06-05-13

Werken in de tuin

klimop.jpg

Ik weet wel dat het gisteren  zondag was , maar je moet het nemen zoals het komt. De klusjesman had tijd en kwam langs om de gevel te bevrijden van de klimop. Dat was de eeuwige struikelsteen tussen opa en mezelf. Niet zozeer omwille van de klimop maar om het feit dat hij tegen snoeien was. Hij vond dat  ik alles te klein en te kort wilde houden.
Maar als de klimop langs de gevel al eens door de dakgoot groeit en de ramen doet verdwijnen achter een groen bladerdak, vind ik het toch de hoogste tijd om die af te knippen. Lang geleden in een vlammende colère terwijl hij naar zijn werk was, heb ik al de klimop van de gevel getrokken en naar het recyclagepark laten voeren. Buurtje was zo vriendelijk om dit met zijn aanhangwagen te doen. Hij moest zelfs verschillende keren over en weer rijden !!! Daarna waren we overeengekomen om de klimop enkel tot vensterhoogte te laten groeien. Een soort minnelijke schikking  ,hihihi !
Maar met de jaren worden de takken werkelijk dikke stammen en je hebt er meer rommel , beestjes en stof van dan sierwaarde. En je moet er vlug bij zijn of de klimop klimt hoger dan je wilt !

Sorry Opa, maar deze keer vliegen die dikke stammen eruit, wordt de muur afgeschuurd en opnieuw wit geschilderd. Het bespaart me urenlang snoeiwerk om de klimop deftig te houden. Ik word er met de jaren ook niet leniger op ...

Zelf heb ik gisteren niet geholpen aan dat snoeiwerk, maar de tuin wat verder gefatsoeneerd en genoten van het zonnetje.

17:30 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (18) | Tags: tuin, klimop, tuinman |

Commentaren

ja klimop wel mooi soms maar de veel is de veel

Gepost door: sloeber | 06-05-13

Reageren op dit commentaar

@Sloeber, teveel is inderdaad teveel. De klimop werd ook te oud en dan heb je veel dode takken ,zit het vol dode bladeren en slakken en zo meer...

Gepost door: magda | 06-05-13

Doe dat zelf zo onder het keukenraam in de voortuin..tot aan het raam, maar eens in de zoveel tijd echt tot op de grond afknippen. Het woekert als een tierelier en de boel zou inderdaad dichtgroeien als je het liet begaan. Achter hebben we het ook (zomaar vanzelf ) en dat loopt de spuigaten uit, omdat we er niet goed bij kunnen..gelukkig snoeit de buurman zo af en toe het ook rigoreus weg..des te beter.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 06-05-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy ,ik doe veel in de tuin ,maar die klimop afsnijden was me te zwaar. De tuinman heeft vier uur nodig gehad om de hele boel eruit te krijgen en dan nog zijn er hier en daar dikke stompen overgebleven. Liefst 15 meter lange muur met klimop die zeker 25 cm dik stond!

Gepost door: magda | 06-05-13

Magda goede avond...

en uwen tuinman kreeg toch dubbelen trits ?? Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 06-05-13

Reageren op dit commentaar

@Pepino ,ik beschouw die tuinman als een oudere zoon! Hij wordt erg goed verzorgd en krijgt behalve zijn loon( vraagt niet erg veel,hij doet het meer als vriendendienst in ruil voor iets waarmee ik hem vroeger heb geholpen) ook eten en drinken.

Gepost door: magda | 06-05-13

groot gelijk! Onze klimop gaat er dit jaar ook allemaal uit, is intussen al minstens 25 jaar oud en z'n hoogtepunt voorbij

Gepost door: oma-moetje | 06-05-13

Reageren op dit commentaar

@Oma-moetje, die klimop hier was allang over zijn hoogtepunt heen en zeker meer dan 25 jaar oud. Het buitenste laagje was nog groen maar daaronder dikke dooie takken. Ik heb met de jaren en met het telkens moeten snoeien een paar keer tijdens de zomer en herfstperiode een ferme hekel gekregen aan klimop. Mooi om zien bij een ander ,maar liefst niet bij mij ;-)

Gepost door: magda | 06-05-13

Klimop kan mooi zijn maar het is een vuiligheid.
We hadden het ook in de tuin, en met de grootste moeite waren we er vanaf.
Maar de buur veegde er zijn broek aan, en zijn klimop overwoekerde onze muur metersver.
Zelfs mooi vragen om het op zijn kant te houden, hielp niet, en zo is er ruzie van gekomen, nu ja ruzie, niet meer praten, tja..

