22-01-14

fotoboeken

fotoboeken.jpg

Terwijl ik bezig was om de kerst- en nieuwjaarskaartjes in een album te stoppen  besefte ik dat ik geen plaats meer had om dit album nog  bij de andere te zetten. 
In opa's kamer waren de kasten leeg. Ik had tot nu geen enkele reden gezien om daar verandering in te brengen. Maar de kasten in de grote kamer puilden uit en ik kon er geen orde meer in brengen.
Even geen emoties, emmer sop gehaald en ik heb de grote ingemaakte kast uitgewassen . Daarna de albums voorzien van nieuwe stickers. De albums voor de kerst en nieuwjaarswensen  netjes op het boord gezet (die van dit jaar ontbreekt nog) en ook de albums met verjaardagswensen voor opa en mij en de albums met allerlei gebeurtenissen van geboorte tot overlijden van vrienden /kennissen.
Morgen doe ik verder  ...er zijn nog albums van onze jaarlijkse schoolreünie ( dit jaar voor de 54e keer), albums van de feestjes en gebeurtenissen op mijn werk, foto's van de familie in Canada, de ansicht kaarten die ik ontvang ... En de allerbelangrijkste zijn de talloze albums van onze eigen gezin , familie en kleinkinderen.

Toevallig vandaag kreeg ik een aantal emails van de oudste zoon met kopies van brieven dd 1948 geschreven door mijn neef ( die al is overleden), zoon van mijn tante Regina en nonkel Clement. De brieven waren gericht aan mijn moeder en vertelden over het leven in Nederlands Indië. Hij heeft ginder namelijk twee jaar legerdienst gedaan. De brieven zijn  goed bewaard en ook goed leesbaar. Meer dan 65jaar oud !

Toen mijn zoon jaren terug begon aan een familiestamboom had mijn moeder hem die brieven gegeven en ook andere documenten die hij kon gebruiken voor het opmaken van een stamboom.
Hij is nu bezig om deze brieven en veel andere documenten in te scannen om daarna  op dvd te branden zodat zijn broer,  zus en ik zelf iets tastbaar hebben over ons familieverleden.

 

brief.jpg

Commentaren

Zo te lezen is er in al die tijd niet veel veranderd.. de Chinezen zijn nog steeds rijke zakenlui ( en ze sluizen hun geld lekker allemaal weg hehe) ! :-)
Leuk dat je die brieven nog hebt hè. Mijn vader heeft voor z'n huwelijk nog heel even gevaren en had zijn monsterboekjes weer gevonden.. én weer kwijtgeraakt.. hij kan ze met geen mogelijkheid meer vinden en we vrezen dat ze tussen oud papier zijn geraakt. Zonde hè!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 22-01-14

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik wist wel dat hij naar mijn moeder geschreven had maar wist niet dat de brieven nog bestonden. Hij schreef naar de hele familie en stuurde veel mooie dingen op. Ik kreeg van hem een mooie bewerkte zilveren armband en zilveren oorbelletjes. Die armband ben ik kwijtgeraakt maar de oorbelletjes heb ik nog. Ik kan die niet dragen omdat het puur zilver is en door de warmte van je oren wordt het zilver zacht en schuiven ze van je oorlelletjes( het zijn geen oorstokertjes maar schroefjes die je moest tegen je oren dichtdraaien). Monsterboekjes van opa hebben we hier ook nog .Hij heeft op de Holland-Amerika lijn gevaren. Van mijn ouders heb ik nog een grote ijzeren doos met allerlei papieren in zoals rantsoenzegels van de oorlog. Zoonlief gaat nog veel werk hebben als hij dat allemaal wil inscannen!

Gepost door: magda | 22-01-14

wat moet het fijn zijn om brieven van zo lang geleden terug te kunnen lezen. volgens mij heb je heel veel albums als ik dat hier zo lees

Gepost door: merel | 23-01-14

Reageren op dit commentaar

@Merel ,ik heb inderdaad veel albums en dat gaat geleidelijk met de jaren. Maar deze brieven ontroeren me echt omdat ik nog erg jong was toen die geschreven werden en ik die zelf nooit heb gelezen.Ik wist niet eens dat die nog bestonden. Mijn moeder heeft die altijd bewaard in een ijzeren koekendoos.

Gepost door: magda | 23-01-14

Als ik dit lees Magda heb ik ontzettend spijt, heb vele oude prentkaarten, nieuwjaarskaarten, zelfs foto's weggedaan. Heb net dezelfde opruimwoede als mijn moeder. Maar nu met ouder worden sta ik er wel even echt bij stil, eigenlijk heb ik weinig of niets meer over van vroeger. Wel wat tastbare herinneringen, zoals de trouwjurk van mijn moeder enz...
Heel mooie en goedbewaarde verzameling!

Gepost door: greta | 23-01-14

Reageren op dit commentaar

@Greta, mijn man gooide vlug alles weg ,maar ik kan het nooit over mijn hart krijgen om iets weg te gooien. Weggeven ja maar weggooien niet. Ik heb dikwijls het een en ander terug uit de vuilnisbak gehaald wat opa had weggegooid zoals bijvoorbeeld bordjes die ik gebruikte om bloempotten op te zetten. " Koop dan toch cachepots" zei hij dan.:-)

Gepost door: magda | 23-01-14

jij hebt heel wat bewaard Magda..

ikzelf bezit maar relatief weinig dingen uit het verleden, vooral foto's van vroeger mis ik...

prettige dag

Gepost door: willy | 23-01-14

Reageren op dit commentaar

@Willy, dat zit wat in de familie:mijn moeder bewaarde veel, ik doe dat ook en de oudste zoon is nog het ergst van al. Ik kan met een gerust hart allerlei oude familiestukken aan hem geven. Hij zal die héél goed bewaren. Zoals het diploma van mijn grootvader dat hij kreeg om vier jaar soldaat te zijn geweest in de oorlog 14-18.

Gepost door: magda | 23-01-14

Een ware familieschat bewaar jij daar, Magda. Een kast boordevol herinneringen. De brieven uit 1948 zijn unieke documenten.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 23-01-14

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ik heb me vandaag beziggehouden om die oude brieven ( die ik nog nooit had gelezen) te lezen.Het is fascinerend om allerlei dagelijkse dingen te lezen die 65 jaar geleden gebeurden. De zoon had alles opgeborgen omdat hij die brieven niet nodig had voor het opmaken van de familiestamboom. Nu wil hij alles digitaliseren en zo kwamen die brieven weer te voorschijn.

Gepost door: magda | 23-01-14

Altijd leuk om iets tastbaars te hebben van mensen die iets betekend hebben in ons leven.
Foto's zijn ook zo'n ding, erg gewild, en ze brengen nog beter de herinneringen boven

Gepost door: roysfoto | 23-01-14

Reageren op dit commentaar

@Roy ,foto's brengen inderdaad vlugger herinneringen op ,maar als je zo'n oude brieven leest van iemand die je goed hebt gekend dan staat de wereld toch wel even stl.

Gepost door: magda | 23-01-14

wel bijzonder als je nog brieven hebt uit vervlogen tijden

Gepost door: fotorantje | 23-01-14

Reageren op dit commentaar

@Antje, zeker bijzonder en ik had die nog nooit gelezen. Vroeger mocht je als kind de brieven niet lezen die je ouders ontvingen!

Gepost door: magda | 23-01-14

De commentaren zijn gesloten.