02-11-13

Allerzielen

kerkhof1.jpg

Omdat de oudste zoon jarig is op 1 november gaan we al jaren de dag ervoor naar het kerkhof om een bloemetje op het graf te zetten van mijn ouders  en broer en nu ook van opa.
Als kind vond Luc het helemaal niet prettig dat er op zijn verjaardag naar het kerkhof werd gegaan. Niemand was dan echt in de stemming om feest te vieren. Dus doen we het al jaren op die manier. Ook gisteren is de hele familie samengekomen in de Westhoek en werd de verjaardag van Luc gevierd. Ik heb als update een collage  bijgevoegd op het logje van zijn verjaardag.

Samen met de kleinkinderen ben ik op 31 oktober naar de parkbegraafplaats ( zo noemt het kerkhof officieel)gefietst. Ik woon er niet zo erg ver van. Ten andere was het een drukte van jewelste van auto's die met moeite nog op de parking geraakten. Ik heb een bloemetje bovenaan de nis gezet en zag ook een bloemstukje van de zoon en kleinkinderen. De twee kleinkinderen missen hun opa nog steeds...

Daarna nog even langs  het grafzerkje waar mijn broer begraven ligt en nog een blik gaan werpen in het parkgedeelte waar mijn ouders begraven zijn. Hun zerk is verwijderd want de concessie liep teneinde  en er is gras gezaaid maar ik weet dat ze daar nog steeds liggen. Het ontruimen zal pas gebeuren als alle grafzerken verwijderd zijn en dat kan nog jaren duren.

Bij de strooiweide zijn op vraag van veel mensen arduinen gedenkzuilen geplaatst  waar  een  naamplaatje in blauwe hardsteen kan bevestigd worden van een dierbare die is uitgestrooid. Op één van de  zuilen heeft de Brugse kunstenares Maud Bekaert de tekst “Zoveel meer dan een herinnering” gebeiteld.

De parkbegraafplaats is één bloemenzee en zeker nu alle struiken die alle "tuinkamers" omringen zeer laag zijn gesnoeid zodat je ver kunt kijken.

Commentaren

Wat een treffende tekst op de gedenkzuil, Magda. Onze dierbaren op het kerkhof zijn ook zoveel meer dan een herinnering. Het zijn mensen die nog iedere dag worden gemist.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 02-11-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ik vind het zeer attentvol van het gemeentebestuur dat ze dit bij de strooiweide plaatsen. Er is dan ook een klein plaatsje waar familie hun dierbaren kunnen herdenken.De overledenen zijn inderdaad méér dan een herinnering...

Gepost door: magda | 02-11-13

Mooi ingetogen postje magda.. en je moet het me maar niet kwalijk nemen dat mijn oog toch als eerste op al die bolchrysanten bleef rusten.. allemachtig.. het is dus echt waar!
Ik vind één zo'n dag in het jaar om dierbaren te herdenken eigenlijk een beetje vreemd.. je mist ze gewoon elke dag.. en eigenlijk is het wel onpersoonlijk, één zo'n datum voor iedereen. Ik ben zelf meer met dat soort dingen bezig in m'n hoofd op persoonlijker data als verjaardagen en sterfdagen van degenen die ik mis.
Maar dat zullen jullie ook wel hebben neem ik aan.
Groetjes.

Gepost door: mizzD | 03-11-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, 1 november is al héél lang een beladen dag en dat komt door de oorlogen. Als kind stapte ik en al de kinderen van alle scholen op die dag mee in een stoet ter nagedachtenis van hen die in en door de oorlog zijn gestorven. De stoeten zijn verdwenen maar nog steeds zijn er op die dag in alle gemeenten herdenkingsdiensten met bezoek aan het kerkhof door de overheden. Het is tot heden ook een vrije dag voor iedereen en zo is de traditie ontstaan om alle overledenen op die dag te herdenken. De bolchrysanten waren/zijn duur maar de kleinere chrysantbloemen heb je al voor 3 € voor een reuze grote pot. Niet te verwonderen dat de kerkhoven op deze dagen een bloemenzee vormen. Het maakt een bezoek aan een kerkhof ook fleuriger ,ik zou bijna zeggen aangenamer. Zolang het weer het toelaat blijven al die bloemen staan. Zodra het kouder wordt en de bloemen verwelken of bevriezen ruimen de mensen die op een kerkhof werken alles op.

