26-03-13

Kerk in ons dorp is afgebrand

Omstreeks 16 uur kreeg ik een telefoontje van de zoon met de melding dat de kerk in Westkapelle in brand stond.  Ik was op dat ogenblik aan het wandelen op het strand . Het was steenkoud op de zeedijk maar op het strand was  het best aangenaam.
Het was even schrikken toen ik dit bericht hoorde. Een historische kerk waarvan een deel daterend uit de 13e eeuw(klik). Op een Open Monumentendag heb ik de 136 trappen beklommen tot ik aan de voet stond van het torentje zo'n 26 meter boven de begane grond en de hele streek kon overzien. Dat is nu allemaal weg. Er is een grote bres geslagen in de dorpskern van Westkapelle , een deelgemeente van Knokke-Heist.

De brand in de kerk van Westkapelle ontstond rond 15.15 uur. Op dat moment waren arbeiders bezig met dakwerken uit te voeren. Die werken aan het dak zijn volgens de brandweer zo goed als zeker de oorzaak voor de uitslaande brand. De Sint-Niklaaskerk stond in een mum van tijd in lichterlaaie. Ruim drie kwartier later stortte de kerktoren van het beschermde monument in.(bron HLN.BE)

kerk1_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk8_jpg_h380_jpg_568.jpg

kerk7_jpg_h380_jpg_568.jpg

Westkapelle_-_Sint-Niklaaskerk_2.jpg

zo zag de kerk eruit

foto's van internet

 

 

Commentaren

Ik zag het in het nieuws van 18h. Ik kende de kerk in Westkapelle goed. Een paar familieleden kregen er de uitvaartmis en mijn oudste zus trouwde er. Wij hebben ook in Westkapelle gewoond en ik weet nog dat de kermis rond de kerk stond.
Ik moest er als kind naar de zondagsmis, dat moest voor de schone schijn in het dorp hé. Toen ik eens een stoel met een zacht fluwelen kussen gekozen had werd ik er op gewezen dat die stoel eigendom van iemand was en ik op een rieten stoel moest gaan knieën. Ik ging nooit meer naar de mis. Ik ging gaan wandelen en kocht snoep met het geld voor de offerande, hahaha.

Gepost door: emmy | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Emmy, mijn dochter is in deze kerk gehuwd en een paar keer was ik ervoor een begrafenis.In feite gingen we nooit naar deze kerk maar meer naar de st Margarethakerk aan het station. Ik heb me nooit een Westkapellenaar gevoeld en voor de dorpelingen waren wij " die van over de Natienlaan" bedoelend bewoners van het nieuwe Westkapelle als verlengstuk van Knokke ;-).

Gepost door: magda | 26-03-13

Wij hebben er maar 2 jaar gewoond maar Westkapelle was eigenlijk al altijd een stukje Knokke hé.

Gepost door: emmy | 27-03-13

@Emmy ,dat is waar en we bleven ons Knokkenaars voelen.Wij trokken in elk geval naar Westkapelle om dat de bouwgrond toen al niet te betalen was voor jonge mensen!Voor mijn werk moèst ik in Knokke wonen, en zeggen dat ik op een paar honderd meter van de gemeentegrens woonde. Ik nam mijn domicilie bij mijn ouders en wat was ik blij toen de fusie eraan kwam.De woonperikelen waren op die manier vanzelf opgelost.

Gepost door: magda | 27-03-13

Ik heb het op het nieuws gezien, wel jammer dat ze niets hebben kunnen redden van de kunstschatten en waarde volle bezittingen in de kerk.

Gepost door: liliane | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,het is ongelooflijk snel gegaan en de brand was zo hevig dat blussen niet meer lukte. Er waren kinderen in de kerk als voorbereiding voor het Vormsel. Het mag een wonder heten dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Gepost door: magda | 26-03-13

ik dacht al dat dat bij jou in de buurt was
wat erg toch

Gepost door: fotorantje | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik woon in het "nieuwe "gedeelte van Westkapelle( ik woon er al meer dan 40 jaar maar voor de dorpelingen blijft het nog altijd het nieuwe gedeelte). De kerk staat in de dorpskern en het mag een wonder heten dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Gepost door: magda | 26-03-13

Heel erg dat zo'n mooi gebouw, zo'n monument nou weg is

Gepost door: ,kmadammeke Kwebbelt | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Madammeke, het is bijna niet te geloven dat er alleen nog geblakerde muren overeind staan. Ik weet niet of ze daar nog iets kunnen mee aanvangen.

