10-11-13

11 november einde van Den Groote Oorlog

 

Op 11 november 1918 sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af.
Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staat in het Franse plaatsje Compiègne.
De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jonge mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog.
Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld.

Ik heb enkele jaren geleden op mijn blog verteld over mijn grootvader die in de eerste Wereldoorlog vier jaar lang aan het front gevochten heeft. Mijn grootmoeder stond alleen in voor de zorg van 5  kinderen.

Grootvader heeft het geluk gehad levend uit deze oorlog te komen. Na de oorlog zijn er nog twee jongens geboren. De jongste had koning Albert I als peter. Veel heeft het hem niet opgebracht behalve gelukwensen.
Grootvader woonde aan de Oostkust en het front was aan de Westkust. Een goeie 60 km van zijn woning vandaan. Maar naar huis komen zat er niet in. Hij heeft er nooit willen over vertellen. Nu vind ik dit wel jammer, want ik had uit zijn eigen mond willen horen hoe het aan het front was.
Hij was een man van weinig woorden en wat hij zei plakte  aan de ribben. Bij hem moest je niet afkomen met klaagzangen. En toch was hij een optimistische man, die graag grapjes uithaalde met zijn kleinkinderen. Een man die je niet vlug vergeet. Ik zie hem na al die jaren nog helder voor me.

 

Na zijn ervaringen in de eerste wereldoorlog beleefde grootvader nog eens een oorlog zij het niet actief." Ze zijn nog niet geleerd" zei hij dan. 

Grootvader kreeg als aandenken van het gemeentebestuur van Knocke a/zee een eere- diploma voor "bewezen diensten aan het Vaderland" uitgereikt op 21 september 1919.
Dit erediploma werd ingelijst en ik heb het altijd weten hangen in de woning van grootvader. Zelf hechtte hij er weinig belang aan.
De foto's van mijn grootouders in die typische kaders van jaren terug en ook dit diploma hingen in het trapgat bij ons tot we opnieuw gingen schilderen en behangen. Toen verhuisden al die portretten ( ook van de kant van mijn moeder)naar de zolder.
De oudste zoon heeft die een paar jaar geleden  meegenomen en ze sieren nu de muren langs de trap van hun twee verdieping tellende woonst.

 

dyn007_original_524_409_pjpeg_2516036_9bcd592df44376461c473a000ed64063.jpg

 

dyn001_original_606_490_pjpeg__89f5118beb19bcadde49db2f94b93e5b.jpg

Nog een paar jaren en dit diploma is 100 jaar oud! Grootvader is er allang niet meer maar de herinnering blijft!
Wij mogen het nooit vergeten dat hij en miljoenen anderen voor onze vrijheid hebben gevochten. Velen hebben het einde van de oorlog niet overleefd 
 (klik).

 

PS Ga ook eens langs bij Klaverke die over Den Grooten Oorlog een mooi logje heeft gemaakt.

 

Commentaren

een dag om te herdenken Magda...

een gruwelijke tijd met veel slachtoffers..

als je de conflicten in de wereld bekijkt, moet je wel zeggen..

hebben ze het nu nog niet geleerd?

Gepost door: willy | 10-11-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, dat mag je wel zeggen, en de gruweldaden zijn even erg of soms nog erger omdat het allemaal geraffineerder gebeurt.

Gepost door: magda | 10-11-13

periodes die nooit mogen vergeten worden en dat zullen we ook niet
mooi postje, ook bij Klaverke

Gepost door: fotorantje | 10-11-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, we mogen het zeker niet vergeten ,hoewel als je in de wereld kijkt zijn er precies geen lessen getrokken uit het verleden!

Gepost door: magda | 10-11-13

mijn grootvader was een verteller maar jammer genoeg ook nooit over de oorlog die hij meemaakte, en nu kunnen we het niet meer vragen... Ik herinner me nog in een zolderkamertje zijn geweer met bajonet en een gasmasker. Waar die naartoe zijn weet ik niet, intussen ook al bijna 100 jaar oud als ze nog ergens bestaan. Als kind stond je daar niet bij stil.

Gepost door: oma moetje | 10-11-13

Reageren op dit commentaar

@oma-moetje ,ik heb het al meer gehoord dat zij die wereldoorlog I overleefden er niet wilden over vertellen. Ze wilden er niet meer aan herinnerd worden ofwel dachten ze dat ze niet zouden geloofd worden.

Hier is het ook zo, het weinige dat hij meegebracht heeft uit de oorlog is met de jaren verdwenen oa. een muts met een flosje vooraan heb ik nog gezien,een gamelle die uit verveling mooi bewerkt was door met een dikke nagel op te kloppen, eretekens,kledij...Ik denk dat grootvader dat liever niet meer zag en weggegooid heeft.

