11-03-13

levertraan !

levertraan.JPG

Toen ik dit in de etalage zag liggen van een natuurwinkel in Sluis begon mijn maag te keren. Verkopen ze dat nu nog echt? Blijkbaar wel. Ik veronderstel dat die flessen levertraan die daar in een mandje lagen wel niet meer zo vies zullen smaken als vroeger en dat er een lekker smaakje is aan toegevoegd . Tja levertraan is zeer vitamerijk  maar mij zullen ze dat onder geen enkele vorm doen innemen.

Tijdens de oorlogsjaren en ook ver daarna kregen we op school elke morgen een lepel levertraan. In een rijtje stonden we aan te schuiven en met dezelfde lepel kregen we dat vieze spul in onze keel. Ik ril  nog  als ik eraan denk. Die vieze,  ranzige smaak bleef de hele ochtend in je keel hangen. Hadden we maar een slok water erachter gekregen. De bedoeling was om de kinderen, die vitamine tekort hadden door de ontberingen tijdens de oorlogsjaren, te laten aansterken om meer weerstand te hebben tegen ziektes. Ik kan me niet herinneren dat ik tijdens die oorlogsjaren honger heb geleden. Maar ja met twee tantes die elk op een boerderij woonden zou het van hun kant toch maar schamel geweest zijn dat een zus van hen honger had geleden. Ik ben er van overtuigd dat er tijdens de oorlog veel mensen waren die voedsel tekort hadden of toch niet de nodige voedingstoffen binnen kregen. De bedoeling van de overheid was goed en het was ook gratis.

levertraan.jpg
                                                                                                              internetfoto

 

20:26 Gepost in herinneringen | Commentaren (29) | Tags: oorlog, school, levertraan |

Commentaren

Heb het zelf nooit op, maar ken wel de verhalen..van dat het zo smerig smaakt hehe. Mijn oma kreeg trouwens in de hongerwinter van '44 hongeroedeem, omdat ze het weinige eten dát ze had liever aan haar kinderen gaf. Gelukkig heeft ze het overleefd..weet niet hoe, misschien ook wel met levertraan! :-) Omega-3 is tegenwoordig wel een hot item..daar kun je ook eenvoudige pillen van krijgen..lijkt me lekkerder om in te nemen hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11-03-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik denk dat die flessen tegenwoordig wel levertraan met een ander aroma zullen hebben en die pillen zijn zo ingeslikt en dan proef je die levertraan niet . Gezond zal het wel zijn.

Gepost door: magda | 11-03-13

Blijkbaar grijpen sommige mensen terug naar de dingen van vroeger. Ik kreeg het dus ook niet. Maar ondertussen zijn de heilzame bestanddelen wel in veel andere dingen terug te vinden zoals in margarine of capsules. Maar ja, misschien zijn er wel mensen die het wel lekker vonden of die gewoon meer vertrouwen hebben in iets van vroeger.

Er zijn er natuurlijk ook die denken dat iets goed (de werking) is als het maar slecht 'de smaak) is.

;-)

Gepost door: ms | 11-03-13

Reageren op dit commentaar

@Mske ik heb nog nooit iemand ontmoet die de levertraan van vroeger lekker vond. En van een betere werking als het maar slecht smaakt, ja ik ken ook zulke mensen.Want de werking zou minder worden met "al die zoetigheid "erin.

Gepost door: magda | 11-03-13

jakkes levertraan, heb dat ooit nog geproefd, niet als kind, pas veel later maar was niet voor herhaling vatbaar haha
zouden ze daar nu een smaakje aan toevoegen want eigenlijk is het wel gezond hé

Gepost door: fotorantje | 11-03-13

Reageren op dit commentaar

@Antje ,ik ben er bijna zeker van dat de smaak is aangepast, het zou anders onder kindermishandeling genoemd worden,hahaha!

Gepost door: magda | 11-03-13

Ja wij kregen ook levertraan met een soeplepel,elke avond voor het slapen gaan. Die vieze smaak niet alleen , maar ik de vieze reuk vergeet ik ook nooit.

