02-05-13

met de trein naar Ieper...

de trein.jpg

Er wordt geprobeerd om de uitstappen die we maken zoveel als mogelijk met het openbaar vervoer te doen ,en dat is meestal met de trein. Deze keer dus ook:
Van Knokke naar Brugge, overstappen op de trein naar Kortrijk en in Kortrijk overstappen op de trein naar Poperinge. Wij stapten af in Ieper na twee en een half uur !! Tja we wonen nu eenmaal in een uithoek van ons landje.
In Kortrijk moesten we een halfuur wachten en onze reisleider had ervoor gezorgd dat  in het stationsbuffet  koffie en een croissant klaar stonden.

Weet je wat opviel aan deze treinreis?   Dat er op elke trein twee conducteurs rondliepen om controle te doen. Van elke kant van de wagon liepen ze naar elkaar toe ! Zwartrijders hadden geen enkele kans om stiekem weg te lopen. Het zal niet enkel omwille van de zwartrijders zijn maar ook om veiligheidsredenen voor de conducteurs zelf. Zo hoort het ook vind ik. Nog niet zolang geleden treinde ik tot ver in Limburg en zag op de drie uur durende reis geen enkele conducteur.

station Kortrijk.jpg

In de voormiddag stond een wandeling met een gids op het programma.
Vòòr we aan de Menenpoort kwamen, waarvan ik eerder de foto's toonde, hebben we eerst de halve stad doorkruist om tot aan de Vesten te geraken. Maar eerst toon ik de wandeling op de Vesten.


Eerst liepen we onder een tunnel door en zagen aan de andere kant een mooie brug om de andere kant te bereiken. Op de brug had je een prachtig zicht op de  omwalling.

"De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee. Eerst waren de vestingen niet meer dan een aarden wal met grachten. Later kwamen er stenen muren en torens. Nog later groeiden ze uit tot een complex geheel met bastions, voorversterkingen, grachten en muren.  De huidige structuur van de vestingen is gebaseerd op het werk van de Franse vestingbouwkundige Vauban, in opdracht van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, in 1678."(toeristische dienst)

wandeling de vesten.jpg

wandeling de vesten2.jpg

wandeling de vesten1.jpgwandeling de vesten7.JPG

We keerden een eindje op onze stappen terug en gingen langs een stenen trap naar boven om verder te wandelen op de Vesten richting Menenpoort.

 

wandeling de vesten3.jpg

Dit kapelletje is opgericht na de 2e Weredloorlog als dank dat de stad toen niet opnieuw is platgelegd bij de bombardementen !  En de tweede foto is een gerestaureerde ijskelder.

wandeling de vesten4.jpg

 

wandeling de vesten6.JPG

Deze mossen op de oude muren zijn zeldzaam en beschermd. Met je vingers er dus afblijven!

wandeling de vesten5.jpg 

Vanop de Vesten een zicht op de stad en ons gezelschap liep netjes op de wandelpaden in het kielzog van de gids richting Menenpoort.

 

22:00 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (16) | Tags: senioren, ieper, de vesten |

Commentaren

Mooie reeks foto's Magda, jij bent me toch een genieter, en gelijk heb je ;-)

Gepost door: roysfoto | 02-05-13

Reageren op dit commentaar

@Roy ,maar jij toch ook als ik zie waar je allemaal foto's gaat maken!!
De jaren die ik werkte ,had ik geen tijd om veel op stap te gaan. Nu ik in een groepje zit met mensen die ik al jaren ken ,is het des te fijner om op stap te gaan. Degene die de uitstappen regelt doet dat altijd met veel zorg en gaat zelfs op voorhand gaan kijken. Ik neem het fotograferen op mij en de resultaten vind ik redelijk vooral omdat ik alles zo vlug moet doen . Ik moet mee met de groep en dat betekent dikwijls hollen om ze niet kwijt te spelen en ik wil toch ook iets horen wat de gids vertelt.Maar...ik doe het graag;-)

Gepost door: magda | 02-05-13

zo te zien was het een mooie dag en ook lekkere ontbijtkoeken

Gepost door: merel | 02-05-13

Reageren op dit commentaar

@Merel, zo'n uitstappen doe ik graag en met een gids steek je altijd iets op dat je nog niet wist.De koffie met croissant krijgen we bij elke uitstap , we zijn ook altijd al redelijk vroeg weg van huis en dan doet dat wel deugd. Ook wordt er altijd gezorgd voor lekker middageten en op de terugweg gaan we ook nog iets drinken.

