19-06-13

Filmset

 

Voor opnames van de tv-reeks " In Vlaamse Velden" werd begin 2013 op de site van de Suikerfabriek in Veurne een waarheidsgetrouw slagveld met loopgraven aangelegd. Na de opnames, die plaatsvonden in april, sloegen de Provincie West-Vlaanderen, de West-Vlaamse Intercommunale (wvi – eigenaar van de site) en de Stad Veurne de handen in elkaar om deze unieke site open te stellen. Net omdat de tv-reeks vanaf 12 januari 2014 zal worden uitgezonden op Eén, zal ze meteen het startschot vormen voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog, een topproject voor de provincie West-Vlaanderen.

  • Zondag 7 juli van 14 tot 17 uur
  • Zondag 11 augustus van 14 tot 17 uur
  • 2 euro vanaf 6 jaar tot 12 jaar , 4 euro vanaf 12 jaar
  • Bron: Stadsbestuur Veurne

Filmset " In Vlaamse Velden" 

front.jpg

front10.jpg

 

kinderen,film,Veurne

 

 

kinderen,film,Veurne

 

 

kinderen,film,Veurne

 

 

loopgracht.jpg

leger.jpg

 

kinderen,film,Veurne

kinderen,film,Veurne 

 

kinderen,film,Veurne 

 

kinderen,film,Veurne

  

kinderen,film,Veurne

 

front7.JPG

 

 

kinderen,film,veurne

 

 

kinderen,film,veurne

 

 

Tijdens het weekend dat ik in de Westhoek bij de oudste zoon doorbracht, zijn Luc en ik de zondag naar Veurne gereden om de filmset waar de TV reeks " In Vlaamse Velden" werd opgenomen te bezoeken. Het was die dag bitterkoud  en ik hoorde een bezoekster zeggen " een sjaal en handschoenen zou je kunnen verdragen" en moest het daar bovenop nog slijkerig en nat geweest zijn dan waande je je echt in de barre winter tijdens de eerste Wereldoorlog.

Nu ik die filmset heb gezien ben ik razend benieuwd hoe dit allemaal zal overkomen in de TV reeks. De gids vertelde dat het verbazend is hoe ze met deze filmset levensechte situaties hebben gefilmd. De kleine waterputten geven de illusie dat alles onder water staat en de kale bomen zijn in de opgehoopte aarde in een betonnen sokkel gestoken. Met vlammenwerpers zijn de stammen verbrand. Om de einder te verdoezelen werden grote zandhopen opgeworpen. Een nabijgelegen fabriek maakte op gezette tijden een fluitsignaal , dit werd overstemd door vogelgeluiden die telkens bij het fluitsignaal werden afgespeeld. Het autoverkeer in de nabijgelegen straat werd omgeleid tijdens de duur van de filmopnames. De opnames werden stilgelegd bij vliegverkeer ( De luchtmachtbasis van Koksijde is nabij gelegen)

Op de eerste collage zie je een bak met wat riethalmen. Dit werd gebruikt bij opnames van ( natuurlijk) overstroomd gebied in de Westhoek. Die opnames gebeurden vooraf en de bak met die riethalmen werd vòòr de opgenomen film gezet om de illusie van overstroomde slagvelden weer te geven.

De soldaten die er rondliepen waren gidsen die veel over de 1e wereldoorlog wisten te vertellen, ook over het leven ( en overleven) van de mensen in de loopgraven.

Nog tweemaal kun je deze filmset nog bezoeken. Het is een uitstapje waard. De gidsen loodsen je met veel uitleg door de filmset.

 

 

20:56 Gepost in Actualiteit, kinderen | Commentaren (17) | Tags: kinderen, film, veurne |

Commentaren

boeiend Magda!
jammer dat niet alles foto's te zien zijn
ik kom later nog eens terug

Gepost door: fotorantje | 19-06-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik heb het gemerkt en heb alle foto's opnieuw geplaatst. Hopelijk zie je nu geen kruisjes meer!