Gepost door: magda | 10-11-13

Elk jaar op 11noveber ben ik bij de herdenking aan wezig, en dat al sinds mijn kindertijd. We waren verplicht om op de herdenking van de wapenstilstand vanaf het 5 de en 6de leerjaar aanwezig te zijn, ook de leerlingen van de (toen) middelbaarschool, we vormde de herenhaag. Nu is het " wie wil mag komen", en je kan het al raden. Ook de mensenmasa is flink uitgedund wegens ouderdom of overleden. Voor de jongere generatie is het gewoon een vrije dag, en nu ook nod eens een verlengt weekend

Gepost door: liliwens | 10-11-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, die tijd heb ik ook nog meegemaakt: alle scholen stapten mee in de stoet . Van school tot het herdenkingsmomument waar een plechtigheid was en neerlegging van bloemenkransen en van daar dan naar het kerkhof. In de straat die naar het kerkhof leidde moesten we dan een erehaag vormen en de notabelen stapten dan richting oorlogsgraven waar weer bloemen werden neergelegd ,de last post werd geblazen en dan stapten ze weer langs de erehaag richting ...tja wel ergens om een glas te gaan drinken om zich op te warmen,denk ik :-). Ik herinner me dat het altijd bitter koud was en de meeste kinderen waren achteraf verkouden of ziek. Later was je niet meer verplicht om aanwezig te zijn maar als je er wel was kreeg je een punt bij voor goed gedrag !! Daarvoor deed je het ,want dat telde voor je rapport!!!
Inderdaad nu is er niet meer zoveel volk op de been maar in elke deelgemeente van Knokke-Heist zijn er nog altijd plechtigheden en verenigingen zijn dan wel aanwezig. Ik niet meer, ik heb als kind al genoeg mijn plicht gedaan en ben achteraf al genoeg ziek geweest door de koude. Want dat duurde liefst een paar uur ! Ik vind het heel goed dat er elk jaar aandacht wordt aan besteed, want het mag niet vergeten worden .

Gepost door: magda | 10-11-13

Ik kom van Klaverke naar hier gevlogen.
We geven het door aan onze kinderen en kleinkinderen. Dit wordt gelukkig niet vergeten.

Gepost door: Gidsjoris | 10-11-13

Reageren op dit commentaar

@ Gidsjoris, ik hoop oprecht dat het nooit vergeten wordt. Zoveel mensenleed heeft deze oorlog veroorzaakt dat de wonden nog steeds niet geheeld zijn.

Gepost door: magda | 11-11-13

Het is een belangrijke en vooral trieste bladzijde in de Belgische ( en wereld-) geschiedenis.. zolang men er niet van geleerd heeft ( en de mensheid geeft er nog láng geen blijk van dát men dat deed) mag het niet vergeten worden.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 10-11-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, inderdaad de mensheid blijkt nog steeds niet te beseffen dat oorlog voeren nooit een oplossing brengt. Zolang moet er aan herinnerd worden dat het enkel menselijk leed brengt.

Gepost door: magda | 11-11-13

Als stille getuige ...Mooi van je oudste zoon die dat eerbetoon van grootvader aan de muur heeft hangen! Zoiets moet men wel koesteren...
Dank je voor de link ook Magda, al gaat alle eer naar mensen zoals (jullie) grootvader

Gepost door: Klaverke | 11-11-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke , mijn zoon zal zeker alles wat zijn voorvaderen betreft bewaren. Daarom heb ik hem ook alles al meegegeven. Ik wil niet dat er iets verloren zou gaan.
Ik vind jou logje een link zeker waard .Want wat jij gemaakt hebt zou iedereen moeten lezen!!

Gepost door: magda | 11-11-13

Ook mijn grootvader wou nooit over de oorlog vertellen. Waarschijnlijk hebben die mensen teveel verschrikking meegemaakt om het onder woorden te kunnen brengen.
Maar jullie hebben een mooi aandenken aan jullie grootvader. Een diploma waar hijzelf misschien niet veel waarde aan hechte, maar die voor jullie des te waardevoller is.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 11-11-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, dat diploma is een tastbaar bewijs van den Grooten Oorlog en het heeft lange tijd hier in het trappenhuis gehangen en nu hangt het in het trappenhuis bij Luc. Ik weet zeker dat hij er goed zal voor zorgen zoals hij in alles geïnteresseerd is van zijn familie en voorouders. Zo is hij jaren bezig geweest aan een familie stamboom aan de kant van mijn vader. Enne ...ik ben een afstammelinge van de Noormannen ,wordt beweerd!! :-)

Gepost door: magda | 11-11-13

De commentaren zijn gesloten.