25-03-13

pasta

pasta.JPG

 

Een tijdje terug kreeg ik een mand vol met pasta, sausjes , oliën... Eén pakketje sprong er echt uit. Een vierkant doosje gevuld met kleurige pasta in alle denkbare vormen. Ik heb het een hele tijd bewaard omdat ik het zo speciaal vond. Maar verleden week heb ik de pasta klaargemaakt. Ja de kleurtjes bleven zoals je ze hierboven ziet (ongekookt). Maar de smaak was ... gewoon zoals pasta smaakt.

Ik moest denken aan de tijd dat er enkel spaghetti en macaroni bestond. De spaghetti werd in de soep gedaan en van de macaroni werd er enkel een schotel gemaakt met kaassaus en hesp . Op de sociale school was de kok vindingrijk en als we 's middags macaroni met kaassaus en hesp hadden gegeten , kregen we gegarandeerd de andere dag soep met stukjes macaroni in. Had hij veel macaroni over dan maakte hij als dessert vanillepudding met ...macaroni in ! Wil je wel geloven dat ik dat erg lekker vond. En de kok kon dat appreciëren. We waren niet met zo heel veel studenten die over de middag op school bleven eten, zo kende hij ook alle studenten. In die periode had ik nogal last van mijn maag(zenuwen) en ik moest vermijden om vettige dingen te eten. Regelmatig maakte de kok gehaktballen en die dreven in de jus. Ik at die middag nooit vlees...de kok had dit opgemerkt en vroeg of ik dit niet lustte. Ik vertelde waarom en sedertdien kreeg ik op gehaktdag een bol gehak preparé( rauw  met uitjes in en peterselie) . In ruil voor zijn attentie bleven mijn schoolvriendin en ik over de middag -vooral in de winter- in de keuken en hielpen afwassen en opruimen. Hoeft niet gezegd zeker dat we alles konden bekomen van de goedlachse en rondbuikige kok! hahaha.

Maar om terug te komen op spaghetti. Ik herinner me nog de tijd dat spaghetti met bolognaise saus het onderwerp van gesprek was bij mensen die op reis waren geweest naar het Zuiden. Ik hoor mijn vader nog zeggen tegen mijn moeder dat ze dat voor hem niet moest klaarmaken" zo'n rooie bucht". Ik heb het mijn vader ook nooit weten eten .
Maar langzaam aan geraakte spaghetti met bolognaise saus ingeburgerd en werd en wordt het geregeld  gegeten. Niet iedereen is er gek op. Voor Sébastien was de vaste spaghettidag bij hem thuis een strafdag! Hij wordt nu niet meer gedwongen en voor hem wordt er iets anders klaargemaakt. Het is voornamelijk de saus die hij niet lust . Geef hem liever spaghetti met kaassaus en hesp .

Tegenwoordig is pasta ingeburgerd en vervangt het regelmatig de aardappel. Wat kan er op korte tijd toch veel veranderen in het eetpatroon van een mens .

 

Commentaren

mo zie dat, al die kleurtjes
ik ben eigenlijk geen pastaliefhebber, ik kan het eten als ze het mij voorschotelen maar k zal het nooit zelf kiezen ;-)
behalve, in een koude salade zo in de zomer, dan kan dat eens smaken

Gepost door: fotorantje | 25-03-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, het is niet mijn lievelingseten , ik vind het bij bepaalde gerechten wel lekker. Maar al die kleurtjes hoeven niet zo nodig voor mij.G ewone pasta is goed genoeg. Tenslotte zijn dat allemaal kleurstoffen die je binnenwerkt! Koude pasta kan me helemaal niet bekoren.

Gepost door: magda | 25-03-13

Mijn eerste herinnering over macaroni was inderdaad ook als dessert: in lauwe melk met een klontje boter en bruine suiker.Later toen we een gasoven kregen met hesp en kaas. Pas rond 1965 kwam die met tomatensaus op tafel. En na zo veel jaren heb ik ervaren dat die rode saus niet door iedereen goed verdragen wordt , ofwel door de tomaten ofwel door het rommel gehakt- je vader had wel gelijk hoor ,soms zit er "bucht"in!

Gepost door: speranza | 25-03-13

Reageren op dit commentaar

@Speranza, hahaha mijn vader at liever spek met eieren en een paar stukjes appel meegebakken ."om het vet wat op te slorpen" zei hij dan. Dochterlief maakte vroeger spaghettisaus met zoveel groenten in dat haar man dikwijls moest overgeven als hij haar spaghettisaus at. Was hij bij mij dan had hij er geen last van! Ik moet ook voorzichtig zijn maar dat ligt wellicht aan de kruiden of de tomaten of tomatenpuree. Van alles wat minder erin doen en ik heb er geen last meer van.
Macaronirestjes met boter en bruine suiker,mjammie!! Rijst eet ik soms ook zo.

