15-10-13

De stad aan de Dijle.

Na het bezoek aan het Dossin Museum trokken we naar het TheAtrium(klik) om te middagmalen. 's Morgens hadden we daar bij aankomst in Mechelen een kop koffie gedronken met een amandelkoek. Als een jolige bende stapten we toen naar het Museum waar de gids om 10 uur ons opwachtte. De terugkeer verliep eerder in stilte . We moesten alles wat verwerken...

Na een aperitiefje geraakte de stemming er al vlug weer in. Hieronder op de tweede foto zie je niemand. Daar had een ober moeten opstaan. Een echte ober  die in vliegende vaart met een dienblad vol of leeg door de zaal vloog.  Een oudere man, kort grijzend haar, wat voorover gebogen, met wit hemd en vlinderdasje en zwarte broek.
Het lukte me niet om die op het ogenblik dat hij voorbij liep op de foto te krijgen. Ofwel was hij voorbij ofwel zag je nog juist een schim die uit beeld sprong. Anderen probeerden het ook maar het lukte hen ook niet. Hilariteit. We hadden het hem kunnen vragen maar dat zou niet meer zo spontaan zijn. Dus zie je een lege foto,hahaha!

 

 eten in Mechelen.jpg

Na het middagmaal trokken we naar de Grote Markt waar de gids ons opwachtte. Nu was de markt vrij , de marktkramers waren weg . Je kon zien hoe groot het plein is en we konden  ook de huizen errond beter zien.
Het was alsof we die namiddag een les geschiedenis kregen. Teveel om hier allemaal te vertellen. Ik heb me beperkt tot de foto's en als je er meer wil over weten klik dan op (klik) en je leest meer over deze prachtige monumenten waarvan er veel zijn opgenomen als Wereld Erfgoed.

 

Sint Romboutskathedraal(klik)
St Rombout de beschermheilige van Mechelen(klik)

Mechelen met gids.jpg

Wegens werken konden we het schrijn van St Rombout in de kerk zelf bewonderen. Anders staat het in een afgesloten ruimte.

mechelen met gids1.JPG

Het stadhuis van Mechelen(klik) gelegen op de grote markt bestaat uit drie delen: het Paleis van de Grote Raad, het Belfort en de Lakenhal . Sinds 1914 doen de gebouwen dienst als stadhuis.

mechelen met gids3.jpg

De gids leidde ons rond in het Stadhuis , liet ons zoeken naar het beeldje van St Rombout ( op de zware poort).
Zij toonde een paar kruisjes op pilaren. Dit waren merktekens zodat ze later wisten waar het materiaal vandaan kwam. Zij toonde ons een karton waar de tapijten werden op gemaakt.De kartons werden op ware grootte - meestal in kleur - onder het weefraam gelegd.
De raadszaal is prachtig , alsook de glasramen en de bewerkte balken met gebeeldhouwde figuren.

mechelen met gids4.jpg

mechelen met gids5.jpg  

Maneblusser(klik

mechelen met gids2.jpg

St Pieter en Pauluskerk(klik),vroeger een Jezuietenklooster.

Stadsschouwburg(klik), het vroegere Paleis van Margaretha van York.

mechelen met gids8.jpg

De Rechtbank van Eerste Aanleg, het vroegere paleis van Margaretha van Oostenrijk(klik)

rechtbank.jpg

Margaretha van Oostenrijk (klik) 

mechelen met gids7.JPG

Toen hadden we nog even tijd om een glas te drinken en we konden dit in de late namiddag nog doen buiten op een terrasje!!

mechelen met gids9.JPG

En toen was het tijd om naar de trein te gaan. Mechelen -Gent geen probleem, maar daarna was het één geklungel. De trein had zoveel vertraging dat we een paar keer naar een ander perron moesten .  We vlogen drie keer van het ene perron naar het andere.  Het definitieve perron was 12 en dat was klimmen geblazen. Ik kon nog vlug een foto maken van de werken in het station van Gent vòòr ik verder naar boven werd geduwd. Toen lazen we op het scherm dat de trein niet splitste in Brugge zoals aangegeven . We moesten overstappen. We geraakten gelukkig wel in het thuisstation maar later dan voorzien....

