19-12-13

Brusselse memories

firmin lecharlierlaan.jpg

Toen Emmy me vertelde waar ze woonde bleek ze één straat verder te wonen dan de straat waar ik indertijd zelf heb gewoond . Ik heb hier eerder al verteld dat ik "opa " heb leren kennen toen ik twee maanden als jobstudente ging werken in een hotel in Echternach. Mijn broer werkte op dat ogenblik als kok in het Groothertogdom Luxemburg en hij stelde voor dat ik in hetzelfde hotel kwam werken. Het hotelleven was in die tijd daar minder hectisch dan hier aan de kust.  En in dat hotel leerde ik "opa" kennen.  Na een paar jaar lange afstand vrijage, kwam hij werken in Brussel. Dus toen we trouwden was het vanzelfsprekend dat we in Brussel gingen wonen.

Emmy bracht me naar de straat waar ik lang geleden een tijdje heb gewoond. Het huis stond er nog zoals toen. Wij woonden op de derde verdieping( foto links boven). De winkel op de hoek was geen bakkerij meer maar een groenten en fruitwinkel. De Vartabatterijen fabriek was nu Tungsram geworden. Het gebouw was nog niks veranderd. De Fabiola Crèche vlak vòòr het appartement was er nog steeds en we zijn een halve eeuw verder!
Het deed me toch iets om dit allemaal terug te zien.

 ~~~~~~

Toen we over de kerstmarkt liepen zag ik achter de houten kerststalletjes een rood verlichte gevel . Het bleek het restaurant "Au Rugbyman" te zijn. Ook daar heb ik enkele maanden gewerkt en weer door mijn broer die toen in dit restaurant kok was. Koks veranderen nogal eens van werk als ze jong zijn om zich te vervolmaken. De Rugbyman was een typisch visrestaurant en dat was een uitdaging  voor mijn broer .
Ik was pas afgestudeerd en werkzoekende.
 Tot ik een job vond kon ik er in de bar van het restaurant helpen. Manman, wat heb ik daar veel geleerd over wijnen, aperitieven en champagnes. In die tijd bleven de flessen niet op tafel staan en moesten de kelners telkens de glazen gaan bijvullen. Maar vreemd genoeg geraakten die flessen nooit leeg !! Ahum ! De barkeeper leerde me de kneepjes van een sommelier nl. proeven . Wat ik niet deed was uitspuwen. Vééls te lekker!! Ik leerde er veel wijnen kennen en in die tijd waren het hoofdzakelijk dure franse wijnen.  Tot heden heb ik nog altijd een voorkeur voor bepaalde wijnen of champagnes  al koop ik ze niet wegens te duur. Jammer dat ik maar één tante heb die bij elk bezoek mijn voorkeur champagne meebrengt!! :-)
Mijn broer beschikte over het dakappartement waar ik in die maanden ook een bed had.

Memories ...want zowel opa als mijn broer zijn er niet meer....

au rugbyman.JPG

 

 

 

 

22:49 Gepost in mijmeringen | Commentaren (16) | Tags: kerst, brussel, vriendin, memories |

Commentaren

memoires ... soms doet het even pijn, soms verwarmen ze je ook een beetje

Gepost door: merel | 19-12-13

Reageren op dit commentaar

@Merel ,ja zo voelde het aan, zoals jij schrijft!

Gepost door: magda | 20-12-13

Ik heb nergens anders gewoond dan in Hemiksem , zoals ze hier zeggen " gewonnen en ge boren".Met mijn ouders zijn we drie keer verhuist maar wel altijd tijd in de gemeenten, Tijdens ons huwelijk twee keer eerst een huurhuis en dan naar een nieuwbouw

Gepost door: liliane | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

@Liliane, in feite woon ik al van mijn geboorte in Knokke met uitzondering van twee jaar! Ik heb er alles aan gedaan om terug te keren naar mijn geboortestad ,dat zei "opa " toch altijd ,hihi!

Gepost door: magda | 20-12-13

Ongelooflijk dat het daar na al die tijd nauwelijks veranderd is. Kan begrijpen dat het je iets deed, mooie herinneringen die toch even voor een krop in de keel zorgden.

Gepost door: bea | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

@Bea, ik kon mijn ogen niet geloven dat er in die laan zo weinig was veranderd. Stel je voor bijna een halve eeuw later zijn er nog veel herkenningspunten. Alleen was het appartementsgebouw toen nieuw en staat het er nu wel wat onverzorgd bij.

Gepost door: magda | 20-12-13

Altijd leuk om zoiets weer eens terug te zien hè.
En dat het zo onveranderd blijkt te zijn!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik zei het bij Bea al: nog zoveel herkenningspunten.Daar sta je toch wat verstomd naar toe te kijken.

Gepost door: magda | 20-12-13

We kennen het allemaal wel, zo'n plotselinge terugzien met herinneringen die ons verder leven hebben bepaald Magda. Vond dit nu echt een heel mooi logje, zeker dat je toen ook de man van je leven leerde kennen, en gewoonlijk op de meest onverwachte plaatsen en momenten gebeurt dit, waar wij het nooit zouden verwachten. Echt mooi geschreven Magda

Gepost door: greta | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

@Greta, dit weerzien was niet gepland maar gezien Emmy daar zo dichtbij woonde wilde ik toch even naar die laan gaan kijken. De hele straat hebben we doorgewandeld aan beide kanten van het appartement. Daar heb ik dus zoveel jaren terug ook gewandeld met de oudste zoon in de kinderwagen .Emmy kon me ook nog veel vertellen hoe deze laan geëvolueerd is: hier een winkel weg en daar een kapper en nu ook weg enz...Het stemde me niet echt verdrietig ,eerder blij maar met een krop in de keel dat ik dit na zoveel jaren kon herbeleven.

Gepost door: magda | 20-12-13

Een plekje in Brussel waar de tijd blijkbaar is blijven stilstaan en voor jou heel wat herinneringen oproept, Magda. Ik denk dat je aan dit bezoek heel wat hebt gehad.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, het was onverwachts en ja ik heb er veel aan gehad. Ik ben nog in een periode dat herinneringen erg kostbaar zijn om verder te kunnen met mijn leven.

Gepost door: magda | 20-12-13

herinneringen...

leuk dat het zo weinig veranderd is..

zou ik in Brussel niet meteen verwachten

groeten

Gepost door: willy | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

@Willy, eerlijk gezegd ,ik verwactte het ook niet en dacht dat de hele straat er wel anders zou uitzien. Dus blijkbaar neit.

Gepost door: magda | 20-12-13

Ha, nu wordt het me duidelijk waarom voedsel en drank zo'n belangrijke rol in je leven spelen. Je hebt een hele carriere in de horeca achter de rug.

Gepost door: Benjamín | 20-12-13

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,dan heb je het toch wat mis met die carrière van mij. Ik had een hardgrondige hekel aan alles wat horeca was. Ik zat al opgescheept met horeca familie rond me en dan koos ik nog een man uit die ook in de horeca zat. Ik had er mijn buik van vol als jobstudent maar ja aan de kust waren er geen andere vakantiejobs te vinden. Ze hebben me nooit zover gekregen dat ik na mijn studies in die sector stapte.Ik werkte 36 jaar in een sociale dienst bij de politie.Maar ik heb wel geprofiteerd van de kookkunst van mijn familie,hahaha!

Gepost door: magda | 20-12-13

De commentaren zijn gesloten.