Gepost door: liliane | 11-03-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, wij knepen onze neus dicht vooraleer die lepel in onze mond werd gestoken!
:-))

Gepost door: magda | 11-03-13

Intussen is de doodsoorzaak ook bekend van onze aangespoelde dwergvinvis.
PLASTIEK niet minder dan 400 gram plastiek had dat beestje in zijn maag.
T'is een schande hé
Alé buiten dat hebben we zondag ook nog eens op de carnavaltoer gegaan

Gepost door: Luc de pompier | 11-03-13

Reageren op dit commentaar

@dag Luc, wat erg dat de doodsoorzaak weer te vinden is bij de mens!!
Dit jaar heb je carnaval al flink gevierd ,maar ja nu je een reus bent moet je er wel op uit hé hahaha

Gepost door: magda | 11-03-13

Ik ben ook een levertraan slachtoffer!Na de soep, voor de aardappels. Als je naar school terug liep,wierp je maag nog op.Mijn zusjes kregen een betere versie: Sinatran, dat was sinaas +levertraan.Nog later leerde ik van een dokter een truckje om het de kinderen binnen te krijgen, nl een bodempje sinaas,een eetlepel olie en weer erover een laagje sinaas .In één geut uit te drinken!
Nu, een halve eeuw later heb ik weer iets gelijkaardigs nodig, nl vit D.Hoewel het een minuskuul 2druppel portie is ,heb ik nog altijd moeite om die olie smaak te overwinnen.

Gepost door: speranza | 11-03-13

Reageren op dit commentaar

@Speranza, zo te lezen heeft iedereen die dat moest slikken er toch herinneringen aan over gehouden. Maar er moeten toch middeltjes zijn met vit D zonder die vieze smaak.capsules of zo die pas in je maag openvallen. Echt waar, als ik die flessen daar zag liggen proefde ik weer die vieze smaak en Liliane hierboven sprak zefs van de geur.Dat herinner ik me zo niet.Ik weet wel dat we onze neus dichtknepen als die lepel er aankwam en dat zal beslist wel voor de geur geweest zijn.Sommige kinderen hadden zelfs braakneigingen als de olie in hun mond was.Die goeie ouwe tijd zeggen ze dan ,het doel was wel goed maar de manier waarop was kindermishandeling , vind ik.

Gepost door: magda | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

Bwekkes, die vieze, kleverige smaak herinner ik mij ook nog. Het was vele jaren na de oorlog dat ik dat ook moest nemen ;-) zogezegd om sterker te worden...bijna haalde ik er mijn dood aan, walgelijk was het! :-) Dat ze dat nu nog verkopen, nooit gedacht. Toen was het een blikken fles als ik mij niet vergis, nu glas.

Gepost door: bea | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, het blijkt dat velen zich die siroop herinneren en zeker die vieze smaak. Maar ik denk dat die levertraan nu wel een "zoeter" smaakje zal hebben.

Gepost door: magda | 12-03-13

en ja, ik kan mij aansluiten bij de levertraan-slachtoffers: wij moesten ook zo'n soeplepel slikken, elke avond, na heel veel protest, maar niets aan te doen: ' t was voor onze gezondheid!

Gepost door: oma-moetje | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

@Oma-moetje ,bij ons kreeg je dat ' s morgens op school en die vieze smaak bleef de hele dag in je keel hangen.

Gepost door: magda | 12-03-13

Grappige foto trouwens! Op school kregen we dat niet, ik ben na-oorlogs en wanneer mijn moeder ermee gestopt is herinner ik mij ook niet. Als we gezond genoeg waren naar haar gedacht zeker? (té levendig werden? ;°)

Gepost door: oma-moetje | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

@Oma-moetje ,maar het werd ook na de oorlog nog gegeven anders zou ik me dat niet zò goed herinneren.

Gepost door: magda | 12-03-13

Naar aanleiding van je stukje ben ik even bij internet te rade gegaan en daar heb ik het volgende vernomen: levertraan heeft een weldadig effect op de gezondheid van het hart, de bloedvaten en het beendergestel; het vermindert in niet geringe mate het risico op kanker en het bevordert tevens geestelijke gezondheid.

Ik ben al naar de winkel. Die slechte smaak neem ik er graag bij!

