10-10-13

Culinair...

...dat was het het motto vorig weekend... "Damme Culinair" !

Op het plein vòòr het stadhuis stonden marktkramen opgesteld waar je de lekkerste dingen uit eigen streek kon proeven. Neen die fietsen waren niet te koop.Je zag ze overal staan. Door het mooie weer waren héél veel mensen met de fiets naar Damme gekomen .Wij ook.

markt in Damme.jpg

Niet enkel de traditionele kaasproevertjes ,maar ook foie gras, everzwijn pastei en worsten,ook zuivelprodukten en je kon ook allerlei genevers en andere geestrijke dranken proeven. 

markt in Damme1.jpg

Straatmuzikanten vrolijkten de mensen op met vlotte en opwekkende liedjes en op een podium traden voor mij onbekende muziekbandjes met zangers en zangeressen op.

markt in Damme2.jpg

In de straten rond het stadhuis werd er menig glaasje gedronken midden op straat aan hoge bartafels. En de boeken ....In het boekendorp mogen die niet ontbreken!

markt in Damme3.jpg

De deuren van de boekenwinkeltjes stonden breed open.

markt in Damme10.jpg

Jacob Van Maerlant kijkt goedkeurend naar al dat volk !

markt in Damme4.JPG

Een leuk winkeltje met ambachtelijk werk.
Binnen zie je hoe die kunstwerkjes worden gemaakt.

markt in Damme5.jpg

markt in Damme6.jpg

Gezellige terrasjes waren er overal in het dorp.

markt in Damme.8.JPG

De schminkster had haar handen vol om kinderen  om te toveren in poezen en andere dieren
Deze jongen kreeg een gekleurde haardos en gekleurde rietjes in zijn haren.

markt in Damme9.JPG

Toen vonden we het toch tijd om een plaatsje te zoeken op een terrasje. Even onze benen laten rusten om daarna terug naar huis te rijden. Het eerste terrasje in de Kerkstraat met drie lege zitjes palmden we in. En we  dronken er een koffie en aten een huisgemaakte en superlekkere merveilleux. Sorry, het taartje was al op toen ik besefte dat ik geen foto had genomen. In feite waren we een beetje ontgoocheld over de bediening. Ik vroeg een beetje kokend water want de koffie was voor mij niet te drinken .Bitter en straf. Ik kreeg een piepklein stenen melkpotje met een duimpje kokend water. Mijn vriendin kreeg de slappe lach toen de dienster het potje op een groot leeg dienblad kwam brengen.

geen snoep.JPG

We gingen onze fietsen ophalen die juist over de brug samen vastgeklonken stonden en nog eens extra met een grote ketting aan een verkeerspaal geketend. Je weet maar nooit dat ze juist onze fietsen zouden pikken tussen die honderden anderen.

We reden op hetzelfde fietspad  terug.  We hielden even halt aan een pakkaat dat toonde hoe de vestingen rond Damme waren. Waar het rode kruisje staat daar bevonden we ons.( de zon zat zo laag ,en een betere foto kon ik niet maken wegens het glas op het plakkaat)

spaanse linie.jpg

Vòòr de bomenrij op de eerste foto zie je een verhoogde dijk
en in de linkerhoek het einde van die dijk.

Op de tweede foto:  je kunt een eind op die dijk wandelen.

spaanse linie1.jpg

Maar we reden verder . Het was merkelijk kalmer geworden op het fietspad.
We zagen in de verte de toren van de kerk van Oostkerke .
We zouden via dit dorp terug naar huis rijden en niet tot in Sluis langs de Damse vaart.

kerk van Oostkerke1.jpg

Oostkerke is een pittoresk dorpje waar ik vroeger al verschillende foto's van heb geplaatst.
Hieronder  brasserie "het Oud Gemeentehuis "en wat verder ook een al heel lang bestaand volkscafe "De Knotwilg" waar je een fiets kan huren en waar je oude volksspelen kan proberen.
Gezien het dorstig weer was hebben we daar een pintje gedronken. Na een tijdje porden we elkaar aan om op te stappen want we waren bijlange nog niet thuis.  

Oostkerke.jpg

We fietsten voorbij de molen van Oostkerke  en voorbij het cafe "De Stove" waarover we een beetje in discussie waren geraakt. Ik had dit café bij een vorige fietstocht gezien en de vriend beweerde dat de benaming van de Knotwilg  in feite De Stove was. Het ging dus wel om twee verschillende cafés !

oostkerke1.jpg

Daarna werd er wat tempo ingezet want wie reed nu als eerste ! Goed geraden,hahaha!
De boeren hadden het voorbije weekend mooi weer gehad om te ploegen . De versgeploegde landerijen lagen te blinken in de zon! En de fotograaf van dienst toont hoe er al fietsend foto's worden genomen...

oostkerke2.jpg

We waren juist op tijd thuis toen de zon besloot de dag af te sluiten.

