09-12-13

de zeevissers en de duinen

 strand9.JPG

Deze golfbrekers of "brislams" op zijn Knoks( brise-lames)lijken dicht bijeen te liggen maar de foto is met telelens getrokken. In werkelijkheid liggen ze toch ruim uit elkaar en op deze golfbrekers zie je regelmatig vissers bezig.
Op de golfbreker waar ik het dichtst bij stond zag ik in de verte iets roods bewegen. Ik focuste me op dat rood en in de verte ontdekte ik dan de staande figuur die ik gisteren al toonde.

 

visser4.JPG

Ik klauterde over de steenblokken begroeid met kleine mosselen en schelpjes. Het is lange tijd verboden geweest wegens gezondheidsredenen om de mosselen op de golfbrekers te plukken . Je kon er ziek van worden vooral omdat de mosselen een heel getijde niet onder water staan. Nu zouden ze terug eetbaar zijn. Ik zal het er maar niet op wagen!!

visser5.JPG

visser6.JPG

Ik naderde de twee vissers . Ze waren niet aan het vissen maar hadden wormen gestoken op het strand tegen de vloedlijn. Ze gebruikten hiervoor een soort pomp die ze in het natte zand duwden en bij het optrekken komen de wormen mee.

visser.JPG

Op de golfbreker werden die gespoeld en in een emmer meegenomen naar huis.

visser3.JPG

Zij hadden laarzen aan en klommen over de rotsblokken op het strand .Nog een goedendag en ze wandelden weg. Zij kwamen uit het binnenland om hier wormen te steken!

visser1.JPG

visser2.JPG

Zelf moest ik eerst over een paar rotsblokken klauteren want ik had me toch nogal ver gewaagd om dat beeld te kunnen fotograferen en dan nog met telelens. Want echt dichtbij kon ik niet . Het water kwam erg vlug op en is ook verraderlijk omdat het langs de zijkanten tussen de rotsblokken binnen spoelt.

Dus wandelde ik rustig terug op de golfbreker richting strand. De onderstaande foto's geven een idee hoever de golfbreker in zee loopt. Ik had bij onderstaande foto  al een flink eind gewandeld richting strand.

strand.JPG

strand11.JPG

 Op de volgende foto's zie hoe de golven hebben ingebeukt op de duinenrij. Hele stukken duin zijn meegesleurd in de golven.

strand8.JPG

Deze duinenrij ligt richting 't Zwin  en is zeker een beschermende gordel voor de achterligende Zwinbosjes.

strand2.JPG

 

strand3.JPG

Zelfs helmgras om het zand bijeen te houden is meegesleurd. Het is precies of er een stuk  duin is afgesneden. Het grote hoogteverschil zal  bijgewerkt worden.

strand10.JPG

strand1.JPG

 

strand4.JPG

Morgen toon ik de schade die is aangericht door het stormweer.  

Commentaren

Mooi die met schelpjes en mosselen begroeide stenen.. maar oh wee als je dáár onderuit gaat.. dan lig je wel behoorlijk open!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 09-12-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, daarom ben ik ook niet tot op het einde gewandeld. Leek me te gevaarlijk en het water kwam verraderlijk snel op.

Gepost door: magda | 09-12-13

Amai, die wormen, zo veel!
Deze post deed me denken aan de val die ik als klein meisje ooit eens heb gemaakt op zo een golfbreker. Het heeft even geduurd voor ik er weer op durfde!

Gepost door: cuisine celine | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Celine ,ja je kunt serieuze schaafwonden oplopen als je over die rotsblokken met al die mosselen op struikelt en het zeewater maakt het nog erger. Ik kroop bijna op handen en voeten op dat laatste stuk, hahaha. Maar een foto wilde ik absoluut maken van dat beeld.

Gepost door: magda | 10-12-13

Een aparte, beetje gevaarlijke, strandwandeling heb je gemaakt Magda. Maar het levert jou wel mooie en boeiende foto's op. Vreemd, zouden de wormen aan zee lekkerder zijn voor de vissen, dan deze uit het binnenland ?
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn van die wormen ,ik vroeg het hen ook. Ze lachten even maar zeiden niks. In elk geval waren het dikke en vette wormen. Ze kwamen dan nog van Maldegem dat is nu niet zo bij de deur ! Ik wilde per sé een foto van dat beeld en ondertussen zijn mijn schoenen weer droog ;-). Inderdaad wel een beetje gevaarlijk en ik was er nog een vijftigtal meter vandaan!! Verder durfde ik toch ook niet meer ,het zeewater klotste teveel tussen die rotsblokken tot op het midden van de golfbreker..

Gepost door: magda | 10-12-13

De laatste foto toont 3, of zelfs 4 honden en daar zet jij dan laconiek onder: morgen toon ik de schade die is aangericht. Bedoel je de putten die ze gedolven en de drollen die ze gescheten hebben?

Gepost door: Benjamín | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin , voor alle duidelijkheid heb ik er stormweer aan toegevoegd. Geen verwarring meer mogelijk hé :-))

Gepost door: magda | 10-12-13

mooie sfeerbeelden, ook ik kom ze soms tegen als ik aan zee ben, de wormen zoekende mannen

Gepost door: merel | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Merel, daar zou Sébastien graag bij geweest zijn. Hij vangt ze graag en dan zeker wormen in al die kleuren !

Gepost door: magda | 10-12-13

Wormen en spoelen ? Wist ik niet. Heb dus weer iets bijgeleerd ... :-) De duinen en het helmgras hebben geweten van de Sinterklaasstorm. Bij ons ook ...


Groetje ... :-)!

Gepost door: Klaverke | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke, ik wist ook niet dat ze wormen staken in het natte zeezand. Hoewel ze niet vertelden wat ze ermee aanvingen veronderstel ik toch niet dat het om te roosteren was, hahahha!

Gepost door: magda | 10-12-13

Magda het is zoals ze zeggen:" De zee neemt, de zee geeft". Dat is ook één van die grootse natuurkrachten, die zich niet zo maar laat overwinnen.
Mijn tuinmannetje is een visser, maar pieren gaat hij met een riek lauteren uit het gras. Ja ieder zal zo zijn manier hebben, om een goeie vangst te hebben zeker.
groetjesssssssss

Gepost door: greta | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Greta, het zou geen sport zijn voor mij. Niet dat ik vies ben van die wormen maar het lijkt me ontzettend saai. Ik heb beweging nodig ;-)

Gepost door: magda | 10-12-13

vreemde hobby hebben die heren, zo'n eind komen om wormen te verzamelen
ze zullen een geheim recept hebben volgens mij daar ze niks wilden lossen :-)

Gepost door: fotorantje | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, dat laatste denk ik ook ,hahaha!

Gepost door: magda | 10-12-13

De commentaren zijn gesloten.