16-09-13

Natuurpark

Gisteren was er een wandeling met een gids voorzien in het Natuurpark het Zwin. Er was regen en onweer voorspeld maar toen we vlak na de middag startten was het zonnig met wel een lichte frisse wind.

Ik ben vlug nog een paar foto's gaan maken van de Koninklijke Villa die binnen een paar weken wordt afgebroken. Jammer, ik heb er goede herinneringen aan. Dichter kon ik er niet bij, ik was al op "verboden toegang" terrein gelopen.

kon. Villa.jpg

De groep luisterde aandachtig wat de gids (één van onze senioren die ook gids is) te vertellen had. Ondertussen stapten de ooievaars rustig tussen de mensen . Wij stapten een voorlopig aangelegde dijk over en kwamen in de Zwinvlakte. Op de foto rechtsonder zie je aan de horizon  het Keun( de Haas van Flanagan).Het beeld dat in de duinen staat op het einde van de Zeedijk.

't zwin.jpg

De gids vertelde over de plantengroei in deze vlakte zoals zeekraal, zwinnebloemen, zoute milde...

't Zwin1.jpg

De meeste zwinnebloemen ( Lamsoor) waren uitgebloeid,maar het verraste me dat er na jaren achteruitgang zoveel lamsoor was aan te treffen.Het Natuurbeheer heeft al flink wat werk geleverd.

Hier linksonder de uitgebloeide Zwinnebloemen, rechts planten die zich goed voelen in zilte grond. Konijnen lopen hier ook rond als je al die keutels ziet. Die deponeren de keutels op een stukje grond dat hoger ligt en bakenen zo hun terrein af. Dat gat ,neen dit is geen konijnenhol maar wel een hol gemaakt door een vos! 

't zwin2.jpg

Heel aandachtig werd er geluisterd naar de gids terwijl we over de grote vlakte wandelden en ploeterden.

't zwin3.jpg

In de verte zagen we koeien grazen. Er zijn begrazingsblokken aangelegd waar koeien in de toekomst voor het natuurbeheer zullen zorgen. Dat zagen we ook reeds toen we startten met de Poolse paarden in de wei die voor de begrazing zullen zorgen. En de ooievaar... die voelt zich hier thuis.

Ondertussen was de zon verdwenen , de wind was aangescherpt en velen trokken het kapje van hun regenvest over hun hoofd. Na de twee uur durende wandeling dronken we in de Oosthoek nog een warme chocomelk en reden dan huiswaarts. Bijna thuis begon het flink te regenen en het heeft de hele nacht geregend.

't zwin4.jpg

21:39 Gepost in Vrije tijd | Commentaren (28) | Tags: senioren, 't zwin |

Commentaren

Wat leuk dat de ooievaars zo dichtbij lopen. Het is al vele jaren geleden dat ik het zwin bezocht. Toen vond ik er niet veel aan (ik was een jaar of tien) maar het verstand komt met de jaren en ik heb mijn mening al lang herzien. Nu moet ik enkel eens de moeite doen om dat prachtig natuurdomein nog eens te bezoeken ;-)

Gepost door: bea | 16-09-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, beter nog een jaartje wachten .Ze zijn volop bezig om het park opnieuw in te richten. Momenteel zijn de vogels elders ondergebracht . De oude kon.villa wordt afgebroken , er komt een nieuw moderner gebouw en andere accomodatie voor de dieren.Nu wandelden we enkel in de Zwinvlakte.

Gepost door: magda | 16-09-13

Het Zwin, een niet te missen uitstap voor iedere natuurliefhebber.Van een beetje regen lieten jullie zich duidelijk niet afschrikken, Magda.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 16-09-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,we zijn wel met mooi weer gestart en langzaam aan werd het fris en zelfs èrg fris!!De regen kwam er toen we bijna thuis waren . Met bakken viel het uit de lucht!

Gepost door: magda | 16-09-13

je foto's zijn heel mooi en het Zwin is natuurlijk een pracht van een natuurgebied.
Je tekst kan ik moeilijk lezen, het zijn ineens groene letters op een rode achtergrond - voor mij ietwat onduidelijk

Gepost door: merel | 16-09-13

Reageren op dit commentaar

heel vreemd nadat ik de reactie heb ingegeven is die rode achtergrond bij de tekst weg en kan ik het wel goed lezen .... dus ik begin eraan (aan het lezen)

Gepost door: merel | 16-09-13

Reageren op dit commentaar

oei Merel, doet skynet weer eens raar! Zo was ik al de randfoto's kwijt (en volgens hen niet meer te herstellen) en het ergste is dat in het archief nu ook veel kruisjes voorkomen ipv foto's.

Gepost door: magda | 16-09-13

Dag Magda!

Nog nooit naar het zwin geweest en zo te zien is het daar wel rustig en plezant om te kuieren en is er veel te zien! Leerrijk ook natuurlijk!
En we zijn nooit te oud om te leren en te weten he

Wens je een gezellige avond magda!

Lieve groetjes Annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Annemariek, inderdaad we zijn nooit te oud om te leren en alles evolueert zo vlug dat we alsmaar moeten bijleren !!!