Gepost door: magda | 26-03-13

Ik zag het op het nieuws ... Ik wist niet dat het bij jou in het dorp was. Wat vreselijk, al die mooie dingen die in de kerk stonden, het gebouw op zich ... totaal verwoest.
De beelden zagen er heftig uit ...

Gepost door: Mamapippa | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Mamapippa, ik ben niet een kerkganger maar als je zoiets ziet dan krijg je toch rillingen. Een mooi gerestaureerd gebouw met een rijke geschiedenis.Gelukkig zijn er gene slachtoffers gevallen want de huizen staan er heel erg dichtbij.

Gepost door: magda | 26-03-13

Ik ben ook niet kerks maar zoiets vind ik altijd zonde..dat is de geschiedenis van zo'n gemeente..en dat is nu voorgoed helemaal weg. Brand lijkt me het ergste dat je kan overkomen..een hoop dingen kun je gewoon nooit meer vervangen, hoe goed je ook verzekerd bent.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 26-03-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het is triestig om die rokende geblakerde muren te zien staan. Belangrijk hier is wel dat er geen slachtoffers vielen ,want de kerk is omgeven door woningen!! Deze avond rook ik tot bij mij verbrand hout en in de verte zag ik geen spitse toren meer maar een uitstekend gedeelte onder het torentje,(zoals op de tweede foto)!! Ja een stukje geschiedenis van een rijk verleden is weg . Deze kerk bestond vele eeuwen langer dan de kustgemeentes Knokke en Heist waarvan Westkapelle nu deel van uitmaakt samen met Ramskapelle.

Gepost door: magda | 26-03-13

Ik zag het op het nieuws. De kinderen waren hier en we waren heel verbaasd hoe snel die kerk volledig in brand stond. Ongelooflijk. Als ik de haard wil laten branden duurt het soms een hele tijd alvorens er vuur is en daar...één vonk en weg was ze.
Gelukkig vielen er geen gewonden maar een stuk geschiedenis is weg. Spijtig van de kunstwerken die mee in rook zijn opgegaan.

Gepost door: bea | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Bea ,dat is het hem juist : een stuk geschiedenis van onze voorouders is weg. Er stond daar ook een zeer mooi kerkorgel. Kerken zijn meestal rijk aan kostbare schatten en dat is nu allemaal verloren.

Gepost door: magda | 27-03-13

"Het was een mooie brand", zeggen de brandweerlui dan en laten we wel wezen: als het dan toch moet gebeuren, verkies ik een kerkbrand boven een woningbrand.

Gepost door: Benjamín | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,inderdaad als je moet kiezen heb je gauw gekozen. Maar het blijft een groot verlies en de machteloosheid tegen dit natuurgeweld is groot. De mensen die er vlak vòòr woonden hebben met man en macht moeten blussen in hun eigen huis en achtertuin! Door de felle wind vlogen er brandende stukken over de huizen heen in de achtertuinen waar alles ook in brand vloog. De hitte moet erg geweest zijn. Nu hoor je pas aan welke ramp veel mensen ontsnapt zijn en dan mogen ze nog van geluk spreken dat het torentje gewoon in elkaar is gezakt en niet is omgevallen.

Gepost door: magda | 27-03-13

een triest gebeuren Magda...

het aantal branden als gevolg van dakwerken is toch veel te groot...

het juridisch steekspel tussen de verzekeringsmaatschappijen kan beginnen..

en de kerk lijkt me totaal verloren..

jammer, maar helaas

groeten

Gepost door: willy | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, er zijn inderdaad al veel branden ontstaan bij herstellingswerken. Ik snap niet dat er niet meer voorzorgen worden genomen.De kerktoren was één en al houtwerk. Er was ook geen stenen trap om helemaal tot boven te geraken.Op Open Monumentendag ben ik nog langs een grote en ferm hoge ladder naar boven geklommen want ik wilde per sé van op de toren de streek zien.Prachtig natuurlijk en naar beneden gaan langs die ladder heb ik achterwaarts gedaan met mijn ogen dicht. Ik had gewoon de bibber van de hoogte.

Nu hopen ze dat ze met de nog rechtstaande muren iets kunnen aanvangen. Ik heb zo mijn twijfels.