Maar het was een indringende ,leerrijke en gezellige dag....

trein.jpg

22:17 Gepost in vrienden, Vrije tijd | Commentaren (12) | Tags: senioren, mechelen, trein |

Commentaren

Zo kom je van alles tegen op zo'n uitstap. Treinen met vertraging, boeiende bezienswaardigheden, leuke terrasjes en vooral: een overijverige ober ... :-)))!
Altijd mooi meegenomen, toch ... :-)

Gepost door: Klaverke | 16-10-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke, die ober viel iedereen op ,maar op de foto krijgen lukte ons niet ,hihi! En het was nog fijn zitten op dat terrasje met het zonnetje dat nog haar best deed!

Gepost door: magda | 16-10-13

Hilarisch Magda, daar moet ik zeker eens naar gaan kijken als we daar in de omgeving moeten zijn.
Volgende keer moet je eens naar vragen om naar Manufactuur De Witte te gaan, echt de moeite die restaureren wandtapijten. Maar natuurlijk op één dag kan je niet alles zien, maar met een gids is het best, dan heb je tenminste het bijzonderste gezien.
groetjes was prettig om lezen Magda, je heb dus van alles beleefd op één dag!

Gepost door: greta | 16-10-13

Reageren op dit commentaar

@Greta, van de gids kregen we veel uitleg over wandtapijten en de kaarten die hiervoor gebruikt worden. Maar dat zou me te ver hebben geleid voor dit blogje! Het is iedere keer weer een goed ineengestoken programma als we op stap gaan. Degene die het inricht gaat op voorhand ter plaatse om alles te regelen! Je moet het maar doen hé!liefs.

Gepost door: magda | 16-10-13

Ik moet erg lachen met je oberloze foto en de laconieke manier waarop je ons mededeelt: er had een ober moeten opstaan. Men beweert nochtans dat het horecapersoneel tegenwoordig van grote sloomheid getuigt, maar in dat etablissement was dit kennelijk niet het geval.

Gepost door: Benjamín | 16-10-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,het viel iedereen op hoe die man over en weer koerste. Met volle plateaus en zelfs met lege! Die man was nog eentje van de oude stempel !

Gepost door: magda | 16-10-13

Mechelen , een bezoek meer dan waard..

een te ijverige ober, komt dat tegen...

en het liefdesleven van Margaretha van Oostenrijk, was me ook wat...

zoals het reizen met de trein ook zijn verrassingen heeft..

je zult maar pendelaar zijn...

fijne dag Magda

Gepost door: willy | 16-10-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, het was een leerrijke dag doorspekt met grappige momenten en natuurlijk ook de serieuze waar we allemaal een beetje stil van werden. Wanneer we op stap gaan vervelen we ons nooit want er gebeurt altijd wel iets ;-)!

Gepost door: magda | 16-10-13

Als je goed kijkt naar de foto, Magda, dan kan je nog een beetje het linnen op de tafeltjes zien bewegen door de luchtverplaatsing die de voorbij zoevende ober veroorzaakte. Hahaha. Een oudere man, zeg je ? Dan ééntje die nog heel erg kwiek was.
Heel veel moois te zien, daar Mechelen. Mechelen ademt geschiedenis uit. Dat terrasje in het late namiddagzonnetje zal deugd hebben gedaan.
Blijkbaar is reizen met de trein nog steeds een avontuur.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 16-10-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, hahaha ik zie het linnen inderdaad bewegen! Die ober viel echt op maar we lukten er toch niet in om hem op de foto te krijgen. Ik denk die 's avonds recht zijn bed in zoeft ! Je ziet zulke obers niet veel meer :-)
Ik kende Mechelen niet maar het is een mooie en rijke stad. En dat terrasje was na uren wandelen welgekomen!! Met de zon erbij was het echt nog te doen.

Gepost door: magda | 17-10-13

mooi verslag van je bezoek aan Mechelen
een goed gevulde dag, begrijpelijk dat er geen tijd meer was voor de steegjes van de gewezen begijnhoven en een wandeling langs de dijle
jullie gaan ook nog eens terug moeten, net zoals ik om te doen wat jullie deden :-)

Gepost door: fotorantje | 16-10-13

Reageren op dit commentaar

@Antje , alles zien was niet mogelijk. Het was een themawandeling over de geschiedenis van de stad. En dan nog ingekort want we wilden op tijd terug zijn voor de trein. Je weet maar nooit met de Nmbs.En zo erg laat rijden de treinen niet naar Knokke

Gepost door: magda | 17-10-13

De commentaren zijn gesloten.