25-02-13

Goede raad....

... komt niet altijd van tante Kaat!

De meeste goede raad kreeg ik dikwijls van tante Regina. Jullie denken misschien" waarom niet van je moeder? "
Het zit zo: mijn moeder is de jongste van 9 kinderen. Eigenlijk waren ze met twee de jongste, want mijn moeder is de helft van een tweeling. Het leeftijdsverschil met tante Regina, één van haar oudere zussen, is zo groot dat mijn moeder in haar kinderjaren opgepast werd door haar. Dus kreeg mijn moeder ook de goede raad van haar zus. Als kind bracht ik al de vakanties door bij tante Regina en Nonkel Clement terwijl mijn moeder ging werken en zo heb ik bij tante veel opgestoken.

Wat heeft die gietijzeren pan waarin keukenhanddoeken liggen te borrelen hier mee te maken ?

Wel dat is de goede raad die ik van tante Regina kreeg. Ik heb geen kookwas genoeg om een wasmachine te vullen en keukenhanddoeken moeten soms eens gekookt  worden om vlekkeloos te worden. Dan neem ik de gietijzeren pan doe er wasmiddel in en laat de boel koken. Gegarandeerd zijn de  keukenhanddoeken vlekkeloos.

Nog een tip :Tegenwoordig gebruik ik plastiek wasknijpers maar vroeger altijd houten en omdat die op de wasdraad bleven zitten werden ze vuil . De houten knijpers vlogen dan de gietijzeren pan in, werden overgoten met water en een scheut javel en maar  laten koken. Nadien zijn de wasknijpers weer blank en proper en terzelfdertijd is de gietijzeren pan ook weer helemaal zuiver.

koken.jpg

PS : Ik heb ondertussen twee dagen gebreid en de sjaal is af. Een ferm eind is het geworden: 2 meter!  De sjaal wordt tegenwoordig niet gewoon geknoopt maar in een lus gestoken en dan moet die wel zo lang zijn. Ik had geen tijd voor iets anders ;-) Nog wat franjes eraan haken en straks kan Cédric zijn sjaal dragen. Hij zal er nog deugd van hebben want er wordt nog koud weer voorspeld.

 

 

Commentaren

dankjewel voor de gouden raad tante Magda :-)
nog koud weer voorspeld? t mag nu echt wel gaan ophouden hoor, ik wil blauwe lucht en zon die me energie geeft zodat ik op uitstap kan

Gepost door: fotorantje | 25-02-13

Reageren op dit commentaar

@Antje ,daar zeg je me wat, ik verlang ook naar beter weer. Ik durf niet al te veel buiten lopen want zo'n vochtig weer is niet zo goed voor mijn sinussen (die ondertussen toch ver genezen zijn).

Gepost door: magda | 25-02-13

Oh..dit is echt geen postje voor een huisvrouw-van-likmevessie als ik ben..kookwas? dat vind ik iets van de vorige eeuw hehe..toen deed m'n moeder zo de luierwas haha. Ik was alles op 30 graden in de machine. Met de wasmiddelen die er nu zijn wordt dat ook schoon hoor. Voor mij schoon genoeg dan! :-P
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ja ik vind koken toch de enige manier om keukenhanddoeken vlekvrij te krijgen. Sommige vlekken krijg je daar toch niet uit op 30° welk wasmiddel je ook gebruikt.

Gepost door: magda | 26-02-13

Zakdoeken, vaatdoeken, worden toch zo echt klinisch schoon hé Magda! Ik doe dat ook hoor+een stukje Marseille zeep erin. En gelukkig hebben we de wasmachine voor de afwerking, hoewel ik ook iets van mijn moeder leerde:zij had een aparte sla zwierder om bv een paar wollen kousen uit te wringen.

Gepost door: speranza | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@Speranza, het is een goeie oplossing voor dat beetje kookwas dat ik heb. Lakens en overtrekken en badhanddoeken die moeten niet meer gekookt worden.Dat si allemaal geen puur katoen meer. Alleen die keukenhaddoeken zijn maar echt proper als ze gekookt zijn. Dus is dat met die kookpot een ideale oplossing. Die slazwierder... dat ik daar nog niet opkwam. Ik was sommige bloesjes en tere dingen met de hand en dan is zo'n slazwierder wel de oplossing om het meeste water eruit te krijgen zonder dat je moet wringen!! Een nuttige tip ,dank je wel.

