09-02-13

Het stinkt hier.

 

stinken.jpg

Een weekje geleden kocht ik mij een pot met hyacintenbollen. Die stonden nog in de knop. Maar door de warmte van de woonkamer kwamen die algauw in bloei. Hyacinten geuren sterk en de geur was zo sterk dat ik de pot met de vier hyacinten een plaatsje gaf in de hall. Daar is het koeler, zullen de bloemen ook langer bloeien en was ik van die sterke geur bevrijd. Ik loop geregeld door de hall zodat ik de bloemen nog genoeg kan bewonderen.

Maar het bleef sterk geuren in de woonkamer. Ik dacht aan de kaarsenschaal van schoonzus gekregen en inderdaad die rook ook zonder dat de lontjes brandden. Ik had op een avond de lontjes uitgeblazen omdat ik de geur te sterk vond. Het hield het midden tussen vanillegeur en wierook. Ik ruik dat absoluut niet graag . Ik denk om die later op het terras te gebruiken, dan vliegen de muggen gegarandeerd weg ;-)

Dus dat schaaltje heb ik ook verwijderd. Het bleef nog steeds sterk geuren in de woonkamer. Ik kan de geur niet echt omschrijven . Het is een geraffineerde geur. Het is niet luchtig en zoeterig maar eerder zwaar en op het randje af stinkend. Ik liep al snuffelend rond in de eetkamer en in de omgeving van het bureautje en het terrasraam leek de geur het sterkst. Toen viel mijn oog op een kamerplant die tegenaan de wortels een bloem had. Die plant heb ik een paar weken terug gekocht en ik ben er zeker van dat die toen niet bloeide. Ik kocht twee kamerplanten de ene omwille van het vingerachtige blad en deze omwille van de lange bladeren die aan weerskanten een andere kleur hebben, de bovenzijde groen en de onderzijde roodachtig.
Ik heb geroken aan de bloem en ja de bloem verspreidde een doordringende geur /stank. Ik zal die beslist uit de woonkamer moeten verwijderen ofwel de bloem afknippen. Dat laatste ga ik niet doen want ik zou wel eens willen zien hoelang die stinkende bloem bloeit . Op google vond ik een plant die in een bepaalde variatie op deze hier geleek :Galathea. Weet er iemand iets meer over deze plant ?

Ik kocht een paar bloemen om de Lente in huis te halen...

 

20:33 Gepost in grappig | Commentaren (14) | Tags: lente, bloemen en planten, geur |

Commentaren

Over geuren en kleuren ... kan men al eens verschillen.
Zo heb ik vorige week de hyacinten ook naar de veranda verhuisd, de geur in de keuken was te doordringend. Zo vind ik die kleine witte jasmijn ook te sterk geurend voor in huis, op Mallorca staat die bij de mensen aan de gevel en bedekt soms het ganse balkon.
Ik ken de plant met deze mooie bloem niet, ben ook niet zo een kamerplantenliefhebber en kenner, hier gaan ze steeds dood ...
Voor het moment staan de meeste planten in de veranda, na de vorstperiode gaan ze terug hun plekje op het terras innemen. Was het alweer zover hé.
Ik wens je een rustig en gezellig weekend toe.

PS : de kamerplant staat er bij jou leuk bij, brengt inderdaad de lente en sfeer in huis.

Gepost door: Chrisje | 09-02-13

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, de planten in huis had ik wat verwaarloosd . Mijn gedachten waren er niet bij en dan zelf een hele tijd ziek zijn. Het eerste wat ik deed toen het wat beter ging was planten in huis halen om als het ware met een nieuwe start te beginnen..

Gepost door: magda | 09-02-13

Reageren op dit commentaar

Mischien eens te raden gaan bij 'Digituin Tuinadvies '

Digituin
www.digituin.be/


De Digituin van Tuinadvies is een nieuwe gratis en vooral super nuttige hulp voor elke tuineigenaar. U krijgt er gratis tips, weetjes, een onderhoudskalender, ...

Gepost door: liliane | 09-02-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,bedankt voor de tip en ik ga daar eens te rade gaan!

Gepost door: magda | 10-02-13

Magda, blijkbaar ruiken niet alle bloemen als roosjes. Die plant met de stinkbloem ken ik niet hoor. Ik wist alleen dat bloemen van vleesetende planten enorm kunnen stinken, maar dat komt door de dode vliegen die erin liggen. Maar in deze tijd van het jaar zullen er wellicht geen vliegen door planten worden opgegeten.
Hyacinten staan ook bij ons sterk te geuren en zijn hier ook al naar de hall verhuisd.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 09-02-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, beer op het land ruikt lekkerder ,hahaha! Het doet me steeds denken aan die reuzegrote aronskelk in de plantentuin van Meise die om de drie een bloemstengel krijgt en een verrottende geur verspreidt! Gezien de kleinere omvang hier is de geur ook wel héél wat minder dan bij die aranonskelk.Maar toch ,het is geen aangename geur.

Gepost door: magda | 10-02-13

Wat een speciale bloem, spijtig dat ze slecht ruikt...
Hyacinten ruik ik graag (net als lelie's, waarvan veel mensen niet tegen de geur kunnen). De geur stoort me niet dus mogen ze in de living blijven.

Gepost door: bea | 10-02-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, ik hou niet van sterke geurtjes en al helemaal niet als die geur naar het stinkende overgaat. En wil je wel geloven dat die bloemknop meer en meer opengaat! Ik ben toch benieuwd hoelang die gaat bloeien...en stinken. Ik laat die nog even staan en als de bezoekers er zich aan storen zet ik die een tijdje in de hall. Een hyacint ruikt lekker maar vier bollen die een ontzettend grote bloem hebben is als geur toch van het goede te veel ;-)

Gepost door: magda | 10-02-13

Oh jammer, dat die zo ruiken :(

Gepost door: cuisine celine | 10-02-13

Reageren op dit commentaar

@Celine , een mooie plant en bloem en dan zo'n geur verspreiden. Een stinkerd :-(

Gepost door: magda | 10-02-13

het is nochtans geen "stinkertje" of toch juist wel

fijne zondag Magda

Gepost door: willy | 10-02-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, voor de " stinkertjes " is het wel nog wat vroeg, denk ik :-)
Het is toch vreemd dat een doodgewone kamerplant zo'n stinkende bloem kan produceren. Ik heb al eens een dergelijke plant gehad maar die bloeide nooit en stonk dus ook niet.Voor jou ook een fijne carnavalzondag!

Gepost door: magda | 10-02-13

Je hebt wel calathea's met bloemen ( crocata met knaloranje bloempluimtjes is een bekende), maar deze soort hoort eigenlijk niet te bloeien, die heeft z'n sierwaarde door het mooie gekleurde blad. Bloei gaat vaak ten koste van het blad..soms ook is het een laatste poging van een plant om nog 'nageslacht' te maken voordat de plant doodgaat! Ik zou die bloem er rap uitknippen denk ik..als ie zo stonk helemáál!
Hyacintengeur kan ik wel heel goed hebben..had er hier een pot vol van vlak achter m'n hoofd op de vensterbank staan als ik op de bank zit..heerlijke geur! Maar kreeg ooit eens een kamerjasmijn..brrr..die vond ik pas stinken..die is ook naar de tuintafel verhuisd hoor!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 10-02-13

Reageren op dit commentaar

oei een stinkbloem
nee ik ken ze niet
ik kan ook niet goed tegen sterke geuren

Gepost door: fotorantje | 10-02-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.