31-07-13

voorbereiding op de komende hitte

De weersvoorspellingen zijn dusdanig dat het morgen en de volgende dagen snikheet zal worden.Ik heb me op die hitte voorbereid en vandaag een tandje bijgestoken om het huis op orde te brengen nu de jongens een tiental dagen weg zijn. Opruimen, beddegoed wassen, dweilen...daarna nog wat boodschappen doen . Ik moest ook hoognodig suiker halen om gelei te maken van het sap dat ik van de bessen getrokken had. Het zijn geen gewone bessen . De struik had opa jaren geleden gekocht in een Nederlands tuincentrum: een kruising van een stekelbes en een donkerblauwe bes. ik herinner me als kind zo'n bessenstruiken in de tuin van mijn tante. De bessen zijn niet zoet eerder zerp/zuurachtig zoet. Ik vond ze helemaal niet lekker om zo te eten. Maar als confituur of gelei waren ze ideaal. De bessen zijn donkerblauw en mat van kleur.

Ik tuinier al een paar jaren niet meer in de grote tuin( een stuk bouwgrond waar we van de eigenaar met een paar mensen mochten op tuinieren). Ik heb nu naast het huis een kleine moestuin. En dit jaar heeft Cédric deze tuin helemaal zelf (met een beetje logistieke hulp van oma)aangelegd en de hele vakantie al onderhouden. Oma zag het in het voorjaar nog niet goed zitten om te tuinieren ( het overlijden van opa had me een aantal maanden uit mijn evenwicht gebracht).
Een tijdje terug kwam de eigenaar van de grote tuin vragen of ik aalbessen en blauwe bessen wilde hebben en ik mocht ze zelf gaan plukken. De kinderen waren wat blij dat ze weer eens in die grote tuin konden rondlopen. Zo hebben we reeds twee grote emmers aalbessen geplukt en heb ik een deel ervan in de diepvries gestopt, een deel opgegeten en een deel sap van getrokken en gelei gemaakt. Van die blauwe bessen ,die iets later rijp zijn dan de aalbessen,trokken we nu ook al twee emmers.

We hielpen de man met boontjes plukken want hij had in zijn eentje wel een uur nodig gehad om ze allemaal te plukken. Hij was eerst bang dat de jongens de struiken zouden uittrekken  maar dan zag hij dat de kinderen wel wisten hoe ze boontjes moesten plukken. We kregen er een emmer mee en nog een enorme krop andijvie erbij. Postelein stond er ook . Een vergeten groente die ik daar vroeger had gezaaid en jaar na jaar zichzelf uitzaait. De eigenaar kende die groente niet en ik mocht ze allemaal plukken. Postelein kun je klaarmaken zoals spinazie.

Hoe wil je dat ik nog veel tijd over heb om op blogronde te gaan? De groenten vragen erom om gekuist  en verwerkt te worden !
Ik zit midden in het oogstzeizoen ,hahaha!

bessengelei.JPG

gelei van de kruising stekelbessen-blauwe bessen.23:01 Gepost in tuin | Commentaren (11) | Tags: zomer, oogst, tuin, gelei |

Commentaren

Hier is de blogronde ook op een laag pitje, en dan nog nachtwerk :-)

Gepost door: liliane | 01-08-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, hier ook en zeker nu het weer zo warm zal worden.

Gepost door: magda | 01-08-13

Reageren op dit commentaar

alles komt op zijn tijd Magda..

en nu zitten we in de oogstmaand..

groeten

Gepost door: willy | 01-08-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, en oogsten doe ik...zolang alles in de diepvries kan!

Gepost door: magda | 02-08-13

Mjaa..je zóú er dan ook voor kunnen kiezen, net als pepino en chrisje, om tijdelijk even te stoppen hè...als je het zó druk hebt met allerlei andere dingen? Het verwondert me dat je nog wél tijd hebt om te posten!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-08-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik maak mijn postjes 's avonds laat , en daarna zie ik het niet meer zitten om nog uren op blogronde te gaan. Want ik wil toch lezen wat anderen schrijven vooraleer te reageren. Ik doe het ook omdat ik weet dat er mensen zijn die dagelijks langs komen lezen maar zelf geen blog hebben. Het is ook een soort dagboek dat ik wil bijhouden.

Gepost door: magda | 02-08-13

Groot gelijk dat je die werkjes deed alvorens de hitte toesloeg. Een verwittigd man (vrouw in uw geval) is er twee waard ;-)
Mooie kleur heeft die confituur, als ze zo smakelijk is (wat ik niet betwijfel) als ze er uit ziet dan gaan die potten snel minderen.

Gepost door: bea | 01-08-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, iedereen die van deze gelei proeft vindt ze lekker! Je kan het niet zo zoet noemen zoals aardbeienconfituur, het is fluwelig om op je boterham te smeren en zacht van smaak. Ik ben al verschillende potten "kwijt". Ik denk dat ik er een paar ga moeten wegstoppen! ;-) Gelukkig heb ik nog sap (dat ik gesteriliseerd heb) om er later nog eens te maken.

Gepost door: magda | 02-08-13

Ik zie een beetje op tegen de hitte. Ik hou van de zon, maar te is te!

Gepost door: Ellen | 01-08-13

Reageren op dit commentaar

@Ellen ik heb ook graag zon en warmte ,maar deze hitte bezorgt me drukkende hoofdpijn.

Gepost door: magda | 02-08-13

zo is dat met vakantietijd, dan loop je al eens achter op blogpostjes :-)
maar ik probeer het toch zo goed mogelijk bij te houden, in zo'n hitte lukt dat wel want dan hou ik me koest

Gepost door: fotorantje | 02-08-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.