22-02-13

kerk in Aardenburg

Er valt nog veel te vertellen over Aardenburg maar ik ga deze reeks afsluiten met beelden van  de St Bavokerk of ook St Baafskerk kerk genoemd.Tante Regina en nonkel Clement hebben er nooit een voet ingezet want zij waren Katholiek en dan stap je niet binnen in een kerk van een ander geloof...Deze Protestantse kerk lag amper 100 meter van hun woning. 

De kerk ligt midden het stadje en werd vanaf de jaren 1243 gebouwd op basis van een vroeger kerkgebouw.
Het is in Nederland het beste voorbeeld van de Scheldegotiek, een regionale bouwstijl uit de overgang van het romaans naar de gotiek uit de eerste helft van de 13e eeuw.

De oorsprong van de kerk ligt bij de monniken van de Sint-Baafsabdij uit Gent, die op deze locatie in 959 een kleine kerk bouwden. Door de bevolkingsgroei in de 13e eeuw tot een stad met 5000 inwoners ontstond de behoefte aan een grotere kerk. Deze romaanse kerk brandde af in 1202.
In het oudste deel van de kerk ziet u bouwmateriaal terug dat vermoedelijk afkomstig is van het Romeinse Castellum dat zich op deze plaats bevond in de jaren 175 tot 270 na Chr.
Deze kerk staat in de "Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten". Na de restauratie is een deel van de kerk (schip, transept, toren en dakruiter) eigendom van de Staat der Nederlanden) .(Internet)

kerk in Aardenburg.JPG

kerk1.JPG

kerk.jpg

Wil je  meer weten over één van de oudste stadjes van Zeeland , een stadje met een rijk verleden?Doe dan (klik) op het woord klik ;-)

Ik weet niet of dit heden nog zo is, maar deze kerk was niet altijd toegankelijk.
Waarom ik nu bepaald over deze kerk vertel terwijl er nog verschillende gebedshuizen zijn in Aardenburg ?
Elk jaar wordt in deze kerk de Mattäus-Passion opgevoerd. Uit verschillende landen komen méér dan 1000 mensen luisteren .
In Aardenburg is er de Stichting Bach-Comité die als doel heeft het werk van J.S Bach en diens tijdgenoten bij een zo breed mogelijk publiek te brengen.
Dit jaar vindt op 23 maart de 60 ste uitvoering van de Matthäus-Passion plaats. Met een pauze tussenin waar je dan al die mensen in de tuinen rond de kerk ziet wandelen duurt dit gebeuren in totaal bijna 4 uur !
Het is werkelijk een indrukwekkend gebeuren en zelfs tante Regina en nonkel Clement die géén stap in deze kerk wilden zetten waren elk jaar weer onder de indruk dat er zoveel mensen hiervoor naar Aardenburg kwamen . Farden van de muziek waren tot op straat hoorbaar.

Bach liefhebbers bij deze zijn jullie ingelicht. Het lijkt  reclame maken voor dit evenement, maar ik ben zelf altijd onder de indruk geweest dat zo'n evenement in zo'n klein stadje jaar na jaar plaatsgreep.

Aardenburg_-_Sint-Baafskerk_5.jpg
Het tweede torentje zat bij mijn foto's verborgen achter de bomen.

 

 

Commentaren

toch wel indrukwekkend dan als dat zo'n volk lokt
ik denk dat wij door aardenburg rijden als we naar sluis gaan

Gepost door: fotorantje | 23-02-13

Reageren op dit commentaar

Dat is best mogelijk als je de ringlaan rond Maldegem neemt of via de expresweg richting kust rijdt. Dan kun je over Eede ,Aardenburg,Sluis richting zee rijden.En deze kerk ligt niet ver van de weg die rond Aardenburg loopt.

Gepost door: magda | 23-02-13

In 2010 ben ik helemaal naar Oberammergau in Duitsland gereisd, om er het wereldvermaarde passiespel bij te wonen dat daar om de tien jaar plaatsgrijpt. Misschien dat ik het dit jaar wat dichter bij huis moet zoeken en de steven naar Aardenburg wenden.

Gepost door: Benjamín | 23-02-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, het is in elk geval niet zover !En daarna een lekker etentje in één van de eethuizen die Aardenburg rijk is.

Gepost door: magda | 23-02-13

Indrukwekkende kerk, en de opvoeringen zullen dit ook wel zijn. Vind een kerk zelfs ideaal om zo'n opvoeringen te laten plaatsgrijpen.
Ooit zoiets gehoord, enkele straus stukken, en ook nog bv. het wolgalied door een russisch koor , hemels mooi.

Gepost door: roysfoto | 23-02-13

Reageren op dit commentaar

@Roy ,ik woonde zo'n uitvoering nog niet bij ,maar gezien het succes moet het wel de moeite waard zijn.En de akoestiek in kerken is dikwijls ideaal voor zo'n concerten.

Gepost door: magda | 23-02-13

Dag Magda!

Een mooie maar ook grote kerk he!
Ik kom dit weekend ook geen slag meer buiten als ik naar het lappenmandje ben geweest om mijn cartonage te bestellen om een naaidoos van te maken en met stof te bekleden! Gaat weer niet goedkoop zijn maar ach, dat heb je weer voor je leven als we lang genoeg blijven leven he!!!!!
Lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 23-02-13

Reageren op dit commentaar

@Annemarieke, het voornaamste is dat je iets doet dat je graag doet!!Enne...ik ben een sjaal aan het breien,bedankt voor de tip .Ik heb wol gevonden in Zeeman en het is stukke goedkoper dan in een breiwol winkel.

Gepost door: magda | 23-02-13

Mooie kerk..en dat tweede torentje is die dakruiter dat al in de tekst staat hè! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24-02-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, dat is zo en ik had er niet op gelet toen ik foto's maakte dat ik dat tweede torentje niet gezien had. Ik was daarvoor een andere straat moeten inlopen.

Gepost door: magda | 24-02-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.