Gepost door: magda | 27-03-13

Magda goede middag...

een grote ramp en bijna altijd als oorzaak werken aan het dak en nooit geen blusmateriaal in de buurt ! Ik eis altijd dat er steeds een waterslang en emmers zand in de buurt zijn om te blussen ! Zowel hier wanneer ze aan het dak komen werken en eveneens in het bos ! Ik ben beroepshalve al te dikwijls naar zulke rampen moeten gaan kijken en gewoonlijk een kleine oorzaak met catostrofale gevolgen !! Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Pepino ,niemand spreekt het luidop maar het is waar wat je zegt. Ze waren bezig met die zwammen te bestrijden .Waarmee doen ze dat dan wel? Ook waren er opknappingswerken bezig. Het is niet de eerste brand bij dakwerken en nog zijn ze niet geleerd. Het is ook allemaal razendsnel gegaan en blussen tja er was geen blussen aan.Zelfs de bomen aan de andere kant van de weg staan er geblakerd bij!!En tot in mijn tuin werd je de brandgeur gewaar.In vogelvlucht woon ik er toch een km vandaan.

Gepost door: magda | 27-03-13

Jammer, en het heeft niets te maken met gelovig zijn of niet, het gaat over cultuur, en dan is het altijd jammer als dit verloren gaat.
Hoog tijd dat ze die dakwerkers eens meer controleren, daar zit een zootje allegaartje, die het voor de echte stielmensen kapot maken. Pas is hier ook al bij roofingwerken een shoppingcenter in vlammen opgegaan.

Gepost door: roysfoto | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Roy ,ik zei het al bij Pepino na al die branden die er op die manier al zijn ontstaan, zijn ze nog niet geleerd!! Het is zoals je zegt ,er is een stuk geschiedenis voor goed verloren gegaan. Er stond een mooie preekstoel en een groot kerkorgel om van de andere kerkschatten niet te spreken.

Gepost door: magda | 27-03-13

Ja, toen ik het las op het internet was het toch ook even verschieten! Wat jammer van die historische waarde..

Gepost door: cuisine celine | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Céline, het is toch een stuk cultuur en geschiedenis die in amper twee uur is verdwenen. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen ,als je weet dat er kinderen aan het oefenen waren in de kerk voor hun Vormsel!!

Gepost door: magda | 27-03-13

was een mooie kerk ,heb gezien op nieuws

Gepost door: sloeber | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Sloeber, jammer dat hij nu is afgebrand ,maar gelukkig vielen er geen slachtoffers!

Gepost door: magda | 27-03-13

Goeie avond Magdake!

Amaai dat is toch wel erg he dat zo'n geschiedenis zomaar op één twee drie verdwenen is en dan al die schilderijen die zo oud zijn. Er is veel cultuur naar de vaantjes!
Spijtig maar al een geluk dat er geen gewonden of doden zijn!
Nog een knusse avond he!
Lieve groetjes annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Annemarieke, een ramp met grote gevolgen maar gelukkig geen menselijk leed!

Gepost door: magda | 27-03-13

ik zag de beelden op tv. Wat jammer dat ze de kerk niet hebben kunnen redden, temeer omdat het een historeisch kerkje was. Zo'n dingen zijn betreurenswaardig.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 27-03-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, héél erg jammer ,want het was inderdaad een historisch kerkje dat eeuwen ouder is dan Knokke en Heist!!De brand heeft razendsnel om zich heen gegrepen en niets is er kunnen gered worden. Ongelooflijk eigenlijk. Vandaag heb ik reacties gehoord van de omwonenden.Die zijn allemaal aan een ramp ontsnapt. Daken vlogen in brand, over de huizen heen vlogen zo'n grote gensters dat vogelkooien en struiken in brand vlogen, de brandgeur in de huizen is geweldig . De bomen op straat zijn verbrand. Om in de kerkelijke sfeer te blijven " een mirakel "dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Gepost door: magda | 27-03-13

Wat jammer toch van die kerk. Dit is een groot stuk geschiedenis dat plots wegvalt. Al die herinneringen. Soms sta je er echt versteld van hoe snel een brand uitbreiding kan nemen. Die omwonenden moeten verschrikkelijke angst voor hun eigendom doorstaan hebben.

Gepost door: stefanie | 03-04-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.