10-12-13

stormschade

De storm veroorzaakte aan de kust materiële schade. Gelukkig geen mensenlevens zoals in de ons omringende landen. Langs de hele kust zijn er tonnen zand in zee verdwenen .Ook langs de Knokke-Heistse kust. Ik zocht de zee op richting 't Zwin en zag tot mijn verbazing hoe de zee ferme stukken zand heeft meegesleurd . Normaal rollen de golven nooit zover het strand op. Hoever zouden de golven gekomen  zijn waren deze duinen er niet geweest?

Gezien de zee zo ver op het strand kwam is er veel strandmeubilair gesneuveld bv.de omheiningen om zandverschuivingen tegen te gaan . Op de foto's is het niet zo goed te zien maar er zijn tonnen zand weggespoeld. Het strand gaat plots met een helling naar beneden.  En dat over de hele kustlijn. van Knokke-Heist. De foto's tonen strand waar de vloed nooit zover komt. Bij de Sinterklaasstorm uitzonderlijk wèl !

 

stormschade.jpg

Een rode boei om de baderszone aan te duiden ligt tegen de duinen aan, maar hoort in zee te liggen ! Een verbodspaal ligt met betonblok en al omver. Een ferme boomstam is aangespoeld. Een  lege doos waarin een reddingsboei moet zitten ligt  verloren op het strand.

 

stormschade1.jpg

Het lokaal van Surfers Paradise hebben ze  nog proberen te beschermen door zand op te duwen. In de plaatselijke krant stonden beelden waar het zeewater het terras overspoelde.

stormschade3.JPG

Schade aan boxen waar catamarans en surfmateriaal zijn opgeborgen .

stormschade2.jpg

Een houten speelhuis is van zijn sokken geblazen. 

stormschade4.JPG

Maar ze verloren de moed niet en op de zeedijk staat een surfplank met de vermelding
" Yes we're open"

 

stormschade5.JPG

De storm is voorbij.De zeilen worden in gereedheid gebracht om te kiten!

stormschade6.JPG

 

Toen ben ik terug naar de auto gewandeld en reed door het bos naar huis.
Ik had nog wel even in het Koningsbos willen rondlopen maar met natte voeten
(mijn schoenen waren door en door nat) zag ik dit niet zitten!
Voor een volgende keer.

 

bos.jpg

bos1.jpg

bos2.jpg

 

20:24 Gepost in het weer, knokke | Commentaren (18) | Tags: sinterklaasstorm, zee, duinen, bos |

Commentaren

vreemde taferelen daar
die boomstam komt precies ook van ver :-)

Gepost door: fotorantje | 10-12-13

Reageren op dit commentaar

@Antje, de foto's geven niet echt weer hoe het daar moet geweest zijn tijdens de storm. Overal vind je sporen :trossen mosselen,touwen ,rommel,planken, boomstammen zoals deze op de foto... Ik denk dat er al buldozers over het strand gereden hebben om de meeste rommel op te ruimen!Normaal komt het water niet zo ver over het opgevoerde strand.

Gepost door: magda | 10-12-13

Dat was de moeite, die storm ... !

Met natte koude voeten inderdaad, beter naar warm binnen ... :-)

Gepost door: Klaverke | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@Klaverke, ik heb er niet veel van gemerkt. Ik woon ook wat binnenwaarts . Alleen de wind deed lelijk ,maar de bomen dichtbij het huis waren al gesnoeid. Een hele geruststelling.

Gepost door: magda | 11-12-13

Een hele hap wist je te verzamelen beste Magda ;-) Die stronk zal een of andere kunstenaar wel kunnen bekoren. Zie regelmatig hier mensen op zoek naar oud verweerd hout uit zee.

Gepost door: roysfoto | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@Roy ,ik had de indruk dat ze de meeste aangespoelde rommel al met bulldozers hadden verwijderd. Hetgeen er lag was op het strand waar de vloed bij normaal weer nooit komt. Die afgekapte duinenrij was wel spectaculair om zien. Een foto kan niet aan de werkelijkheid , je voelt je maar kleintjes als je zo een meter of drie en meer naar boven moet kijken om de kruin van de duin te zien.