Gepost door: magda | 25-03-13

Met kaassaus en ham? zo heb ik het nog nooit gegeten! Hier was het meteen met tomatensaus..of eigenlijk..met tomatenketchup! Later kwamen er die pakjes macaronikruiden die je in water moest wellen en dan met een blikje tomatenpuree en stukjes worst uit blik erbij maakte m'n moeder er een soort bolognesesaus van..die probeerde dat soort dingen wel graag eens uit hoor! :-)
Ik hoorde van m'n zussie dat haar ex-schoonmoeder toen ze de allereerste keer macaroni kookte er maar in stond te roeren en roeren..want op het pak stond een plaatje van róde macaroni ( met tomatensaus dus)..maar in de pan bleef het gewoon licht van kleur hahahahahaa! Is inderdaad vreemd dat er een tijd was dat men niet wist wat pasta was..ik zou niet meer zonder kunnen hoor..eet het heel graag op allerlei manieren..maar dus nooit met kaassaus en ham! haha!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 25-03-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, hahaha ik zie de ex schoonmoeder al bezig met roeren en wachten tot alles rood wordt. Ja eerst gebruikte iedereen de pakjes pasta waarin de saus bijgevoegd was. Ik herinner me nog dat de oudste zoon die pakjes miracoli( pasta plus pakjes saus in één doos) meenam op kot .Dan hadden ze vlug eten.Maar al vlug werd geprobeerd zelf saus te maken , dat was ook veel lekkerder..
O maar macaroni met blokjes hesp en overgoten met een kaassaus is hier allang een gerecht dat oa.de meeste kinderen lusten ( en de volwassenen ook natuurlijk).
Pasta is tegenwoordig zo ingeburgerd .Je houdt het niet voor mogelijk dat het vroeger in onze streek niet eens gekend was .Het was exotisch eten ,hahha!

Gepost door: magda | 26-03-13

Pasta ben ik net gek op,maar ik eet het (niet dikwijls) wel

Gepost door: liliane | 25-03-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, smaken verschillen en ik ken ook mensen die er niet zo gek op zijn.

Gepost door: magda | 26-03-13

Ik eet heel graag pasta, om het even welke soort. Die gekleurde ziet er heel feestelijk uit, mooi, het oog wil ook wat ;-) Het lijkt ook wat op snoepjes, ideaal om het aan kinderen te geven denk ik :-)
Ik denk dat ik al een tiener was toen er thuis voor het eerst spaghetti op tafel kwam. Als ik me niet vergis was het van miracoli, waar de saus in een zakje zat en enkel nog moest vermengd en opgewarmd worden. Eens mijn ouders 'de kunst' om zelf spaghettisaus te maken ontdekt hadden, verdwenen de miracolidozen :-)
Macaroni met hesp en kaassaus maak ik nu ook nog klaar, heel lekker!

Gepost door: bea | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@ Bea, ik was al op de hoge school toen vooral macaroni en spaghetti ingeburgerd geraakten. Mijn ouders hebben zich niet zo goed aangepast en behalve macaroni met hesp kwam er "geen rooie bucht "op hun bord.
Zelf ben ik nooit gek geweest op die miracoli -all-in dozen. Die saus vond ik niet lekker.

Gepost door: magda | 26-03-13

Pasta gaat er bij mij altijd in, maar die merkwaardige mix van je foto heb ik nog nooit gezien. Wel fraai, vind ik. Weet je toevallig ook het merk, of waar je die kunt kopen?

Gepost door: Benjamín | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,het merk weet ik niet meer ,ik gooide het doosje weg ,maar het is gekocht in een Oil en Vinegar winkel. Ik vermoed dat Brugge de dichtsbije stad is voor jou waar je het kunt kopen (in de Geldmuntstraat) of in Roeselare in de Noordstraat.

Gepost door: magda | 26-03-13

Bedankt voor de info. Het merk is Livera multicolore en het kost € 6,95/500 g.

Gepost door: Benjamín | 26-03-13

Vedorie je bent nog rapper dan ik, zover heb ik niet gezocht,hahahah!

Gepost door: magda | 26-03-13

hoe tijden veranderen , iedere keukenkast heeft nu wel verschillende soorten pasta's in huis

Gepost door: merel | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Inderdaad Merel, pasta is niet meer weg te denken uit onze keuken en de verschillende vormen geven elke keer ook een andere toets en smaak aan je gerecht.

Gepost door: magda | 26-03-13

Heel lang geleden aten wij spaghetti met bruine suiker en balletjes.

Ik durf nu nog wel eens een portie spaghetti nemen met bruine suiker.