Gepost door: magda | 17-09-13

Prachtige omgeving, heerlijk om in te wandelen. Lang geleden dat ik het zwin nog eens een bezoekje bracht, misschien hoog tijd om het eens terug op de agenda te plaatsen ...

Gepost door: Silvia | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Silvia, misschien beter wachten tot volgend jaar .Nu zijn er grote werken bezig en zijn er momenteel geen dieren in het vogelreservaat. Het Zwin zelf is wél te bezoeken. Maar de omgeving van het Zwin heeft al veel veranderingen ondergaan en is een mooie wandeling waard. Er wordt nog stevig voortgewerkt .(http://www.knokke-heist.be/nieuws/life-natuurproject-ztar-het-zwin-halfweg)

Gepost door: magda | 17-09-13

Bij mij is het ook al een eeuwigheid ─ met enig gevoel voor overdrijving ─ geleden dat ik nog het Zwin bezocht. Toen zaten daar nog fraaie vogels in kooien, wat ik een bedroevende aanblik vond. Is dat vandaag de dag nog het geval?

Gepost door: Benjamín | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,die fraaie vogels zijn er momenteel niet. De roofvogels verblijven bij een of andere oliesjeik, andere dieren zijn ondergebracht in dierentuinen en de ooievaars stappen er nog altijd rond. Er wordt gehoopt dat ze blijven, er is één maar: ze zullen het dak van de koninklijke villa missen. Daar stonden veel ooievaarsnesten op. Die villa gaat zeer binnenkort tegen de vlakte en er wordt gevreesd dat de nieuwe nesten niet in de smaak zullen vallen. Er zouden geen kooien meer komen ,maar wat dan wel weet ik ook niet.

Gepost door: magda | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

Dat paarse statice.. dat herinner ik me nog van míjn bezoekje aan het Zwin zóveel jaren geleden! Dat doet het daar heel goed hè. Er wordt dus flink gewerkt in het Zwin? Wellicht dat ik er ooit nog eens heen ga dan als het klaar is en de boel weer een beetje verwilderd is.. dat is het mooiste hè.
Voor ooievaars hoef ik niet zo ver weg..die staan hier een eindje verder weer bijna elke dag bij een flat.. te wachten op brood hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik denk dat er toch nog een verschil is tussen Statice en Lamsoor al behoren ze tot dezelfde familie (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lamsoor)

Gepost door: magda | 17-09-13

In dat aangehaalde stukje op Wikipedia staat niks over statice, maar als je dáárop googelt, blijkt het gewoon een andere naam voor Limonium (lamsoor dus) te zijn hoor. Ik ken het alleen onder dié naam.. vandaar. Ik ken de naam lamsoor alleen van dat andere eetbare plantje.

Gepost door: mizzD | 17-09-13

Daar moet ik zeker eens naartoe gaan!

Gepost door: cuisine celine | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Celine, wacht tot volgende zomer dan begeleid ik je graag in het hopelijk dan al vernieuwde natuurcentrum :-)

Gepost door: magda | 17-09-13

lang geleden dat ik er was, die werken maken een bezoek minder aantrekkelijk..

ik heb Zwin toch 2 keer langs de Nederlandse kant bezocht en voor de Zwingeul sta ik altijd in bewondering


groeten

Gepost door: willy | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik ga meestal aan de Nederlandse kant wandelen. Vindt het daar mooier. Maar daar kun je echter niet in de Zwinvlakte zelf wandelen en dat deden we nu wel. Er zijn momenteel geen vogels in het natuurcentrum.Maar je hebt nog altijd de Zwinvlakte en de Zwinbosjes en de herstelde weiden met paarden en koeien die de moeite waard zijn

Gepost door: magda | 17-09-13

ik en max moeten daar echt is naar doe

Gepost door: sloeber | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Sloeber ,het is de moeite waard en dan moet je ook het knuppelpad erbij nemen.Leuk om een meter boven de grond te wandelen.Laat het maar weten dan ga ik met jullie mee!

Gepost door: magda | 17-09-13

mooie foto's Magda
vroeger zaten daar geen paarden of koeien
enkele jaren geleden was ik er voor het laatst en vond het toen nogal verwaarloosd, het deel dan waar de cafetaria ooit was
De natuur blijft er natuurlijk super

Gepost door: fotorantje | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, Waar nu koeien en paarden zitten is de grond afgegraven en ziet het er weer een duinlandschap uit.De Zwinbosjes zijn grondig opgekuist ,wandel-en fietspaden en uitkijkplatform aangelegd. Daar waar de cafetaria was ,de kooien van de vogels en de kon.villa is alles afgesloten. Je kunt er niet meer in.Alles wordt vernieuwd. Het was hoognodig want alles was echt verwaarloosd !

Gepost door: magda | 17-09-13

aaaah als het terug open is ga ik zeker eens kijken, ik kwam daar graag

Gepost door: fotorantje | 18-09-13

Reageren op dit commentaar

@ Antje dan wil ik je best vergezellen! ;-)

Gepost door: magda | 18-09-13

vind dit echt wel jammer :(

Gepost door: pascale | 19-09-13

Reageren op dit commentaar

@Pascale, de afbraak van deze villa vol herinneringen over een periode in het verleden is echt jammer!

Gepost door: magda | 19-09-13

De commentaren zijn gesloten.