24-01-13

prei en spruitjes...

prei.JPG

spruiten.JPG

... dat staat er nu nog in de tuin.
Maar met ziek te zijn ben ik vergeten die groenten uit de tuin te halen toen het begon te vriezen.
Ik heb deze middag spruitjes geplukt . Ze waren natuurlijk bevroren . Ondertussen staan ze ontdooid in een vergiet en ze blijken nog eetbaar. Ze zien er zo mooi groen uit en helemaal niet slap zoals je zou verwachten van bevroren groenten die ontdooien. Spruitjes zijn het lekkerst als er een nachtje vorst is overheen gegaan. Maar nu zijn er wel een heleboel vriesnachtjes overheen gegaan.

Ik ben blij dat de spruitjes toch nog kunnen gegeten worden want al jàren plant ik spruitjes omdat  "'t vrouwtje "( mijn vroegere poetsvrouw die 30 jaar lang elke week mijn huishouden weer spic en span kreeg) die zo graag eet. En de spruitjes uit mijn tuin zijn lekkerder dan die uit de winkel. Kan het geloven want die worden hier nogal vertroeteld. Op tijd en stond mest en water en de stam stevig vastgebonden aan een stok tegen het omver vallen.
Maar de prei die zal blijven staan tot het dooit die krijg ik niet uit de bevroren grond. Ze hebben ter bescherming wel een witte mantel gekregen!
Mijn huidige jonge poetshulp zal ik een tijdje moeten missen. Zij is gisteren geopereerd  alles is goed verlopen maar ze zal minstens een maand moeten recuperen. Het is winter en koud. In de tuin kan je nog niet veel doen en om te gaan fietsen is het veel te koud. Dus kan ik in het grote huis het wel even alleen de baas. Ik bezocht  haar in het ziekenhuis en gezien je altijd een flink stuk moet lopen van de parking tot het ziekenhuis kan ik alleen maar zeggen dat het bitterkoud was , ik ben misschien ook wat kouwelijker dan anders want zo heel veel ben ik de laatste nog niet buitengeweest. Ik heb er gloeiwangen aan overgehouden.
Het was nog niet eens donker toen ik terug thuis kwam en de maan stond al aan de wolkenloze hemel .'t Zal een koude vriesnacht worden.

de maan.JPG

  

 

21:43 Gepost in tuin, winter | Commentaren (10) | Tags: groenten, winter, sneeuw, poetshulp |

Commentaren

Dat zijn dus diepgevroren spruiten "puur natuur".

Gelukkig dat ze nog goed zijn. Het zou jammer zijn van de tijd die je er in stak.

We gingen wel nog alle dagen fietsen, vandaag niet. In elk geval kreeg ik het er echt wel te warm van.

;-)

Gepost door: ms | 24-01-13

Reageren op dit commentaar

@Mske ,ik ben graag buiten zelfs als het koud is ,maar nu moet ik geweldig oppassen om geen nieuwe verkoudheid op te lopen. De vorige is nog niet eens helemaal genezen.Het inademen van de koude lucht doet me zelfs geen deugd. Dus grote sjaal rond mijn hals en er half verborgen in.

Gepost door: magda | 24-01-13

Hihi..ik reageerde al toen er hier alleen nog een foto van die prei en die maan stond..en ik schreef iets (rijmends) over spruitjes..toevallig hè. Maar je postje was duidelijk nog niet klaar en m'n reaktie is dus in cyberspace verdwenen..geeft niet..het was zoiets als:

Die stronken prei..
staan er een beetje zielig bij
Hier in de volkstuintjes zie ik alleen nog maar boerenkool en spruiten
Maar die worden toch lekkerder als het gevroren heeft buiten! :-)

Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24-01-13

Reageren op dit commentaar

@haha Mizzy toch. Ik druk af en toe op opslaan om het postje toch maar niet te verliezen maar per abuis zal ik op opslaan en sluiten gedrukt hebben.
In elk geval is het een mooi gedichtje ;-)
Goed ingeduffeld heb ik de spruitjes afgetrokken .Die staan in het moestuintjelangs het huis en dat is aan de koudste kant. Ik heb nog veel peterselie staan maar die vind ik momenteel niet onder die dikke laag sneeuw. Hopelijk werkt de sneeuw als een dekentje anders is de peterselie bevroren.

Gepost door: magda | 24-01-13

Met een hond in huis ben ik wel verplicht buiten tekomen, want vriesweer of niet, ze staat op haar stepen om te gaan wandelen, (of ze gaat naar de vakbond (lol).Het is ook goed voor mijn conditie

Gepost door: liliane | 24-01-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, en ik heb een poes die met dit koude weer niet eens buiten wil. Als ik de deur opendoe gaat ze zich vlug ergens verstoppen! hahaha!

Gepost door: magda | 24-01-13

lekker, spruitjes!

OT sorry Magda x k had je beter gewaarschuwd van even niet bij mij te komen

Gepost door: fotorantje | 24-01-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, geen sorry hoor. Ik moet erdoor. Deze namiddag was ik in het ziekenhuis op de afdeling van... het was ook even doorbijten. Als ik het in bepaalde omstandigheden even moeilijk krijg , zeg ik het gewoon. De ene dag is ook de andere niet maar meestal gaat het prima.
Enne...morgen zijn het spruitjes,hihi!

Gepost door: magda | 24-01-13

Ik heb gisteren geruime tijd naar diezelfde maan en het sneeuwlandschap daaronder staan kijken. Ik kreeg er een soort heimwee van, alleen weet ik niet naar wat, maar 't was wel mooi (en koud).

Gepost door: Benjamín | 25-01-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, ik bewonderde ook deze maan en het winterlandschap , en ik voelde het besef dat al dit moois vergankelijk is zoals ook wijzelf vergankelijk zijn...en toen voelde ik me half bevroren...

Gepost door: magda | 25-01-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.