18-12-13

Kerst in Brussel(4)

 

 

Als jezelf niet in Brussel woont dan zijn er veel dingen die opvallen terwijl de bewoners zelf er dagelijks voorbij hollen en dat moois niet eens meer zien .
Kijk nu naar de metro. Een héél snel en efficient vervoermiddel. Mijn vriendin woont even buiten het centrum maar met de metro is ze in geen tijd in het hartje van Brussel. Ieder metrostation heeft een herkenningspunt en een andere uitstraling. Deze waar op de muren tulpen zijn geschilderd vind ik er zo verfrissend uitzien. In een ander metro station is de Belgica ,het schip gebruikt voor een expedtie  naar Antartica,uitgebeeld en werd er zelfs een hele wand uitleg verstrekt  ( klik). In andere stations zag je een hele wand vol afbeeldingen van tapijten. Maar ja jammer genoeg kun je vanuit een rijdend metrostel moeilijk foto's maken. Misschien een volgende keer telkens uitstappen en foto's nemen ,hahaha!

metro.jpg

Na een nachtje goed slapen trokken we de volgende voormiddag terug naar het centrum. Ik nam alvast mijn plastiektasje met mijn slaapkleed en tandenborstel in mee. Dan moest ik die niet meer ophalen en kon ik in Brussel Centraal op de trein stappen naar huis. Mijn vriendin stelde voor om  mijn "bagage" in een locker te stoppen zodat ik er niet de hele dag moest mee rondlopen.

Nadat  mijn reistas in het Centraal station in een locker stak stapten we door de lange gang naar buiten. De lange gang was opgefrist en mooie foto's sierden de wanden. Ik heb het anders geweten.

centraal station.jpg

Buiten zagen we een grote smurf staan en vlak erachter is er een winkelgalerij. Maar blijkbaar is die niet erg in trek en vonden we enkel lege winkelpandjes.

smurf.JPG

Toen we even doorliepen viel mijn mond open van verbazing! We stonden in de prachtige zuilengalerij waar Willy(klik)  een uitgebreide fotoreportage heeft over gemaakt. Ga beslist eens gaan kijken op zijn blog.

horta.jpg

En de ouderwetse roltrap  vlak naast deze zuilen past zo mooi in dit geheel. Het is er helemaal niet druk en druppelsgewijs komen er reizigers met de roltrap of via het hellend vlak naar beneden.

roltrap.JPG

We trokken de stad in, maar eerst een fotootje van die reusachtige bloempotten. Misschien steekt er veel groen in tijdens de zomermaanden maar om daar tussen die bloempotten op een bankje te zitten lijkt me toch niet of je in een park zit.

 bloempot.JPG

Al wandelend ontdekten we een spiegelpaleis. Het staat er wat verloren tussen grote gebouwen. Volgens mijn vriendin reist dit paleis het land rond en is het een danstent met rondom spiegels . Jammer dat we niet even konden binnengluren want er was een ijzeren hekken geplaatst.

 

spiegelpaleis.JPG

En daar hadden we Don Quichot en zijn knecht die op een hoog platvorm boven alles uitstaken.

don quichotte.JPG

Op onze wandeling  zagen we deze constructie waar je onder kon lopen . Bij elke stap hoorde je een tinkelend geluid en gekraak van een smeltende ijsberg ! De ijsberg smelt en de constructie werd alsmaar lager zodat je op het einde gebukt moest lopen en bijna op handen en voeten om eruit te komen. Je kon natuurlijk al vroeger ernaast uitstappen. Ik  "liep" tot het einde... :-)

Iceberg.jpg

Vooraleer de terugreis aan te vangen wilde ik- gewoon uit nostalgie -de Nieuwstraat eens zien. Dit was vroeger dè winkelstraat .
Toen we daar toekwamen en al dat volk zagen zijn we gewoon een koffietje gaan drinken in de Hema op de 1e verdieping om van daaruit de mensenmassa te bekijken. Shoppen? Niet in zo'n drukte.

Toen was het tijd om de bagage uit de locker te halen en naar die bepaalde trein te gaan rijdend richting kust. Een overbomvolle trein bracht alle reizigers , zittend en staand , probleemloos huiswaarts en....stipt! :-) Einde van een prachtige tweedaagse. Al zal ik morgen nog een " Brussels memory" logje maken!

rue neuve.JPG

 

22:28 Gepost in Kerst | Commentaren (15) |

Commentaren

Zo heb ik Brussel ook nog niet gezien, het is pressies in het buitenland. Er zijn in eigen land ook mooie plekken te zien als je maar wilt kijken.

Gepost door: liliane | 18-12-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, zo is het. Veel mensen kennen steden in het buitenland op hun duimpje en weten niet eens wat er in eigen land allemaal te zien is!

Gepost door: magda | 18-12-13

Mooie afsluiter van deze tweedaagse in Brussel! Ik heb mijn logje ook geplaatst. Ik kan het natuurlijk niet zo goed verwoorden als jij ;-) Wij zien toch wel het mooi's en minder mooie in Brussel maar hebben er al zo veel foto's van getrokken dat we het niet iedere keer weer overdoen.

