01-10-13

De Panne

Zondag was ik naar de  Westhoek. Omdat het zo'n mooi weer was werd voorgesteld om aan zee te gaan wandelen. Ik vroeg om naar De Panne te gaan. Het was héél lang geleden dat ik nog in deze stad was. Toen ik stage deed voor school in de jaren '60 in een home in Oostduinkerke, reed ik op een vrije dag met de tram naar De Panne. Later reden we met de kinderen door de Panne op weg naar de Meli in Adinkerke.
Dus wilde ik toch erg graag de meest Westelijke stad aan de Belgische Noordzee eens terug zien.

de panne.jpg

Het was een warme dag, zo warm dat ik mijn jas en pull al vlug in een plastiek zak stak. In de winkelstraten slenterden veel mensen, en de Australien deed goede zaken want er stond een lange rij aan te schuiven voor een ijsje.

de panne1.jpg

Wat mij opviel toen we op de zeedijk kwamen waren de terrassen op het strand. Erg veel volk zat er niet hoewel het op het strand best aangenaam was. De terrassen waren afgeschermd met parasols die in het zand tegen elkaar stonden.

de panne2.jpg

Hier en daar stonden er nog kleurige strandkabientjes op het strand en ook zagen we nog een brede strandstoel . Klaar om op te bergen denk ik. Even een fotootje van kleindochter en het gastmeisje dat een jaar bij hen verblijft.

de panne 3.jpg

Het strand lag er verlaten bij met uitzondering van een paard met ruiter. We wandelden tot het grote standbeeld van Koning Leopold I. Héél imposant als je daar aan de voet van het standbeeld staat. Hij kwam hier Belgie binnen en kijkt het binnenland in , maar de mensen gaan aan de andere kant uitrusten met zicht op zee.

de panne 4.jpg

De familie stond te wachten tot ik de trappen afdaalde van het monument! Het laatste fotootje dat ik met mijn nikonnetje kon maken was van een lichtpunt waar een spreuk opstaat. Ieder lichtpunt heeft een andere spreuk ivm licht. Wel moeilijk te lezen tenzij je op je rug gaat liggen om omhoog te kijken.

En toen nam Emma het fotograferen over . We gingen door de Dumontwijk terug naar de winkelstraat. We wandelden door de straten met mooie oude woningen. Sommige zijn gerestaureerd en andere liggen er wat verwaarloosd bij.

Het doet denken aan Duinbergen waar ook diezelfde bouwstijl gebruikt werd . Jammergenoeg zijn al veel woningen verdwenen maar tegenwoordig wordt de vroegere stijl meer behouden. Het doet ook sterk denken aan De Haan. Schoondochter zag het wel zitten om hier een woning op de kop te tikken en, Klaverke , om te bewijzen dat ik daar rondliep maakte Emma dit plaatje van een woning die ik  zou uitkiezen als er te kiezen viel.

dumont.jpg

dumont wijk.jpg

dumont wijk1.jpg

dumont wijk2.jpg

Toen we terug gingen waar de auto geparkeerd stond zagen we het vernieuwde park! Ik zag het niet meer zitten om even naar de top te wandelen! pppfff.

park.jpg

Een grapje. Ik zie me al naar huis gaan met zo'n beer!

beer.jpg

 

22:50 Gepost in kinderen, Vrije tijd | Commentaren (23) | Tags: wndelen, de panne, zee, dumont |

Commentaren

leuk om ook eens De Panne te zien door jouw ogen, mssch kwam je Klaverke wel tegen zonder te weten
als kind en als tiener kwamen we daar vaker
k heb nog een kinderfoto bij Leopold :-)

Gepost door: fotorantje | 01-10-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik had nog zoveel foto's willen nemen van De Panne,maar tja batterij plat . Niet opgelet ,ik had de dag ervoor ook al zoveel foto's getrokken op het petanque veld omdat het ver de laatste keren zullen zijn dat er buiten gespeeld wordt.
Emma trok dan foto's met haar gsm ,maar dat is niet zo gemakkelijk . De zon was fel en ze zag niet goed wat ze aan het trekken was. Het is toch een impressie van de wandeling die we maakten.

Gepost door: magda | 02-10-13

Waauw Magda ! Wat een knappe reportage over De Panne. Ik benoem je direct tot 'onze Ambassatrice ... :-) ! En net dié zondag zat ik in Adinkerke aan een BBQ te genieten van datzelfde zonnetje in De Westhoek. Je was wél héél dicht bij mij hé ... :-,-)

Groetjeeeeeeeeeeeeeeeees ... :-) !

Gepost door: Klaverke | 02-10-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke,ik denk het ook. In elk geval zag ik het Park Hotel. Daar komen jullie af en toe samen hé?Ik was er niet alleen anders had ik alle straatjes doorlopen om jou omheining te herkennen en er een foto van te nemen ,hihihi!Maar die andere foto bewijst ook dat ik daar gewandeld heb !

Gepost door: magda | 02-10-13

Jaja, in Het Parkhotel.daar gaan onze bijeenkomsten van de Dumontwijk nog steeds door. Inmiddels is onze originele omheining al meerde malen 'gekopieerd',
maar wij waren lekker toch de Trendsetters ... ;-) hihihi, maar jullie waren niet veraf van ons !

Gepost door: Klaverke | 03-10-13

@ Ik zal die omheining een volgende keer zéker vinden ;-)

Gepost door: magda | 03-10-13

al onze badsteden zijn anders Magda...

inderdaad jammer dat er in de mooie Dumontwijk al heel wat woningen verdwenen zijn..

het vernieuwde park is me wel onbekend...

groeten

ps: vergeet je batterij niet op te laden

Gepost door: willy | 02-10-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik denk een tweede batterij aan te schaffen om zoiet sniet meer tegen te komen. Het vernieuwde park is mooi want Klaverke heeft het voor en na indertijd eens getoond !