Gepost door: Benjamín | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

hahaha, Benjamin,dat kan ik van jou best geloven!Tja wat je allemaal niet doet om fit en gezond van lijf en leden en ook geestelijk gezond te blijven. Ga je dan eens melden of de smaak nog altijd zo vies is ?

Gepost door: magda | 12-03-13

Dag Magdake!

Sommige oude gewoontes blijven en die van de levertraan zijn nog altijd in!!
Ik weet het , het smaakt verschrikkelijk maar het was en is heel gezond!
Mooie fot's eigenlijk en zo ging het er vroeger aan toe in de scholen tijdens de oorlog op een rij en één voor één een lepel levertraan!! bahhh
Wens je nog een indoor dagje want buiten zou ik nu niet komen ze-ne, ik blijf ook lekker warm binnen.

Lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

@Annemarieke, en toen waren de ouders nog héél braaf en als de school zei dat je dat "moest" nemen dan pruttelde daar niemand tegen zelfs al moeste veel kinderen er bijna van kotsen. Het was op bevel van de overheid en daar had iedereen ontzag voor !Ik denk dat de levertraan nu wel een aangepaste smaak heeft gekregen.
Het wordt hier ook een indoor- dagje. Je zou gek moeten zijn als je niet per sé naar buiten moest om in die ijskoude wind te gaan lopen, sneeuw ligt er hier bijna niet meer.Ik ben een tweede en straks een derde sjaal aan het breien. De kleinkinderen willen er allemaal eentje!!Leuk werkje om dit nu te doen.

Gepost door: magda | 12-03-13

levertraan herinner ik me zeer vaag Magda...

de foto die je er bij plaatste spreekt boekdelen..

vreemd genoeg schijnen we dit nu niet meer nodig te hebben...

groeten

Gepost door: willy | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, het blijkt nog wel te bestaan maar in andere vormen als capsules en pilletjes. Maar toen ik die flessen zag liggen herinnerde ik me dat vieze spul weer en zo te zien wordt het nog verkocht. Alleen... ik zal dat niet kopen,hahaha!

Gepost door: magda | 12-03-13

Magda goede middg...

schitterende foto die me doet denken aan onze schooljaren , bengels zonde veel poespas ! Ik heb dat wel horen vertellen, maar kan het me niet herinneren, wel weet ik dat ik de borst kreeg en blijkt we voedzaam geweest te zijn !
Over levertraan gesproken, ge weet dat ik een visser ben en bibi heeft menig pijstaartrog gevangen ( zijn nu beschermd ) op de Oosterschelde en de schipper vroeg steeds of hij de lever niet mocht krijgen en waarom niet hé, maar een tijd later wisten wij waarom ! Zij verkochten de lever aan de apothekers of zetten die op een laag vuurtje zodat de traan er zachtjes uit liep en als ge dat doet liefst in de tuin of een afgelegen plaats, want de stank is niet te harden ! Maar soit en dat is serieus, die pijstaartroglevertraan is een van de beste gezondheidsbevorderende drankjes die je kan verdenken en bekijk die schippers maar eens ! Die schippers soppen dat vocht uit met nen boterham . Voilà dat is nog eens een didactische uiteenzetting over levertraan en niet vergeten...de ene levertraan is de andere niet ! Geloof je het niet, zoek het dan maar eens op en de echte bootvissers zullen dat ook bevestigen ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

Magda goede middag bis...

ik merk dat er ene blijven hangen is, ik bedoel de letter ' l ' van pijLstraatrog !
Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

@Pepino ,ik geloof je wel en het is een feit dat het een uitmuntende vitamine is . Maar dan eet ik toch liever de rog op ipv van zijn lever! Hetgeen ze nu verkopen zal wel een aangepaste versie zijn. Wie straft er nog zijn kinderen met zoiets walgelijks!In elk geval bedankt voor de uitgebreide uitleg!!

Gepost door: magda | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

Magda een goede avond meisje. Ja ik heb er ook genoeg gedronken als ik klein was. Maar dat was ik al vergeten, maar nu zit het weer in mijn kopje.
Groetjes dikke knuf xx
Adriën

Gepost door: Adriën | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

@Adriën ,en vond je het ook zo vies smaken. Ik moet de eerste nog tegenkomen die dat spul lekker vond ;-)

Gepost door: magda | 12-03-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.