Voor wie het mijne wil lezen hier dan de link:

http://emmy.skynetblogs.be/archive/2013/12/18/winterpret-in-brussel-2-8018275.html

Gepost door: emmy | 19-12-13

Reageren op dit commentaar

@Emmy, je maakte een mooi logje en schreef er dingen in die ik was vergeten. We hebben ook zoveel gedaan in die twee dagen. Op mijn eentje zou ik dit allemaal niet kunnen doen, je was een bovenste beste gids! :-)

Gepost door: magda | 19-12-13

Wij vullen ons toch goed aan hé en zo zie je maar dat we het niet altijd uit dezelfde hoek bekijken ;-)
Het was een superleuke tweedaagse Magda. Dat doen we nog eens over in een ander seizoen.

Gepost door: emmy | 19-12-13

Reageren op dit commentaar

@Emmy, we begrijpen elkaar goed ,maar hebben elk onze eigen visie . Gelukkig maar zo leren we van elkaar. Wees ervan overtuigd dat je me nog mag verwachten. Er is nog zoveel dat ik wil zien te beginnen met het stripmuseum,hahaha!Als de dagen lengen zie je me terug . :-)

Gepost door: magda | 19-12-13

Goh.. op de dag af precies 2 jaar geleden zette ik die Horta galerij ook op m'n blogje.. én die don quichot hehe.. was ook in die buurt toen. ;-)
Dat kunstwerk over een smeltende ijsberg was er toen nog niet.. vind ik héél apart!
Dat was een mooi kerstmarkt-in-Brussel-weekend hè! en wat je bij mij schrijft geldt natuurlijk voor jou (jullie) ook.. je kunt met de foto's nog lang nagenieten ( en ook met je postjes op je blog dus.. ik bekeek dat van míjn bezoek aan die Brusselse markt nog eens en was alweer veel vergeten)!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-12-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, die Horta galerij zagen we echt bij toeval.Ik vond de foto's op de blog van Willy al zo bijzonder en was nu aangenaam verrast om ze met eigen ogen te zien.Een foto van Don Quichot mocht niet ontbreken ,die stond er zo mooi tegen een helderblauwe hemel.Soms duik ik voor een of andere reden in mijn archief en iedere keer ben ik weer aangenaam verrast en wat er allemaal weer boven komt van herinneringen.

Gepost door: magda | 19-12-13

Je kan in brussel aardig wat doen op een dag, maar als je dingen gaat bezoeken of gaat shoppen, kan je in tijdnood komen. Je moet echt iemand meenemen zoals Emmy die de stad door en door kent, en zeker niet op één dag alles doen.
Horta dat is beslist een bezoek waard Magda, maar het kan er soms heel erg druk zijn, zeker op zondag, dus liefst in de week.
Zo te lezen moet je zeker dat nog eens opnieuw doen Magda, zal je nog veel fijne en plezante plekjes ontdekken.

Gepost door: greta | 19-12-13

Reageren op dit commentaar

@Greta, met iemand bij je die de stad kent maakt dat je alles meer ontspannen kunt doen. En teruggaan doe ik zeker. Zo'n uitstappen doe ik altijd tijdens de week. Ik zou graag het strip museum zien zowel voor de strips als voor het Hortahuis .Dat is zeker voor de volgende keer.

Gepost door: magda | 19-12-13

dat zijn voor mij bekende beelden Magda..

heel wat te zien in onze hoofdstad, voor velen beperkt zich een bezoek tot de Grote Markt.
.

die "iceberg" op het Muntplein vond ik persoonlijk weinig geslaagd, het moet wel een dure Canadese constructie zijn..

groeten

Gepost door: willy | 19-12-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, er is veel te zien in Brussel maar ik loop ook graag eens naast al die bekende toeristische paadjes!Het verwondert me niks dat dit bekend terrein is voor je.Dat bewijzen je fotoreeksen ;-)
De Iceberg vind ik nu niet bepaald een mooi kunstwerk en zij die er dagelijks langslopen kijken er niet meer naar. Het is misschien een tijdelijk project om de aandacht te vestigen over de opwarming van de aarde.

Gepost door: magda | 19-12-13

Het is een tijdelijk project van Electrabel. Het is ook zij die verleden jaar dat lelijk ding op de grote Markt gezet hebben, die ze "kerstboom" noemden!

Gepost door: emmy | 19-12-13

Tiens! Ik wist niet Don Quichot en Sancho Pancha zich ook in Brussel ophielden. Weet je ook nog waar dat was?

Gepost door: Benjamín | 19-12-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin dit standbeeld staat op het Spanjeplein in de directe omgeving van het Centraal station. Vlakbij Don quichot staat ook het spiegelpaleis opgesteld.

Gepost door: magda | 19-12-13

De commentaren zijn gesloten.