Gepost door: magda | 03-11-13

inderdaad veel meer dan een herinnering
zelf ga ik ook niet meer op 1 nov naar het kerkhof, veel te druk, ik ben er liever alleen en in stilte

nog gefeliciteerd aan je zoon

Gepost door: fotorantje | 03-11-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, dank je voor de verjaardag wensen. Het zijn drukke dagen met 1 november maar ergens kan ik er wel in komen. Je weet dat je niet alleen bent met verdriet en dat het veel andere mensen ook overkomt en er zijn mensen die zo'n bevestiging nodig hebben.

Gepost door: magda | 03-11-13

Het is de meest deprimerende dag van het jaar. Heb je goed opgelost Magda.
Het een dag om terug te denken aan alle mensen die je verloren bent... niet dat ik dat op andere dagen niet doe maar vandaag is het toch wel anders. Mooi sereen logje met een devoot begin, zoals dat hoort.
Hier geen chrysanten, wel hun lievelingsbloemen, maar smaken verschillen Magda en dat moet kunnen nietwaar, alhoewel ik die zee van kleuren altijd heel mooi is.
Groetjes

Gepost door: greta | 03-11-13

Reageren op dit commentaar

@Greta, hier vind je bijna niets anders dan asters en chrysanten en de bol chrysanten doen ook weer hun opmars; Dat komt wellicht omdat het tegenwoordig begin november nooit erg vriest de laatste jaren. Op het graf van mijn ouders plantte ik steeds donkerpaarse petunia's " die ruiken zo goed "zei mijn vader. Mijn moeder zag liever gele bloemen en ik plantte er dan afrikaantjes tussen. Helaas vraten de rondlopende konijntjes die altijd op. Maar op zo'n urnenperk kun je al niet veel bloemen zetten. Ik hield het bij een asterstukje met drie kleuren bloemen(=drie kinderen )

Gepost door: magda | 03-11-13

dat gedenkteken is een mooi initiatief....

ik mijd ook de Allerheiligendrukte en ga er een paar dagen eerder ...

groeten

Gepost door: willy | 03-11-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik heb het zo al niet begrepen op drukte en zeker niet op een kerkhof. Maar ik denk dat niet iedereen de gelegenheid heeft om op voorhand te gaan .

Gepost door: magda | 03-11-13

Mooi plekje heeft Opa gekregen op de Parkbegraafplaats, en inderdaad, heel toepasselijk geschreven, er ligt veel meer dan een herinnering ...

Gepost door: Klaverke | 03-11-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke, ik had al op de tanden moeten bijten omwille van de kleinkinderen die bij me waren ,maar er vloeide toch een traantje toen ik de tekst op die zuil las.

Gepost door: magda | 03-11-13

Ik heb het zo niet met kerkhof bezoeken , ook niet op 1 november. Maar op 11 novemer met de herdenking van de slachtoffers van de twee wereldoorlogen ben ik atijd op post, en ga naar de graven. Want onze dierbaren (en oorlogs doden) zijn pas echt dood dat je niet meer aan ze denkt

Gepost door: liliwens | 03-11-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, ik ga zelden naar het kerkhof. Toch heb ik soms behoefte om er eens over te wandelen want het is terecht een" park"begraafplaats. Dan loop ik kriskras door de mooie tuin"kamers" en lees hier en daar een naam. Met de een zat ik samen op school, de andere kende ik van mijn werk en nog anderen gewoon van zien. Iedereen heeft een geschiedenis achtergelaten en zo komen er dan herinneringen naar boven . Zij zijn er niet meer en dan prijs ik me gelukkig dat ik nog leef en er ook dankbaar moet om zijn..

Gepost door: magda | 05-11-13

Ik ga iedere week minstens één keer naar het kerkhof en het gebeurt zelden dat ik daar een andere bezoeker aantref, maar tijdens de eerste dagen van november zijn ze wel allemaal present.

Gepost door: Benjamín | 04-11-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,daar heb je wel gelijk in ,maar toch al is het éénmaal in het jaar komen ze het graf opzoeken van een dierbare. Mogen we daaruit besluiten dat er niet meer aan de overledene gedacht wordt de rest van het jaar? Veel mensen vinden een kerkhof bezoek akelig en gaan er zo min mogelijk naar toe. Maar die ene keer doen ze het toch. En zij die op 1 november naar het kerkhof gaan om de grootste bloempot te zetten ,zijn in het dagelijks leven ook zo.

Gepost door: magda | 05-11-13

De commentaren zijn gesloten.