Gepost door: magda | 19-06-13

Reageren op dit commentaar

de foto's staan er nu :-)
knap hoe ze alles nagemaakt hebben
is aansluitend aan mijn IJzertorenbezoek, heel aangrijpend als je je inleeft in hoe het was, als dit al enigszins mogelijk is

Gepost door: fotorantje | 19-06-13

Ze kunnen wel wat hè..de hele trukendoos gaat open...en wat ter plekke niet kan, shoppen ze digitaal er wel bij! ;-)
Heel interessant!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-06-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, als je een film ziet sta je er niet bij stil dat er eenvoudige middelen gebruikt worden om maximaal effect te bekomen.Ik vergat er nog bij te vertellen dat alle uniformen getrouw zijn nagemaakt en om ze er vuil ,vies en versleten te laten uitzien mochten de scouts van de streek een hele namiddag ravotten met die nieuwe kleren in de modder op de filmset. De brandweer had het terrein daarvoor natgespoten! De kleren zagen er nog niet vuil en verweerd genoeg uit en ze werden in een soort cementbad gedompeld .
De gidsen liepen daar wel met mooie kleren rond hoor ;-)

Gepost door: magda | 19-06-13

Het lijkt me confronterender dan de 'authentieke' Dodengang in Diksmuide, die ─ laten we wel wezen ─ toch een beetje een saaie bedoening is.

Gepost door: Benjamín | 20-06-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, de dodengang in Diksmuide is hierbij vergeleken een saai boel. Alleen de plaats is authentiek, maar op de filmset tonen ze in welke omstandigheden de soldaten leefden.

Gepost door: magda | 20-06-13

het lijkt wel echt Magda...

interessant om dit te kunnen meemaken..

en alle foto's zijn nu wel te zien

fijne dag

Gepost door: willy | 20-06-13

Reageren op dit commentaar

@Willy ,ik heb de foto's opnieuw geplaatst maar ik merk dat de er ook foto's verdwenen zijn in de vorige postjes en zelfs in de zijkolommen :-(

Gepost door: magda | 20-06-13

Reageren op dit commentaar

Een echt slagveld Magda, interessant om eens te bezoeken. Bloggroetjes en een fijne avond verder.

Gepost door: Chrisje | 20-06-13

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, ik zal dit feuilleton niet missen! Ben benieuwd. Ook nog een fijne avond voor jou.

Gepost door: magda | 20-06-13

Reageren op dit commentaar

Wel ik weet er alles van, hoe ze filmen en tv-reeks maken. Ik (maar vooral mijn man die is nu ook weg voor een nacht opnamen )zijn geregeld figuranten. Dat is geduld, wachten en nog eens herbeginnen. En geduld dat heb ik nu juist niet, bij het uitdelen stond ik laatst en was er geen meer (lol)

Gepost door: liliane | 20-06-13

Reageren op dit commentaar

@hahaha Liliane, het zou ook niets voor mij zijn. Ik ben voor handelen en dat wachten en steeds maar herbeginnen zou op mijn zenuwen werken.Ik ben echt wel benieuwd of ik iets zal herkennen als dit feuilleton in januari gaat spelen.

Gepost door: magda | 20-06-13

Hallo Magda, wir schauen immer mal wieder in Deinen Blog und freuen uns an den interessanten Berichten und den tollen Fotos. So können wir aus der Ferne an Deinem Leben teilhaben. Viele Grüße und hoffentlich bis bald, Manfred und Hannelore

Gepost door: Manfred | 21-06-13

Reageren op dit commentaar

@Manfred,danke schon und bestimmt bis bald!

Gepost door: magda | 21-06-13

Hey Magda, was er geen rolletje voor je weggelegd?
Wel eens de moeite om te zien denk ik.

Gepost door: Ellen | 23-06-13

Reageren op dit commentaar

@Ja Ellen ,ik zou dat wel eens willen meemaken! Kijken hoe een opname verloopt .

Gepost door: magda | 26-06-13

De commentaren zijn gesloten.