01-12-13

Het culturele luik

Elke maand gaan we met ons drietjes op stap maar we willen niet dat het enkel wandelen, shoppen, koffiedrinken en kletsen is. Dus zoeken we iedere keer iets om onze culturele bagage bij de schaven. Nu was er enkel gesproken om een kerstwinkel te bezoeken en achteraf bij mij om de koffie. En toen één vriendin al lachend zei " en wat is het culturele luik vandaag?" , wist ik daar wel raad op en dat hadden ze niet verwacht :-)
We reden terug over Eede en Aardenburg. Aardenburg is een oud stadje met een rijk verleden.(klik) Ik ken het stadje goed omdat tante Regina en Nonkel Clement na hun actieve leven op de boerderij in St Kruis( Nl) gingen rentenieren in Aardenburg.
We reden langs het huis waar ze in Aardenburg gewoond hebben( het doet wel vreemd aan dat daar nu  jonge mensen wonen, want aan het uitzicht is helemaal niks veranderd). Even voorbij de woning hielden we halt . Daar zijn de overblijfselen te zien van een vroeger Castellum. Het oorspronkelijke Castellum ligt nu ongeveer drie meter diep, bij rioleringswerken zijn ze op de archeologische vondst gekomen
De gerestaureerde fundamenten van de Romeinse Porta Principales   zie je op onderstaande foto's.

"De Romeinen hebben rond het jaar 180 na Christus in Aardenburg op een heuvelrug een castellum (legerplaats voor hulptroepen) gebouwd op de kruising van een weg, richting Brugge. Het was via een riviertje, genaamd de Rudanna, verbonden met de Noordzee. Door de aanleg van een landweg (onder andere naar Brugge en Oudenburg) sloot de versterking aan op het Romeinse wegenstelsel... meer weten =.(klik)

aardenburg2.jpg

aardenburg1.jpg

aardenburg.jpg

Niet zover van het Castellum kwamen we aan een standbeeld gelegen in een parkje. Aan dit standbeeld heb ik nog niet zo lang geleden een uitgebreid logje gewijd . Wil je er meer over lezen dan even op ( klik)drukken. De twee vriendinnen hebben uitgebreid de gedichten gelezen die er rondom hingen.

En dit was het culturele luik van deze uitstap en dat hadden de twee vriendinnen niet verwacht.

 aardenburg collage.jpg

 

 

Commentaren

cultuur met geschiedenis en poëzie, t kon niet beter Magda

Gepost door: fotorantje | 01-12-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, maandelijkse opdracht weer geslaagd, hihihi! En als ze de foto's ontvangen zeggen ze nog eens " 't was toch opnieuw een fijne dag"

Gepost door: magda | 02-12-13

Als je al die geichten moet lezen, heb je daar volgens mij ongeveer een dagtaak aan.

Gepost door: Benjamín | 02-12-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin je gelooft toch niet dat we dit gedaan hebben!! Even de sfeer opsnuiven en tegen elkaar zeggen dat het een lelijk beeld is maar met goede intenties daar neer geplant

Gepost door: magda | 02-12-13

Zo'n uitstap is werkelijk het nuttige aan het aangename koppelen. Nooit Aardenburg bezocht, wel vroeger dikwijls doorgereden als wij naar Sluis gingen, je weet wel naar de winkel van Ed Van De Vijver in de Oude Kerkstraat. Daar waren ze jaren vooruit met hun mooi tafelgerief;
Magda je doet mee weer heimwee krijgen naar die tijd van toen!
Wist helemaal niets over die geschiedenis, wel boeiend en dan die gedichten erbij.
Groetjes

Gepost door: greta | 02-12-13

Reageren op dit commentaar

@Greta, Aardenburg heeft een rijk verleden ,dat schreef ik al hé! Het moet geen uren duren maar even rondkijken doet je toch beseffen dat hier geschiedenis is geschreven.

Gepost door: magda | 02-12-13

Aardenburg, een plaats met een geschiedenis....

op het eerste zicht zou je dat niet zeggen ...

prettige maandag

Gepost door: willy | 02-12-13

Reageren op dit commentaar

@Willy , inderdaad dat zou je niet zeggen maar als je rondloopt in, dit stadje merk je het en de inwoners zijn fier op hun verleden. En het moet gezegd dat het ook nog niet zolang geleden is dat ze dit ten volle beseffen en het ook koesteren.

Gepost door: magda | 02-12-13

Magda goede middag...

enne...zal de Kerstman geschenken brengen ? En zeg nu eens...waar hebben de Romeinen nu niet gezeten ?? Fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 02-12-13

Reageren op dit commentaar

@Pepino, die Romeinen waren nogal rondreizende gasten hé! Overal waar er iets wordt opgegraven merk je dat het van de Romeinen is.

Gepost door: magda | 02-12-13

Schitterend luik moet ik zeggen. Ze zullen genoten hebben volgens mij ... :-)

Gepost door: Klaverke | 02-12-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke ,de gezelligheid om samen op stap te gaan of soms gewoon bij mij thuis te blijven is het voornaamste. Maar ze vinden het leuk als ik ervoor zorg dat we iets kunnen bezoeken of iets zien waar ze zelf niet aan dachten. Het is ook niet het hoofddoel van de uitstap maar een luik zoals ik al zei.

Gepost door: magda | 02-12-13

Oef.. laat ik nu net het culturele luik over willen slaan als ik met m'n oude vriendinnen op stap ben..! ;-))) Af en toe alléén maar gezelligheid kan toch ook? we schaven al zovéél! haha!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 02-12-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, af en toe is het ook enkel wat bijkletsen hoor, maar beiden vinden het zo leuk dat ik hen ergens mee naar toe neem. Dat van Aardenburg was niet gepland maar gezien we daar toch langs reden op weg naar huis , draaide ik Aardenburg binnen en hielden we daar een korte stop. Met bovenstaande foto's als gevolg. Vorige maand bezochten we het diamantmuseum in Brugge, wandelden we langs de vesten en hielden een lange stop om koffie te drinken. Dat vinden we alle drie erg leuk.

Gepost door: magda | 02-12-13

Van de Kerstman naar de Romeinen, het is maar een stap op jouw blog, Magda. Je culturele luik mocht er best zijn hoor.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 02-12-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn,de vriendinnen vonden die overstap van de Kerstman naar de Romeinen best leuk :-)

Gepost door: magda | 02-12-13

De commentaren zijn gesloten.