Gepost door: magda | 02-10-13

Aan de Vlaamse kust ben ik nog niet zo heel vaak geweest.. nog geen handvol keren denk ik.. maar het is er wel altijd gezellig druk in al die kuststeden hè. Mooi gedicht op die lantaarnpaal!
Ik moet het op het moment weer met m'n vorige cameraatje doen en die doet het nog goed, alleen de batterijen zijn behoorlijk versleten en het wordt steeds moeilijker ze opgeladen te krijgen.. dus jouw probleem van lege batterijen kom ik nu ook tegen.. vaker dan me lief is!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 02-10-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, op al de lantaarns -en het waren er veel stonden- spreuken. Juist toen kon ik geen foto's meer maken en met een gsm gaat dat niet zo goed.
De batterij is nog goed maar ja ik had al twee dagen veel foto's gemaakt en dan is opladen wel nodig.Ik ga me toch een tweede batterij aanschaffen.Ik had zo graag nog een heleboel foto's willen maken. Gelukkig heeft Emma op mijn vraag er een aantal gemaakt. Maar een gsm is niet te vergelijken met een fotoapparaat hé!

Gepost door: magda | 02-10-13

Luidens die raamaffiche moet De Panne geholpen worden. Weet je ook waarom? En waarom heeft die beer een verkeersteken tussen zijn poten? Ik ben en blijf zo nieuwsgierig als een ekster.

Gepost door: Benjamín | 02-10-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,neen ik weet het niet want het was kleindochter die tot bij de deur ging om die foto te nemen. En dat verbodsteken was om te zeggen dat je aan de beer niet mocht komen( denk ik ).

Gepost door: magda | 02-10-13

Men vraagt HELP hou De Panne proper. Vooral gericht tegen de hondenbaasjes om de hondenpoep op te ruimen ... :-) Je kan het HIER zien:

http://www.depanne.be/downloads/archive/55823f74-dbb1-4db5-adb3-e7941d6f20d0.pdf

Groetjes uit De Panne ... :-) !

Gepost door: Klaverke | 03-10-13

PS; Benjamin, dat van die beer en dat tekentje zal ik eens navragen in Toyland ... was me nooit eerder opgevallen trouwens. Zo zie je maar ... :-)

Gepost door: Klaverke | 03-10-13

Benjamin ,lief van Klaverke om aan je nieuwsgierigheid te voldoen hé!

Gepost door: magda | 03-10-13

Ik weet het. Ik weet het ... nana nananaaa ...


Toen ik vanmorgen naar de apotheker ging, moest ik voorbij Toyland en voorbij de eigenaar van de beer, die juist voor zijn winkel de straat aan het vegen was. Neen, niet die beer natuurlijk, maar de eigenaar. Meteen naar de bedoeling ervan gevraagd en hij zei lachend, dat die sticker twee doeleinden had.Ten eerste: dat mensen op het platform onderaan die beer niet zouden gaan staan, zodat de beer en al naar vore zou duiken, en ten tweede, onderaan het platform van die beer staan wieltjes, en die zouden kunnen gaan rollen. Voila sé Benjamin, de eigenaar vond het trouwens heel leuk dat hij mede dankzij een alerte lezer van blogs en bloggers, zo wat éxtra naambekendheid kreeg ... :-)Groetje!


PS:Maar Benjamin maakte mij daarmee ook heel nieuwsgierig Magda ... :-)))

Gepost door: Klaverke | 03-10-13

Nu zijn alle mysteries opgelost en is iedereen gelukkig ,ook de eigenaar van de beer. We zochten het te ver, want zijn uitleg is eigenlijk eenvoudig en logisch! :-)

Gepost door: magda | 03-10-13

Ook voor mij lang geleden dat ik nog in De Panne ben geweest, Magda. Wij hebben nochtans van hieruit een rechtstreekse treinverbinding. Leopold I staat daar wel heel imposant te wezen. En de beer ook. Gelukkig voor jou was het geen echte.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 02-10-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,De Panne en Knokke liggen een dikke 65 km van elkaar ,niet zo heel ver en toch . Je gaat gemakkelijker naar Gent ,Brussel en Antwerpen. Ik was in gezelschap ,in mijn eentje zou ik er langer rondgewandeld hebben om de sfeer wat meer op te snuiven. Dat standbeeld is werkelijk imposant en de promenade ervòòr is héél mooi aangelegd.Ik ga er beslist nog eens gaan wandelen als ik in de Westhoek ben.

Gepost door: magda | 02-10-13

Leuke plaatje Panne, en met zyn mooie oude huizen,
feliciteren mooie fotos, groetjes en Fyne avond

Gepost door: Louisette | 02-10-13

Reageren op dit commentaar

@Louisette, dank je voor de complimentjes!

Gepost door: magda | 02-10-13

De laatste foto's zijn toch nog redelijk geslaagd hé ondanks het met mijn gsm getrokken was.

Hihi, je kan aan Sinterklaas misschien nog een extra batterij vragen :)

Groetjes

Emma

Gepost door: Emma | 07-10-13

Reageren op dit commentaar

@Emma ik vind ze erg geslaagd ! Niemand kan het verschil zien hihihi! Goed idee om aan de Sint nog een extra batterij te vragen!

Gepost door: magda | 07-10-13

De commentaren zijn gesloten.