17-09-13

Isabellavaart

Toen ik deze zomer eens niet de kortste weg nam naar Knokke maar langs een landelijke weg ( een stukje van de Riante Polderroute ) reed kwam ik aan de Isabellavaart.

Isabellavaart4.jpg

De bovenste foto's met zicht op Heist en op het nieuwe zwembad Duinenwater en de foto's onder met zicht op de Natiënlaan in Knokke.

Isabellavaart3.jpg

Zie je die afwateringsbuis in de Isabellavaart ? Die was er vroeger niet. De gracht was niet toegegroeid en meestal stond die droog. Ik woonde daar niet zo ver van en al de kinderen van de straat gingen spelen aan de Isabellavaart. Onze ouders vonden dat gevaarlijk maar stiekem deden we het toch. Tijdens  de vakantie zaten bijna alle kinderen van onze straat (en dat waren er heel veel)hele namiddagen op deze plaats. We vingen er  "puddekoppen" . We brachten die in confituurpotten- die we stiekem hadden meegenomen - mee naar huis. Een hoop gedonder natuurlijk want dan wisten onze ouders dat we wéér eens aan de Isabellavaart gezeten hadden. Ach in het water vallen was niet erg , het water stond er maar enkelhoogte!

Nu lijkt het water er wel véél hoger te staan en de vaart ziet er stukken smaller uit door de grote rietkraag.

Isabellavaart2.jpg

Toen ik daar stond dacht ik "als ik die vaart eens volg" , want die loopt door het hele grondgebied. Het is een afwateringsvaart. Vòòr er een rioleringsnetwerk was liep het afvalwater gewoon in deze vaart.

Ik heb nu en dan eens een weg genomen waarvan ik weet dat de Isabellavaart er onder door stroomt.

 

Aan elke kant van de Natiënlaan

natienlaan2.jpg

Aan elke kant van de Kragendijk

isabellavaart1.jpg

Aan elke kant van de Kalfstraat

isabellavaart2.jpg

De vaart loopt ook ergens onder een straat in Heist en ook nog meer naar de Nederlandse grens toe. Ik ben zover nog niet geraakt.

De naam van de vaart is afgeleid van het Isabellafort dat in 1622 is gebouwd in de omgeving van het Zwin.
Het fort is vernoemd naar de landvoogdes , Isabella van Spanje. Het was in feite een versterkte sluis omgeven door een veelhoekig fort. Door verwaarlozing van het fort werd het een zwakke schakel in de zeewering en in de jaren 1720 was een dijkbreuk het gevolg.(internet). Wat overblijft is blijkbaar deze vaart.

Een vaart met een geschiedenis!

  

21:37 Gepost in herinneringen | Commentaren (14) | Tags: isabellavaart, fietsen |

Commentaren

Zo dat stukje geschiedenis hebben we ook weer mee;-)

Gepost door: liliane | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,dat was dus eens fietsen met een doel en dan maar zoeken op Internet waar die naam vandaan komt!

Gepost door: magda | 17-09-13

Ik heb ook wat met water. Als ik een beek, een kanaal, een vaart, een rivier, een stroom of een andere waterloop op mijn weg ontmoet, ben ik altijd geneigd om die te volgen. Aan de Isabellavaart ben ik nog nooit geweest, maar wat niet is kan komen, want het ziet er me wel een leuk vaartje uit.
Waar ik woon noemen we jouw puddekoppen putelompen. Heerlijk toch, ons West-Vlaams!

Gepost door: Benjamín | 18-09-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin , als je naar Knokke rijdt op de Natiënlaan rijd je over de Isabellavaart, maar de meeste mensen weten dit niet .Hetzelfde als je lang de Heistlaan naar Heist rijdt( die plek staat nog niet op foto). Als kind schaatsten we op deze vaart ter hoogte waar we die puddekoppen schepten! Het is niet haalbaar maar ik zou best eens langs de oever van deze vaart willen lopen over het hele grondgebied.Ik zie me al over omheiningen klauteren of door het water ploeteren.Zie dat ze een dwangbuis op me afsturen ,hihihi!

Gepost door: magda | 18-09-13

Reageren op dit commentaar

we leren hier wat bij Magda...

en "puddekoppen" vangen, heb ik heel lang geleden ook wel eens gedaan...

groeten

Gepost door: willy | 18-09-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, die puddekoppen ,tja dat is van mij al zéér lang geleden! Het was van om ter meest en soms lukte het die "beestjes" in leven te houden en dan kieperden we die terug in de Isabellavaart. Ik herinner me dat we die ook meenamen naar school voor de les van biologie.

Gepost door: magda | 18-09-13

Een vaartje met een mooie geschiedenis, Magda en met voor jou veel mooie jeugdherinneringen. Toen ik klein was hadden we geen vaart, enkel een beek. Die beek zat vol stekelbaarsjes. Die beek is er nog en ik woon er op amper 100 m vandaan.
Deze Isabellavaart is erg fotogeniek. Als ik ooit eens in de buurt ben, ga ik die zeker en vast eens opzoeken.
Groetjes !
Ps. Puddekoppen is dat hetzelfde als dikkoppen ?

Gepost door: Fluwijn | 18-09-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ik zal dan een plannetje maken waar je die vaart kunt vinden :-) ! En mooie kiekjes kun jij daar zeker maken.Puddekoppen zijn inderdaad dikkoppen.

Gepost door: magda | 18-09-13

Ah ja.. je hebt zo van die plekjes die je altijd aan je jeugd zullen herinneren hè.. voor mij zijn dat de vijvers in m'n oude buurtje.. waar we schaatsten en visten en elke dag langs liepen op weg naar school. We hadden geen zwemdiploma vóór ons 12e ( als we die met schoolzwemmen haalden) maar wij dáchten vroeger er niet aan gevaarlijk bij die vijvers te gaan doen.. zelfs geen dikkopjes vangen.. denk dat die er niet eens inzaten.. er zaten enorme karpers en snoeken in die vijvers.. die vraten die wel op hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 18-09-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik rijd regelmatig langs het stukje vaart waar wij als kinderen speelden. Kom ik iemand tegen die daar vroeger ook gespeeld heeft dan gaat het gesprek op een bepaald ogenblik over die vaart en de dikkopjes.Een zorgeloze tijd hadden we daar en speelgoed hadden we echt niet nodig om een hele namiddag te genieten. Vissen zaten er niet in als je weet dat er veel afvalwater in geloosd werd.Ik snap nog altijd niet dat er daar dikkopjes inzaten.

Gepost door: magda | 18-09-13

aaaah mooie herinneringen heb je aan de vaart
mijn broer deed dat ook met z'n vriendjes, ook tegen de zin van de ouders want in tegenstelling tot jullie enkelhoge vaart was het een redelijke diepe 'gracht/plas'

Gepost door: fotorantje | 18-09-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, kinderen zijn overal dezelfde blijkbaar, wat ze niet mogen doen doen ze het liefst,hahaha!

Gepost door: magda | 18-09-13

fijn om met je herinneringen nog eens langs die vaart te wandelen

Gepost door: merel | 19-09-13

Reageren op dit commentaar

@ Merel in een zo snel evoluerende wereld doet het deugd om af en toe eens stil te staan bi je verleden!:-)

Gepost door: magda | 19-09-13

De commentaren zijn gesloten.