Gepost door: magda | 26-02-13

goede raad van Magda....

hopelijk ga je er geen vervolg op breien...

fijne dag Magda

Gepost door: willy | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@Willy ,goed gezegd,zo af en toe een raadgeving wel, maar geen boek hoor.

Ik heb nog een kandidaat die staat te trappelen voor een zelfde sjaal. Neen niet Sébastien want die heeft al een sjaal door oma gebreid. Maar wel de oudste kleindochter. Zolang het blijft winteren is het een leuke bezigheid!!

Gepost door: magda | 26-02-13

Magda goede middag...

nu nog nen boek schrijven ! ' Gouden Raad van Magda...Mag da...Ja Da Mag ' !
I.v.m. die trui, cercle is toch groen-wit en club blauw-zwart, dus dacht ik eerder aan
club ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@Pepino, kleuren bedriegen hier: ik brei een sjaal met wit,grijs en zwart! Maar ja dat is niet echt duidelijk te zien hé! De helft van de familie is vòòr Club en de andere helft vòòr Cercle . Dat boemt en kletst hier nogal eens ! hahaha!

Ik zal me maar onthouden van een boek te schrijven met gouden raad. Er bestaan er al genoeg. Zo af en toe eens een ouderwetse tip is meegenomen hé!! En inderdaad da mag! Ik word daar veel mee geplaagd en steevast zeg ik dan "tututut da mag nie!!! :-))

Gepost door: magda | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

Gouden raad mag men nooit in de wind slaan, Magda. Om het even of ze nu van tante Kaat of van tante Regina komt. Gouden raad van tante Magda klinkt ook goed. Het zou een rubriekje op de radio kunnen zijn.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@hahaha Fluwijn ik hoor mezelf al op de radio met mijn nogal hese stem!! Wijze raad is dikwijls heel eenvoudig toe te passen en meestal de logica zelf.

Gepost door: magda | 26-02-13

Ik heb mijn wasmachine ook nog nooit opdracht tot het uitvoeren van een kookwas gegeven, maar ik ben natuurlijk een man en naar verluidt nemen die het niet zo nauw en bovendien gebruik ik bontgekleurde theedoeken. Dan vallen eventuele hardnekkige vlekken minder op.

Gepost door: Benjamín | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,dat is ook een oplossing. De volgende keer koop ik bontgekleurde theedoeken en danmaar hopen dat er hier niemand die theedoeken gebruikt om de auto op te blinken of de spaken van de fiets !!

Gepost door: magda | 26-02-13

Niet evident om wit wit te houden maar dat gedoe met een kookpot zie ik toch niet zitten. Wel een prima idee als je geen witte was genoeg hebt om een machine te vullen. Soms doe ik bij de kookwas een scheut bleekwater in het zeepbakje terwijl de machine water neemt, dat helpt ook prima.

Gepost door: bea | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, ik kan toch moeilijk een kookwas laten draaien met vier handdoeken! Ik heb tegenwoordig geen spullen die moeten gekookt worden.

Gepost door: magda | 26-02-13

Je moet je wasmachien een keer om de drie maand met of zonder was, een kookwas (90°) laten draaien om het proper te houden. Zo draai ik dan Badhanddoeken, badjas, lakens, washandjes, en keukenhand doeken mee. dat slazwierder tip kende ik al lang maar is hier in onbruik geraakt, ik stop alles in het maschien :-) Vanish heeft zo van een doos met 15 zakjes 2in1 magnets, voorkomt doorloop van kleuren + vlekverwijderaar, dat laatst laat ik in de midde, maar om doorlopen van kleur is het fantastich

Gepost door: liliane | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

@Ja maar Liliane ,op alles wat je opsomt staat dat je het maximum op 60 ° mag wassen en 90° is toch een pak méér.Ik heb zo'n doos van den Aldi om vlekken te verwijderen en dat werkt goed .Maar keukenhanddoeken zijn nooit echt proper,daarom doe ik dat zo. Ik heb een speciaal spoelprogramma op de wasmachine en dat gebruik ik voor spullen die ik met de hand heb gewassen.

Gepost door: magda | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.