Gepost door: roysfoto | 06-05-13

Reageren op dit commentaar

@Roy , ja en ruzie om zo iets is in wezen stom hé! Gelukkig was het hier enkel "ruzie" tussen opa en mij ;-).Jonge klimop is mooi maar het is zo verleidelijk om het te laten groeien en dan zit je met vuistdikke stammetjes en krijg die maar klein!! Hier is het nu een trend om bekaert draad te zetten en klimop te laten tegenaan groeien. Als ik dat zie heb ik goesting om tegen die mensen te zeggen " doe dat toch niet" Met de jaren gaan ze de klimop niet meer de baas kunnen en zullen ze klimop èn draad moeten uitgooien!

Gepost door: magda | 06-05-13

de tuinman op z'n zondags heeft goed werk geleverd
en opa zal nu vast goedkeurend knikken :-)

Gepost door: fotorantje | 07-05-13

Reageren op dit commentaar

@ Antje , Op zijn werk is er zoveel te doen dat hij veel moet overwerken,maar hij wilde per sé komen vooraleer de klimop weer in gang schiet en dan kan het enkel maar op zondag. Hij heeft geen lawaai gemaakt want alles gebeurde met een grote kniptang.I wil geen strubbelingen met de buren.

Gepost door: magda | 07-05-13

Klimop is echt niet aan te bevelen, mooi de eerste jaren maar daarna is het beste er van af. Hier was er ook een muur waar klimop tegen groeide, de klimop hebben we enkele jaren geleden ook helemaal verwijderd. Niet te geloven hoeveel beestjes we toen gezien hebben en het meeste werk was nog om de sporen van de muur te krijgen, geen lachertje. Klimop is mooi elders :-) , hier hoeft het ook niet meer.

Gepost door: bea | 07-05-13

Reageren op dit commentaar

@Bea , ik ben blij dat er nog iemand mijn mening deelt over klimop. Ja dat staat me nog te wachten :het afschuren van de gevel en dat spul is taai en niet gemakkelijk eraf te krijgen en dan terug wit schilderen. Als ik die klimop snoei krijg ik vreselijke hoestbuien door het stof dat er in genesteld zit. En dan vergeet ik nog de slakken en ander ongedierte.Duidelijker kan mijn afkeer niet hé hahahah!

Gepost door: magda | 07-05-13

Magda, vorige zomer heb ik de klimop aan onze zijgevel ook verwijderd. Op den duur worden die takken zo dik dat je daar geen weg meer mee kunt.
De klusjesman zal die karwei wel tot een goed einde hebben gebracht en ik ben er zeker van dat Opa ook wel goedkeurend zal hebben toegekeken.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 07-05-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn de klusjesman heeft zeker mooi werk geleverd,maar verschillende van die dikke knoesten kon hij niet de baas en die steken nog boven. We vinden er wel iets op.Ik denk ook dat opa het goedkeurend zal bekijken want het is bijna netjes( helemaal als de muur is afgeschuurd en opnieuw gewit)

Gepost door: magda | 07-05-13

Klimop is inderdaad mooi maar ook verwoestend, het groeit overal doorheen en is uiterst sterk. Dat van die discussies, klonk zo herkenbaar. Ook mijn ventje en ik hebben er zware woorden over gehad. En ook ik ben in een colère klimop gaan losrukken :-). Ook bij ons zaten er beestjes tussen. Massa's pissenbedden die de kinderkamers binnenkropen door een miniscuul gaatje. De klimop hing boven op golfplaten en daaronder stond de brander van de chaufage. Warm en vochtig. Ideale voedingsbodem voor allerlei ongedierte. Ondertussen hebben we hier ook een gulden middenweg gevonden. Geen klimop meer aan het huis. En in de tuin mag hij vrij spel hebben.

Gepost door: Stefanie | 19-05-13

Reageren op dit commentaar

@Stefanie, alé het was dus niet bij mij alleen dat er woorden waren voor die stomme klimop. Ik had al veel weggedaan toen opa nog leefde .Maar met een soort compromis dat er nog een deel bleef staan. Nu heb ik aan het tuinhuis een knoest laten wegzagen en constateer ik dat een stuk hout van de wand weg is en er een ferm gat is. In een stukje dat aangebouwd is (want een tuinhuis is nooit groot genoeg) is een stuk van een golfplaat doorboord en kun je gewoon binnen kijken. Reparaties voor de boeg. Gelukkig heb ik een goede en niet dure klusjesman! Helemaal geen klimop meer voor mij !!

Gepost door: magda | 20-05-13

De commentaren zijn gesloten.