21-03-13

familie album

Bij Fluwijn had ik oude familiefoto's gezien en hoe hij er liefdevol over vertelde. Het grijpt mij altijd aan als mensen over hun familieleden vertellen die nog leven of allang dit aardse even hebben verlaten. Tenslotte zijn zij de schakel waardoor wij  hier rondlopen .

Toen mijn moeder stierf heb ik een grote ijzeren koekendoos meegenomen waarin grote en kleine foto's staken. De kleine met een gekarteld randje en de grote allemaal getrokken bij een fotograaf . Dat was vroeger de gewoonte om bij speciale gelegenheden een foto te laten maken in een fotostudio. Zo heb ik in de koekendoos een aantal grote bruine foto's gevonden. De toestand van de foto's was niet zo denderend. De schimmel zat er in . Ondertussen heb ik alle foto's in een groot foto album geplakt . Ik heb daar indertijd een hele winter voor nodig gehad. Het voornaamste is dat de foto's nu in betere omstandigheden bewaard worden.

Ik heb al meermaal verteld dat mijn moeder een tweeling is. Dat was in de tijd toen zij en haar zus geboren werden niet zo'n alledaags fenomeen . Zij en haar zus waren de achterkomertjes van het toen al zeven kinderen tellend gezin.

 

zusjes.JPG

De tweeling zit op de schoot van een zus . De ouders achteraan hadden elke zus de zorg toevertrouwd van een kind. Mijn moeder zit op de schoot van Tante Regina.

communie.jpg

Dit zijn communiefoto's .Toen droeg je op de eerste dag een wit kleed en op de tweede dag droegen beide zusjes een donkerbruine jurk wat op deze foto niet zo goed is te zien. Op beide foto's is mijn moeder de grootste .

zusters.JPG


Het gezin telde 7 meisjes en 2 jongens . Op deze foto ontbreekt de oudste, want zij was naar Canada getrokken om daar fortuin te maken (letterlijk) in de tabak en tomatenteelt. Links staat de tweelingzus van mijn moeder, met naast haar zittend tante Germaine , die haar hielp opvoeden. Daarnaast rechtstaand tante Camilla die later ook emigreerde naar Canada (en zij is de moeder van de nicht wonende in Canada waar ik nu nog kontakt mee heb). Daarnaast tante Regina en helemaal links mijn moeder. Zittend nog een zus (en met haar dochter heb ik tot heden nog nauw kontakt).

 

rené.JPG 

Broer René, heb ik nooit gekend want die is voor ik geboren ben,ook geëmigreerd naar Canada en is ginder met een Canadese gehuwd. Hij is nooit meer teruggekeerd naar Belgie.

maurice.JPG

Dit is de tweede broer, Maurits, die op jonge leeftijd verongelukt is toen hij met paard en kar naar het land reed en de kar kantelde en bovenop hem viel.

grootouders.JPG

Mijn grootouders ,  beiden zijn overleden tijdens de bombardementen op Sluis in oktober 1944, bijna op het einde van de tweede Wereldoorlog.

ps. Mijn moeder stierf in 1989  . Haar tweelingzus is nog altijd in leven en geniet nog (voor haar leeftijd toch) een goede gezondheid!

21:13 Gepost in familie | Commentaren (17) | Tags: herinneringen |

Commentaren

altijd boeiend Magda om in die oude foto's te duiken, het koesteren waard
en bij iedereen dezelfde stijl, als ik de foto's van Fluwijn zag, nu die van jou en die die ik van m'n ouders en grootouders zie
statige familieportretten

Gepost door: fotorantje | 21-03-13

Reageren op dit commentaar

@Antje ,die statische foto's hebben wel iets hé en als ze allemaal naar dezelfde fotograaf gaan zie je dezelfde accessoires maar een beetje anders geplaatst ;-)

Gepost door: magda | 22-03-13

Mijn moeder is ook een nakomertje, het verschil: een broer van 18, een zus van 12,een broer van 6 jaar ouder en dan mijn moeder, en ook een tante (zus van haar moeder) is met haar gezin naar Amerika verhuist om fortuin te maken. En ook hier is een grote ijzeren koekendoos ,nog wel bij mijn moeder en we kijken er af en toe samen in , met de nodig verhalen er bij zoals "en dit is tante ....en deze is ...en dat ben ik ,en och tante , nokel en nichtjes ,en zo gaat ze dan maar door met herinneringen van toen zij zelf nog kind was.

PS als je kleinkinderen in de paasvakantie komen kan je ze het verhaal van RabarberBarbara laten lezen, gegarandeerd zijn ze ff bezig ;-)

Gepost door: liliane | 21-03-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, mijn moeder vertelde graag over die foto's en ik heb er indertijd ook bij de meeste de namen bijgeschreven. Want veel van die mensen ken ik niet eens ,die zijn van vóór mijn tijd ;-)

ps:Goed idee van de rabarberbarbara,dat wordt lachen geblazen.