Gepost door: magda | 02-05-13

Het is verbazingwekkend dat het Belgische openbaar vervoer erin slaagt om in 2u30' de fenomenale afstand van 70 kilometer te overbruggen, of anders gezegd aan de duizelingwekkende snelheid van 28 km/u.

Gepost door: Benjamín | 03-05-13

Reageren op dit commentaar

@Banjamin ,maar om eerlijk te zijn moet je een halfuur wachttijd in Kortrijk aftrekken hé! En dan had de trein ook niet eens vertraging , dat viel tegen ;-))

Gepost door: magda | 03-05-13

Dat van die twee controleurs is al een hele tijd aan de gang hoor, maar op sommige treinen, voor op forensentreinen, zie je ze (meestal) niet

Gepost door: ms | 03-05-13

Reageren op dit commentaar

@mske ,het opvallendst was dat ze werkelijk aan de twee kanten van de wagon begonnen met controleren ,en natuurlijk had een jongen prijs, die werd aan de volgende halte eruit gezet! Ook niet slim om aan een halte met loket op te stappen zonder kaartje ( het was een groot station waarop hij opstapte).

Gepost door: magda | 03-05-13

Oehh..moet echt nog eens terug naar Ieper dus..we zijn vanaf die maquette een klein stukje dat park daar ingelopen maar had geen weet van deze vestingmuren! We hadden er ook geen tijd voor gehad, dat ook niet, maar toch..genoeg nog te zien daar dus!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 03-05-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het is wel een fikse wandeling op die vesten ,maar dat ben jij toch gewoon hé ;-) Er zou onlangs een soort tentoonstellingsruimte met een café erbij geopend zijn onder de vesten .Vroeger moet het een keuken geweest zijn waar ze voor eventjes 5000 soldaten eten klaarmaakten. Daar hadden wij geen tijd voor om het te bezoeken. Jammer.

Gepost door: magda | 03-05-13

Een erg mooie wandeling, Magda ! Ik heb dat ook al eens gedaan. Helemaal die vesten afgewandeld. Maar dan zonder gids en daardoor wist ik bijvoorbeeld niet dat de mossen op de muren beschermd waren. Zo leert een mens altijd iets bij.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 03-05-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,de gids vertelde dat het oude en zeldzame mossen zijn en als ze het zien dat je er durft meenemen krijg je een fikse boete.

Gepost door: magda | 03-05-13

Je bent door de helft van Belgie gereisd alvorend je in Ieper was :-)
Beschermd mos, echt waar of was het een lolletje van de gids?

Gepost door: bea | 03-05-13

Reageren op dit commentaar

@Och Bea, dat reizen gaat vlug als je in goed gezelschap bent!
Het is geen lolletje van die mossen. Je krijgt een boete als je betrapt wordt er mee te nemen. Dat is niet zo uitzonderlijk :we liepen eens in een bos en daar kwam de boswachter vragen wat de kleinkinderen in hun plastiek tasje hadden!! De kinderen hadden bladeren en noten opgeraapt voor school .Toen zei die man dat we zeker geen mossen mochten meenemen!! Dat was in Eeklo op het Provinciaal domein " Het Leen" ! Zo zie je maar dat het elders ook zo is.

Gepost door: magda | 03-05-13

oooh mossen die beschermd zijn, dat wist ik niet
nuja mos zal je niet zo vlug gaan plukken hé

Ieper is altijd boeiend en blijkbaar is er toch al veel veranderd van toen ik daar in de buurt woonde

Gepost door: fotorantje | 04-05-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, mossen zijn wel gegeerd om in bloemstukken te verwerken !En je zou verbaasd staan hoeveel er geplukt worden.

Gepost door: magda | 04-05-13

De commentaren zijn gesloten.