:-D

Gepost door: ms | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Mske, dan ben je niet alleen. Ik durf dat ook met bruine suiker te eten ,maar wel gewoon spaghetti niet in tomatensaus gedraaid. Zelfs gewone rijst met een klontje boter en bruine suiker.Opa kookte dikwijls voor mij een portie rijst goed zacht( dat moet echt zacht zijn vind ik )om als dessert met bruine suiker te eten.

Gepost door: magda | 26-03-13

Magda goede middag...

laat maar komen en op alle manieren en een goei stukske filet daarbij met gruyère en pickles, wat moet ne mens nog meer hebben ! En dan vergeet ge nog de letterkens in de soep zodat ze gemakkelijker het affabet kunnen leren en die letterkens waren er vroeger ook al en in Antwerpen hebt ge keuzes zat als ge naar nen Italiaan wilt, maar dan goed opletten, want er zijn Italianen bij die profiteren van hunne naam en prijzen hanteren die letterlijk de pan uitzwingen en voor ne simpele pasta is dat wel bij zijnen baard geetrokken . Hier achter den hoek delen ze voedsel uit van de EU aan de minderbegoeden en regelmatig deponeren die gasten op straat volle soepblikken en andere lekkere dingen en ook pasta en zo zou het wel eens kunnen dat de goei het met de slechten moeten bekopen ! En allemaal voedsel dat nog jaren goed is ! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Pepino ,crisis zeggen ze dan en er is zo'n ongelooflijke verscheidenheid in eten te bekomen. Aja ja die letterkens dat was atijd voor de zondagsoep en soms ook tapioca bolletjes in de soep. Ik at dat graag ,mijn broer niet 'zo'n vies en glibberig spul' noemde hij dat.Ja in de italiaanse restaurants durven ze nogal eens trekken aan de prijzen.Zeker wat pizza's betreft en een bord spaghetti kost daar zoveel ,thuis kun je er het hele huishouden mee bedienen. Amaai dan krijgen ze voedsel en omdat ze het wellicht niet kennen gooien ze het weg.Ik vind die voedselbedeling niet de juiste manier om die mensen te helpen. Er moet toch een betere manier bestaan .

Gepost door: magda | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

Pasta komt hier meerdere malen per week op tafel. Met een Siciliaan is dat niet meer dan normaal hé ;-)
Die gekleurde pasta word toch meestal met spinazie, tomaat of de zwarte met inktvis gekleurd!
Ik kreeg als kind ook macaroni met bruine suiker. Wij vonden dat wel lekker maar nu niet meer. Mijn man verstaat het zelfs niet dat we dit konden eten. hahaha.
Thuis aten we ook spaghetti met tomatensaus en balletjes of met kaas en hesp.
Later, niet meer thuis, kwam de bolognaise of stoofvlees er bij!
Maar nu zou ik er ook wel een postje kunnen over schrijven want dat is hier een hele cinecure over hoe en welke pasta er op tafel komt.

Gepost door: emmy | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Emmy, pasta is nu wel ingeburgerd maar toch is het onze basisvoeding niet. Pasta blijft een beetje "exotisch".
Schrijf jij maar eens een postje over pasta en zo.Ja de vorm van de pasta geeft het gerecht toch een andere smaak.Hier kon er ook nogal eens over gediscuteerd worden over dun of dik ,spirelli en wat weet ik nog meer... Opa 's moeder was een siciliaanse ;-))

Gepost door: magda | 26-03-13

Wat een mooie pasta, Magda. Met een lekker sausje erbij moet dat smullen zijn !
Hier bij ons wordt heel veel pasta gegeten omdat wij dat heel graag lusten en je kan er zo veel fijne bereidingen mee maken.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ja met pasta kun je eindeloos variëren. En bijna alle voeding past bij pasta. Ik eet alles graag van dik naar dun ,gedraaid of in sliertjes...en daarenboven is het ook vlug klaar.

Gepost door: magda | 26-03-13

ik ben er alleszins een liefhebber van, ik vraag me enkel af hoe ze aan de kleuren komen..

het oogt in ieder geval wel mooi

gropeten

Gepost door: willy | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, Emmy schreef het al hoe je die kleurtjes krijgt! spinazie maakt de pasta groen,tomaten maakt ze rood en inktvis maakt ze zwart. Maar hoe ze die schelpjes zo gekleurd hebben vraag ik me ook af.

Gepost door: magda | 26-03-13

Voila mijn postje staat er Magda :-)

Gepost door: emmy | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Emmy ,ik ga seffens eens kijken ;-)

Gepost door: magda | 26-03-13

Prachtig die vormen en kleuren.

Gepost door: stefanie | 03-04-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.