Gepost door: magda | 22-03-13

Als ik nu in de hele oude fotoalbums van m'n ouders kijk, weet ik van de helft niet wie er op de mooie sepia foto's staan..m'n vader heeft zich nooit zo in z'n verdere familie verdiept en mijn moeder kan het niet meer vertellen helaas. Maar ik denk niet dat die fotoalbums ooit (zoals je soms ziet) op een rommelmarkt terecht gaan komen hoor..zoiets doet onze familie niet! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 21-03-13

Reageren op dit commentaar

psje..het zou gek zijn als je moeder op de ene foto ineens de kléinere zou zijn hè hahahahaa! Het was duidelijk géén één-eiige tweeling. :-)

Gepost door: mizzD | 22-03-13

@Mizzy,er steken ook foto's in het album van mensen die ik niet ken. Mijn moeder was de jongste en zo zijn er veel tantes en nichten en nonkels en neven gestorven voor ik die leerde kennen. Tijdens de vakanties bij tante Regina ben ik wel mee geweest op de koffie,maar ik geraakte gewoonweg niet wijs uit die familiebanden.Mijn moeder heeft wel al de doodsprentjes van haar familie en zo kan ik het een beetje reconstrueren.
Als je bedenkt dat de mensen het toen niet breed hadden ,maar geld bijeen schrapen om één keer naar de fotograaf te gaan bij speciale gelegenheden dat moest .
De kinderen zeiden laatst dat ze niet veel wisten over de familie van opa. En dat is ook zo. Hij vertelde zelden over zijn ouders en voorouders en tantes en nonkels. Ik heb er ook geen enkele foto van.Van zijn vader een paar foto's. Jammereigenlijk. Ik heb hen dan zo veel als ik wist verteld over opa's vader( die heb ik nog gekend) en dat ze aanvankelijk in de Elzas woonden ...

hahaha ja mijn moeder en haar zuxs zijn een niet identieke tweeling. Mijn moeder was groter en struiser . Een heel sociaal en werkzaam mens en de andere helft een egoïstisch,lui en veeleisend mens. Twee zusters kunnen niet eens zoveel verschillen!!

De oudste zoon is degene die alles wat met ons verleden te maken heeft verzamelt en koestert. Dus weet ik nu al dat hij die oude foto albums en postkaarten en fotoalbums die ik zelf aanleg zeker zal bewaren!!

Gepost door: magda | 22-03-13

Mooi dat die foto's bewaard zijn gebleven. Hier staat ook nog een blikken doos met zo'n foto's. Andere gezichten maar voor de rest bijna identiek: de klederdracht, de kapsels, de poses.

Gepost door: bea | 22-03-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, er waren indertijd ook niet zoveel fotografen en dan is het maar normaal dat je diezelfde poses en ook het meubilair terugziet. Misschien waren het ook kleren van de fotograaf zelf,want je ziet inderdaad op veel van die oude foto's dezelfde kleren.

Gepost door: magda | 22-03-13

Ik heb helaas geen foto's van mijn voorvaderen en voormoederen. Dat vind ik jammer, want ik mag heel graag naar zulke relikwieën uit het verleden kijken. Ik wist niet dat er bij tweelingen een verschil in gestalte kon bestaan, maar het blijkt dus van wel.

Gepost door: Benjamín | 22-03-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik had er moeten bijschrijven dat het een niet-identieke tweeling was. Mijn moeder was struiser en groter . Ook qua karakter verschilden ze enorm. Mijn moeder een werker en doorzetter en haar zus een egoistisch mens en een "trunt"

Gepost door: magda | 22-03-13

die communiekleren...dat was toch heel speciaal...

en dan moest men uiteraard bij de fotograaf..


op relatief korte tijd is er heel wat veranderd...

fijne dag

Gepost door: willy | 22-03-13

Reageren op dit commentaar

@Willy ,wetende dat die mensen het niet breed hadden ,vraag ik me wel af waar ze het geld vandaan haalden voor die twee outfits! Dat moet in die tijd erg mooi geweest zijn.

Gepost door: magda | 22-03-13

een schat van foto's om zeker te bewaren, ze zullen zich goed voelen daar in je album

Gepost door: merel | 22-03-13

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik hoop dat de foto's mooi bewaard blijven in het album met die zachte en fijne tussenbladen. In elk geval blijven ze in de familie want de oudste zoon bewaart alles wat van zijn voorvaderen en -moederen komt ;-)

Gepost door: magda | 22-03-13

Reageren op dit commentaar

Wat een mooie foto's, Magda ! Ik ben dol op zulke oude foto's. Ze zijn genomen in lang vervlogen tijden, toen het leven helemaal anders was dan nu.
Zo te lezen is een deel van jouw familie naar Canada verhuist. En daardoor kan jij nu binnenkort naar Canada op reis. Zo zie je maar hoe een dubbeltje rollen kan.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 22-03-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik vond jou familieverhaal zo mooi dat ik het album met de oude foto's bovenhaalde en dacht hé laat mij ook eens vertellen over hen die hun geluk zochten in de Nieuwe wereld. Aan mijn vaders kant zijn er in de vorige eeuw ook naar Canada getrokken maar daar weet ik minder over en heb maar weinig foto's. Jammergenoeg zijn veel foto's aangetast maar sedert ik ze voorzichtig heb afgewreven en in een album heb geplakt blijft de schimmel toch achterwege.
Ik hoop echt dat ik volgend jaar de familie in Canada kan opzoeken !

Gepost door: magda | 22-03-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.