersteld ben ik nog niet.

Gepost door: magda | 13-01-13

Niet helemaal eender hoor..dit is de gevlekte aronskelk..arum pictum. Calla's behoren wel tot de aronskelken-familie, maar niet elke aronskelk is ook een calla! :-)
Heel veel (tuin-)planten zijn erg giftig hoor..meer wel dan niet. Maar dat kan toch geen kwaad..je eet er toch niet van in het voorbijgaan? ;-)

Gepost door: mizzD | 14-01-13

@Dank voor de uitgebreide uitleg!

Gepost door: magda | 14-01-13

Vanmorgen lag hier sneeuw. Niet veel, maar toch genoeg om alles wit te maken. Hij ligt er nog hier en daar.

Ik vrees dat er weer veel stuk gaat vriezen.

Gepost door: ms | 13-01-13

Reageren op dit commentaar

@Mske, hier heeft het eventjes gesneeuwd.Alleen bleef er een laagje liggen op de landerijen omdat de ondergrond koud is.Maar het mooie is dat er vandaag volop zon was en dat doet deugd na al het mistige en druilerige weer. Een mens kikkert ervan op.

Gepost door: magda | 13-01-13

De winter heeft hier gisteren zijn eerste stapjes gezet. Zonde van de voorjaarsbloempjes die al een goed stuk boven de grond staan, ik vrees dat die de lente niet gaan halen...net als verleden jaar :-( De rhododendron staat hier zelfs al in bloei, mooi dat paars die door het laagje sneeuw priemt.

Gepost door: bea | 13-01-13

Reageren op dit commentaar

@Bea ,ik vrees er ook voor dat al dat jong groen de lente niet zal halen. Moest er nu een laagje sneeuw op liggen dan zijn de plantjes wat afgedekt. Ik vrees wel voor de magnolia,precies zoals vorig jaar ,toen liep die ook al zo vroeg uit door het zachte weer en dan vroren de knoppen eraf.

Gepost door: magda | 13-01-13

op kousenvoetjes komt de winter toch stilletjes tot bij ons , sneeuw hebben we hier nog niet gezien , vriezen doet het wel

Gepost door: merel | 13-01-13

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik heb nog nooit geweten dat er een seizoen werd overgeslagen! Altijd krijgen we wel de juiste dagen in elk seizoen.Zo zullen we nu ook wel een paar dagen of weken vriesweer krijgen.

Gepost door: magda | 13-01-13

ik zag ook al sneeuwklokjes piepen
en hier en daar een botje van iets
Sébastien zal trots zijn op de jasmijn, zo zie je maar dat een te vroege snoei zelfs goed kan zijn

Gepost door: fotorantje | 13-01-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, de lente kondigde zich wel wat vroeg aan ,hopelijk vriest het niet te hard. Hoewel zoals vandaag was het wel koud maar de zon en de blauwe lucht maakten het een gezond weertje.

Gepost door: magda | 13-01-13

Reageren op dit commentaar

Ik houd mijn hart vast voor wat deze fraaie natuurverschijnselen tijdens de komende dagen en nachten te wachten staat. Die sneeuwklokjes zullen het wel overleven, denk ik, en die Phlomistakken (nooit eerder gezien) hebben kennelijk ook niet veel te verliezen, maar de rest …

Gepost door: Benjamín | 14-01-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,blijf je hart maar vasthouden :deze avond is er hier al een ferm pak sneeuw gevallen!! Misschien ga je nu kunnen skieën op je molshoop! ;-)

Gepost door: magda | 14-01-13

inmiddels is de winter echt in het land Magda...

met de vorst en, de sneeuw zal het landschap sterk veranderen...

hopelijk krijgen we er "zonnige" dagen boven op, mijn favoriete winterweer...

prettige dag gewenst

Gepost door: willy | 14-01-13

Reageren op dit commentaar

@Willy het winteroffensief is deze avond aan de kust ingezet! Amaai er ligt al een pak sneeuw !Maar droog en zonnig zal het de eerste dagen wel niet zijn.

Gepost door: magda | 14-01-13

Hey Magda
Content dat je er bent door gekomen, ja soms is een mens gekraakt hé. Maar stilletjes aan komt alles wel op zijn plooi.
Ik zit hier ook binnen met ja den buikgriep dat ze zeggen, de "beste" manier om gewicht te verliezen hmm, niet echt nodig op deze manier, maar ja het zal ook wel overgaan zeker. Dus tijd om wat dingen binnen te doen als het gaat, zoals mijn cursus natuurgids doornemen etc.
Nu is de lente ver in zicht en zitten we gelijk verleden jaar in een winterprik.
Heb je de reus van Nieuwpoort gezien....? even scrollen op de blog
Hou je goed en sterk

Gepost door: Luc de pompier | 14-01-13

Reageren op dit commentaar

@Ja Luc het leven gaat verder en we moeten vooruit. Die zware verkoudheid heeft me wel flink te pakken gehad en ik ben een groot aantal kilootjes kwijt.Vind ik wel niet zo erg maar de manier waarop is niet erg gezond .
Ik hoop dat je er vlug weer bovenop bent en dat je ondertussen je cursus kunt doornemen tijdens die ziektedagen!;-)
Ik ga die reus eens zoeken bij jou !
Ik ga mijn best doen om sterk te blijven en dat zal best lukken met de hulp van kinderen en kleinkinderen.

Gepost door: magda | 14-01-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.