 

00:10 Gepost in vrienden | Commentaren (17) | Tags: fietsen, vrienden, damme |

Commentaren

Zalig weertje ! Mooi evenement in Damme en heel sfeervol. 'k Zou ook de slappe lach gekregen hebben als ze met 'zo'n vingerhoed aan warm water' afkwamen; 't Zal veel gescheeld hebben in je koffie ... :-)

Gepost door: Klaverke | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke, ik heb het met een grote geste in het kopje koffie gegoten! hahaha." ja dat is expresso" zei ze nog. Ik had geen expresso gevraagd maar een kop koffie!! Nochtans spraken we dezelfde taal !! Die dacht wellicht " ze zal geen twee kopjes drinken voor de prijs van één " toen ze met dat minikannetje afkwam.

Gepost door: magda | 10-10-13

Een heel mooie reportage! Damme is een heel gezellig stadje, ik ga er ook graag.

Gepost door: bea | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, Damme steekt nooit tegen hé!

Gepost door: magda | 10-10-13

Espresso is wel wat anders dan koffie hè.. maar in die apparaten meestal wel hetzelfde.. krijg je er voor koffie alleen twee keer zoveel water in. Beetje vreemd dat ze haar fout niet goed maakte.. ze had je gewoon een nieuwe kop échte koffie moeten brengen. Nou ja.. het zal de drukte wel zijn geweest.
Verder wel een leuke happening daar in dat mooie stadje.. ik zie op die plattegrond dat het echt zo'n ster vormt hè.. mooi vind ik dat!
Ook een mooi uithangbord! haha!
Die laatste foto vind ik wel de max hoor.. dat je zowel hetgene wat op de foto gezet werd als de aktie zélf op de foto hebt gekregen!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het mag dan druk zijn (en dan weinig personeel) ze kon de trip van de toog tot op het terras ook doen met een groter kannetje. Ze had wellicht de knop expresso ingedrukt . Geen klantvriendelijke behandeling . Nu, de merveilleux was groot en héérlijk dat was dan een pluspunt.
Was ik alleen dan had ik al de uithangborden opgezocht voor je ,want Damme is een boekenstad met verschillende winkeltjes.
Ik hou toch altijd rekening met de personen die mee zijn en daarom maak ik dikwijls foto's vanop mijn fiets om niet telkens te stoppen. Maar hier vond ik het leuk omdat ik mijn eigen schaduw mee op de foto kon zetten. Tja ik heb niet altijd een rechte horizon ;-)

Gepost door: magda | 10-10-13

een drukke leuke bedoening

Gepost door: fotorantje | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Antje ,erg druk maar toch moest je niet drummen en praktisch geen auto's in het stadje zelf. Dat scheelt ook veel.

Gepost door: magda | 10-10-13

Een zalige dag, zo lijkt het me, daar in Damme. En dan nog een mooie fietstocht erheen en terug. In Oostkerke ben ik ook al een keertje geweest. Een heel mooi dorp, bijna net zo mooi als Damme.
Die laatste foto is super, hoor Magda ! Dat doen er jou niet veel na.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, Oostkerke is het dorp waar de mensen van de streek veel samenkomen en zeker in de Knotwilg! Ook mooie fietsroutes vanuit het dorp zelf. Enne...zo zie je me fietsen met het nikonnetje in de aanslag. Ik heb al geoefend om de einder horizontaal te hebben maar dat lukt niet altijd. En op die manier krijg ik geen gezaag aan mijn hoofd van de medefietsers ,hihi!! Zeg nu zelf alsmaar afstappen is voor hen ook niet zo leuk.

Gepost door: magda | 10-10-13

Leringen wekken, maar voorbeelden strekken. Als het een beetje meezit, zal ik volgend jaar zeker van de partij zijn op 'Damme Culinair'.
Fietsend fotograferen zal ik voorlopig maar niet proberen. Ik denk dat ik mezelf toch wat zal moeten overwinnen als ik strakd weer voor de eerste keer op de fiets klim.

Gepost door: Benjamín | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin,als het je lukt om er volgend jaar te zijn en het lukt mij ook dan gaan we daar zeker samen eentje op drinken!

Gepost door: magda | 10-10-13

Nog iets, begin zeker niet met al fietsend te fotograferen,hou je beide handen maar stevig op het stuur!

Gepost door: magda | 10-10-13

dat was puur genieten in Damme Magda...

in Oostkerke ben ik nog niet geweest, maar aan de Knotwilg zou ik ook wel eens willen stoppen..

en fotograferen op de fiets, doe ik je echt niet na...

groeten

Gepost door: willy | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, Je moet beslist eens naar Oostkerke gaan en je zult daar zeker je hart ophalen als fotograaf. De dorpskern is fotogeniek alsook de kerk en zeker het kasteel van Oostkerke!
Och dat fotograferen op de fiets is voorbehouden aan amateurs. Maar jij als echte fotograaf zou niet tevreden zijn met de resultaten!

Gepost door: magda | 10-10-13

Magda goede avond...

ik herhaal het...ge komt Magda tegen en ge zult nooit dorst of honger lijden ! Fijn groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

@Pepino,haha, dat is waar. In mijn handtas zitten snoepjes en chocolaatjes en in mijn fietstas een flesje water. Dus altijd eten en drinken bij me! Je moet maar eens een flauwte krijgen hé ;-)

Gepost door: magda | 11-10-13

De commentaren zijn gesloten.