Gepost door: magda | 11-12-13

Magda vroeger had je van die mensen strandjutters genaamd, die zo aangespoelde spullen kwamen zoeken. Bestaat dit nog? Of is het verboden dit nog te doen?
Veel vroeger heb ik zelf nog gezien hoe mensen bij eb van alles meenamen, wat ze vonden, vooral wrakhout was heel erg in trek.
Groetjessssssss,

Gepost door: greta | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@ Greta, strandjutterrs die met zo'n machine rondlopen hebben indertijd mijn handtas teruggevonden .Die was gestolen uit mijn winkelkar en de dieven hadden die op het strand onder zand bedolven!! Was ik blij .Gelukkig zijn er nog strandjutters ;-)

Gepost door: magda | 11-12-13

De storm heeft lelijk huis gehouden aan de kust. Eén en ander zal weer opnieuw moeten worden heropgetimmerd. Het wordt ook nog een hele karwei om de kuststrook te herstellen, nu er tonnen zand zijn weggespoeld.
De foto's van het bos, genomen vanop de weg, zijn ook mooi, Magda.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn,ssssttt niet voort vertellen:ik had de camera op het stuur gezet en al rijdend foto's genomen!! Moeilijk ,maar er zijn toch verschillende foto's gelukt. Je kunt op dit stuk werkelijk nergens parkeren .

Op het strand zal er nog veel werk aan de winkel zijn voor alles weer in orde ligt . Op sommige plaatsen is het verschil in niveau van het zand echt héél groot en in feite ook gevaarlijk.De bulldozers zijn al begonnen met de niveau verschillen wat te nivelleren.Ik had er foto's van genomen maar je ziet het verschil niet zo goed. Vanuit de lucht zal dit wel beter zichtbaar zijn.

Gepost door: magda | 11-12-13

We zijn geneigd om de verwoestende kracht van water te onderschatten, maar eigenlijk valt er hoegenaamd niets tegen tegen te beginnen … en ooit komt een dag waarop we dat zullen geweten hebben. Gelukkig zal de voorspelde mega-tsunami nu kennelijk toch nog iets langer op zich laten wachten: http://www.kennislink.nl/publicaties/nieuw-onderzoek-verwijst-mega-tsunami-van-la-palma-naar-verre-toekomst

Gepost door: Benjamín | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,je zou bang worden als je dat artikel leest!We beseffen niet goed hoe krachtig water is en wij maar denken dat een duinengordel ons zal beschermen....

Gepost door: magda | 11-12-13

dat is daar nogal een ravage geweest, en zo veel dat aanspoelde. Ze hadden het voorspeld hé daar bij jullie maar als je dat dan zo ziet. En dan is een foto nog zo heel anders dan de werkelijkheid

Gepost door: merel | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@Merel, ja een foto kan niet weergeven wat je werkelijk ziet.En dan te weten dat de mensen zoveel mogelijk hadden gedaan om voorbereid te zijn op die storm.

Gepost door: magda | 11-12-13

gisteren heb ik aan de midden -kust de schade van de storm kunnen vaststellen...

heel wat zand van de strandverdediging is verdwenen..

de baggerbedrijven hebben werk voor de boeg..

gelukkig bleef het bij materiële schade..

zo'n een dijk opwerpen rond een bouwwerk op het strand dat bleek wel een afdoend middel te zijn

groeten

Gepost door: willy | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, gelukkig is het aan onze kust enkel bij materiële schade gebleven. Maar er zal nog maanden werk zijn om alles terug te herstellen. Tonnen zand zijn er in zee verdwenen. In elk geval zijn er wel lessen getrokken na de ramp in 1953! Toen stroomde het water gewoon over de dijken , nu zijn er strandverdedigingswerken en duinen aangelegd

Gepost door: magda | 11-12-13

Het waren de hoogste waterstanden in 30 jaar.. en bijna net zo hoog als tijdens de watersnoodramp van 1953.. dat wil wel hè!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11-12-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, sedert 1953 zijn er toch veel inspanningen gedaan om zo'n ramp te voorkomen en blijkbaar heeft het nu toch zijn nut bewezen.

Gepost door: magda | 11-12-13

De commentaren zijn gesloten.